Лабунська, Ірина. Допомога стане ближчою

Лабунська, Ірина. Допомога стане ближчою : за розпорядженням мера кожен район створить заклад допомоги для безпритульних : [в т. ч. в Деснянському р-ні] // Хрещатик. - 2010. - 5 лют. (№ 16). - С. 2 : фото.

Допомога стане ближчою

alt  За розпорядженням мера кожен район створить заклад допомоги для безпритульних
alt
Врятувати життя людині може не тільки лікар. На це здатен кожен небайдужий киянин. Через люті морози загроза смерті нависла над безхатченками. Їх у місті, за різними даними, від 5 до 10 тисяч. Кілька таких людей уже загинуло. Аби трагічні випадки не повторювалися, КМДА видала розпорядження про створення пунктів допомоги безпритульним у кожному районі. Киян просять не бути байдужими та повідомляти про знедолених соціальним службам.

 Рік тому в столиці провели соціологічне опитування “Що найбільше викликає у киян співчуття”. Майже 8 % респондентів відповіли, що найбільше шкодують себе, 14 % засмучує політична ситуація, однак основна частина опитаних, 29 %, поділилися, що передусім співчувають безхатченкам. Коли маєш дах над головою, переживеш чимало негараздів. Тим часом життя надворі для багатьох знедолених закінчується трагічно. Найбільше смертельних випадків фіксують саме взимку. Наприкінці січня в Україні від переохолодження загинуло 276 осіб. Один безпритульний замерз у Києві, ще двоє померли в каналізаційній системі, де намагалися зігрітися.
 Аби життя цих людей не залежало від банальних перепадів температури надворі, міська влада вже не першій рік організовує заходи посиленої допомоги. Зокрема на вул. Суздальській, 4/6 працює Будинок соціального піклування. Там можна не лише погрітися, а й заночувати, облаштовано 166 ліжок. У кожному районі діють спеціальні соціальні центри, де безпритульним теж можуть допомогти. Холодної пори року в місті патрулюють три бригади, які розвозять безхатченкам гарячу їжу, найпростіші ліки, теплий одяг. З початку похолодання здійснили більш як 170 рейдів у місця скупчення безпритульних. Чимало хто з них рятує себе сам: оселяється в покинутих приміщеннях, підвалах, поблизу каналізаційних систем та гріється алкоголем. “Нині в нас ночують по 118—120 осіб, тобто вільні місця ще є, але безпритульні не йдуть до нас, бо їм звичніше ночувати на теплотрасах, в каналізаційних шахтах”,— розповіла директор Будинку соціального піклування Лариса Зая.

 У КМДА вирішили зламати ці уявлення безпритульних про норми життя. Міський голова Леонід Черновецький видав розпорядження про термінове створення закладів допомоги безхатченкам у кожному районі, аби можна було на місцях їх нагодувати і відігріти.
 Єдиний район, де, можливо, це буде не зовсім доцільно,— Солом’янський, адже саме там розташований Будинок соціального піклування. “Зважаючи на резерви цього закладу, не можна сказати, що проблема критична. В нас працює штаб, створений за розпорядженням КМДА, патрулювання у зв’язку з негодою посилено”,— повідомили в місцевому управлінні праці та соціального захисту. В Деснянському районі заступник директора територіального центру соцобслуговування Таміла Рогульська сказала: “Є розпорядження мера, і ми його виконаємо. Поки що діє штаб за участю соціальних працівників, правоохоронців, медиків. Є банк теплих речей. Щоправда, обідів не роздаємо”. В Дарницькій РДА повідомили, що створення в районі притулку для безхатченків на часі. Поки що соціальні служби лише інформують безпритульних, де їм можуть допомогти та спрямовують їх на вулицю Суздальську чи в село Ясногородка, де працює Центр соціальної адаптації. У районі теж партрулюють спеціальні бригади. Начальник управління соцзахисту Оболонської РДА Василь Ткаченко повідомив, що в них уже шукають площу, питання контролює особисто заступник голови району. “Ми хочемо знайти велике зручне приміщення, де можна було б і кухню розмістити, і все потрібне для допомоги безпритульним”,— розповів чиновник. Тим часом у Голосіївському районі ще до розпорядження мера діяли два пункти допомоги безхатченкам. “Наше профільне управління організувало такі пункти в районі супермаркету “Магелан” та Деміївського ринку. Там видають теплі речі, їжу тощо. За розпорядженням міського голови буде створено додаткові заклади”,— повідомила речниця Голосіївської РДА Інна Лупашко.
 Ті, хто побачив безпритульного, що потребує допомоги, можуть звернутися до Служби допомоги мера киянам “15-51”, до Центру обліку безпритульних 404-08-99 чи зателефонувати до управління соціального захисту свого району.

Ірина ЛАБУНСЬКА “Хрещатик”. Фото Миколи ТИМЧЕНКА

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter