Бібліотека ім. С. Олійника

1.03.2014

1 березня з нагоди 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка в бібліотеці імені С. Олійника відбувся мистецький вечір „Тарас Шевченко — видатний художник”. Гостями бібліотеки були дев’ятикласники ЗОШ  № 147. Учні  торкнулися мистецької спадщини Т.Г. Шевченка. Тарас Григорович зробив великий внесок у розвиток живопису України. Адже він був не лише поетом, а й драматургом, прозаїком, етнографом, фольклористом і художником, який залишив велику образотворчу спадщину — понад тисячу творів. Свій біль за скривджений, підневільний народ і свою ненависть проти царя і його посіпак поет вилив у віршах  Ці почуття знайшли відображення і в його картинах.  З цікавістю розглядали присутні репродукції картин талановитого митця. Нікого не залишили байдужим його роботи „Катерина”, „Сліпа”, „Циганка” та інші, адже багато з них створено за мотивами поетичних творів. На завершення заходу бібліотекар Маєвська І. В. Познайомила учасників заходу з літературою про життєвий та творчий шлях  Кобзаря, представленою на книжковій виставці.
 

 

14.02.2014

14 лютого бібліотека ім.. С. Олійника гостинно розчинила двері  для  шанувальників творчості Тараса Григоровича Шевченка. Відбувся літературно – мистецький вечір  „Шевченко в засланні ”, один із низки заходів з нагоди 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.  Його мета -  ознайомити читачів з творчістю  Тараса Григоровича в період  заслання в Оренбурзький край (1847 – 1858) . Епіграф вечора : „Не гріє сонце на чужині ” як найкраще відповідав відчуттям поета в цей час. Учасники заходу почули про невольничі літа поета, ознайомилися з його літературною спадщиною тих років. Зацікавила гостей розповідь про дослідження Шевченкіани того періоду професором, лауреатом Державної премії ім.. Т. Г. Шевченка, оренбуржцем, автором „Оренбургской Шевченковской энциклопедии” Л. Н. Большаковим. Леонід Наумович засновник музеїв Шевченка в Оренбурзі та Орську, директор єдиного у світі науково-дослідницького інституту  Шевченка, автор близько 20 книг про Шевченка.  На завершення вечора читачі бібліотеки  Гайдай В. Ф. та Клюєва В. С. прочитали вірші Тараса Григоровича, написані в далекому засланні.      
 
 

30.10.2013

25 жовтня  бібліотека імені С. Олійника запросила членів клубу „Іванна” на вечір „Роман з романсом ” присвячений творчості  народної артистки СРСР, народної артистки Грузії Нані Брегвадзе. Присутні мали нагоду ще раз почути голос „цариці естради ”. Зацікавлено слухали учасники вечора розповідь про життєвий шлях Нані Георгіївни. Нікого не залишили байдужими   музичні твори  у її виконанні. Присутні підкреслили, що своєю творчістю співачка створила образи доброти, любові, ніжності. Адже лише відчувши душею, пропустивши через себе романс або пісню, вона виносить їх на суд слухачів.  

На завершення прихильники співачки  переглянули уривки з фільму „Первые”, і ніби побували в музичному салоні Нані Брегвадзе, де перекликається відгук трьох поколінь: Нані Георгіївни, її дочки, відомої співачки, та онуки, студентки консерваторії,  та традиційно звучать романси…
 
 
 
 

10.12.2012

До Міжнародного дня прав людини , що відзначається 10 грудня в бібліотеці ім. С. Олійника відбулася зустріч учнів шкіл району з юристом Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району І. В. Петученко. «Правоздатність учнів»-тема зустрічі в межах якої учні здобули нові знання в правовому полі та отримали фахову консультацію. Основним гарантом , що забезпечує рівність прав, свобод та обов’язків усіх членів нашого суспільства, в тому числі і учнів, є Конституція. Набуті знання, сподіваємося,  допоможуть учням у Великому житті.
 
 
 

30.03.2012

alt30 березня в бібліотеці ім. С. Олійника відбулося засідання жіночого клубу „Іванна”. Літературний вечір „Рябиновый вкус на губах”, присвячений творчості російської поетеси Марини Цвєтаєвої, пройшов у рамках проекту „Відкриваємо Україну”. Життя та творчість видатної поетеси тісно пов’язане з Кримом. Ще будучи дівчинкою, Марина навчалася в Ялтинській жіночій гімназії. Пізніше, у 1911 – 1917 роках, неодноразово гостювала на дачі Максиміліана Волошина в Коктебелі, там же познайомилася зі своїм чоловіком, С. Ефроном. То ж тема  Криму дуже часто звучить у творчості поетеси. В Криму написані: „Над Феодосией угас...” ,„Я с вызовом ношу его кольцо” та інші ліричні твори, які читали учасниці вечора. До сліз схвилював присутніх вірш „Идёшь, на меня похожий ...” у виконанні активістки клубу Клюєвої В. С. Цікаво було побувати за допомогою слайд-  шоу та titleрозповіді бібліотекарів в будинку, де проходило дитинство Марини. Вразили приtitleсутніх фрагменти художнього фільму М. Казакова «Очарование зла», була проведена віртуальна екскурсія залами музею  сестер  Цвєтаєвих у Феодосії. Закінчився вечір романсами та піснями сучасних авторів на вірші М. Цвєтаєвої, що сприяло виникненню задушевної та відвертої атмосфери. Розходилися неохоче,  але треба готуватися до нового засідання. Рішенням учасниць воно буде присвячене 100 річному ювілею музею, якій заснований батьком поетеси Іваном Володимировичем Цветаєвим.


 

 

14.02.2012

Під звуки увертюри до опери М.Лисенка, яка була улюбленою у співачки Київського театру опери та балету Народної артистки Української РСР та СРСР Марії Іванівни Литвиненко – Вольгемут, 14 лютого в бібліотеці ім. С. Олійника розпочався музичний вечір „Щастя жити в мистецтві.»… 120 років минуло з Дня  народження  актриси але яскраві партії, позначені національним колоритом та українські народні пісні в її виконанні до цих пір є взірцем для молодих співачок. . Учасники заходу, із  жіночого клубу «Іванна», почули розповідь про життєвий та творчий шлях великої співачки, прослухали   дует Одарки і Карася у виконанні Марії Іванівни та її партнера І. С. Паторжинського , народні пісні. З задоволенням подивилися прихильники творчості актриси уривок з фільму «Запорожець за Дунаєм», де вона знялась в ролі Одарки (1953). Саме в цій ролі й виліпив її  скульптор І. Кавалерідзе. Фото цього шедевру прикрашало зал  бібліотеки під час заходу.

На закінчення всі присутні одноголосно виявили бажання переглянути ще і фільм  „Наталка – Полтавка”, в якому партію Наталки також виконує М. І. Литвиненко – Вольгемут. Після демонстрації фільму однойменний твір Г. Ф. Квітки – Основ’яненка став бестселером. Читачам захотілося згадати першоджерело опери і  книги були розібрані.      


 alt 

 

27.01.2012

«Мадонна», «Ты меня любиш», «Ненаглядный мой» – слова цих пісень тронули душу кожного хто їх чув. А написані вони одним автором – Риммою Казаковою.

27 січня в бібліотеці ім. С.Олійника відбувся поетичний вечір „Быть женщиной, что это значит?”, присвячений 80-річному ювілею відомої російської поетеси Римми Казакової. Учасники заходу, члени клубу „Іванна”, мали нагоду ще раз згадати неперевершені рядки віршів великої поетеси, почути записи пісень на її слова, які звучали у виконанні відомих артистів. Зацікавлено слухали відвідувачі про маловідомі сторінки життя Римми Федорівни, подивилися фрагменти з кінострічки, прослухали бібліографічний огляд. На закінчення вечора гості бібліотеки читали вірші, які пам’ятають ще змолоду: «Мы молоды», «Этюды об отцах и детях», «Страна Любовь», «Быть женщиной».Сюрпризом для прихильників таланту поетеси пролунала розповідь читачки Лук’янової Н.К., яка продемонструвала фотокартки та поділилася своїми враженнями від зустрічі з поетами – шестидесятниками: Р.Казаковою, Євгеном Євтушенко та іншими літераторами, – зустріч відбулася на поетичному вечорі в Політехнічному музеї в Москві. Ці вечори, засновані понад 100 років тому, відомі віршами в авторському виконанні, відродила в 60-ті роки та зробила традиційними поетеса, добра, чуйна людина Римма Федорівна Козакова.

 

alt altalt

 

Софія Київська – символ духовного надбання українського народу

15.09.2011

15 вересня в бібліотеці ім. С.Олійника в рамках проекту „Відкриваємо Україну” відбувся захід „Софія Київська – символ духовного надбання українського народу” за романом  Павла Загребельного „Диво”.  Присутні почули оповідь краєзнавця-любителя Шунько Є.С.   про найкоштовнішу перлину українського зодчества – Софію Київську, яка своєю величчю і незнищенністю підпирає українське небо. Небо духовності. Бібліотекар Маєвська І. В. провела огляд літератури, представленої на тематичній полиці „Собор української душі”.   Вечір супроводжувався демонстрацією слайдів з видами храму, прослуховуванням аудіо книги видатного українського письменника Павла Загребельного «Диво». Гості відчули, як рядок за рядком умілою рукою майстра створювався твір, що став літературною сенсацією.  Присутні  після заходу ще тривалий час обговорювали майстерність автора книги та інші  твори про Софію. 
 alt
 alt
 
 

Вірменьська культура

4.07.2011

 alt З 1 по 4 липня в Україні проходили дні культури республіки Вірменія. З нагоди цієї події в бібліотеці ім. С. Олійника відбулася літературна бесіда „Маленькі етюди про кохання та жіночу вірність” за творами видатного вірменського письменника Стефана Зорьяна. В заході взяли участь 11 осіб, в основному жінки. Присутні ознайомилися з творчістю відомого майстра історичних романів, оповідань та повістей на сучасну тематику. Але більше вразили присутніх його обробки вірменських народних казок, що прозвучали в записах  Армена Джигарханяна. В цих казках, які розраховані не лише на дитячу аудиторію, читачі побачили відгуки декількох епох. Бесіда супроводжувалася показом слайдів про творчий шлях С. Зорьяна та виданнями його книжок. На завершення бібліотекар Гребенчук Т. В. Провела огляд літератури, представленої на тематичній розкладці.


 

 

Пріоритет – чисте довкілля

 
16.04.2011
 
  16 квітня в Україні відзначається День довкілля. В бібліотеці ім. С. Олійника 21 квітня відбулася інформаційна година „Пріоритет – чисте довкілля”. 
   Розпочався захід бесідою про сучасний стан та проблеми охорони довкілля. Учасники, а серед них були люди різних поколінь,  ще раз пересвідчилися, що збереження людської цивілізації залежить від наших знань про природу і дій, спрямованих на поліпшення навколишнього середовища. Багато корисного пізнали присутні з матеріалів однойменної тематичної викладки з книг та періодичних статей. Найбільше зацікавили присутніх „Екологічний атлас Києва” та книга І. К. Латиша та І. А. Падалки „Перлини України”, в якій порушуються  питання збереження природних багатств країни для майбутніх поколінь. Довго читачі бібліотеки обговорювали  наболілі питання: наслідки Чорнобильської трагедії, аварії на Японський  АЕС та інші… 

 


 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter