Що символізує герб Деснянського району?

 Що символізує герб Деснянського району? // Вісник. – 2003. - №10. – С.1.
 
Що символізує герб Деснянського району?
 
Деснянський район в Новий рік увійшов з власним гербом та прапором. Із запропонованих на конкурс ескізів було вибрано найкращі. їх автор — художник, член комісії з питань геральдики Київської міської ради, дипломант багатьох конкурсів, автор герба Києва Юрій Соломінський. Герб та прапор району було затверджено на сесії райради.

Юрію Анатолійовичу, що символізує герб Деснянського району?

—  На гербі зображений Архангел Михаїл у білому вбранні,малиновому плащі, підперезаний золотим поясом. У правиці він тримає вогняний меч-промінь та білий щит з золотим грецьким хрестом у лівій руці. На малиновому тлі гри золотих старокиївських гривні, на зеленому — білий журавель з золотим ключем з червоними ногами та клювом. На зеленому тлі - золоте стилізоване зображення старовинного княжого двору.

Щит орнаментований срібним стилізованим рослинним орнаментом з лисгя чаполочі, інакше зубрівки. Навершиєм щита є тризуб або трисуття. На місці девізу напис «Деснянський район Києва».

—   Ви говорили про символи. Що, приміром, значить хвиляста стрічка?

—  Перевязь. Це всесвітній символ води, що акцентує назву району. Архангел Михаїл — головний символ Києва свідчить про те, що район — спадкоємець і виразник генеалогічної лінії розвитку стародавнього міста. Він покровитель слов'янських народів. Пізньоготський щит базується на осучасненій формі ранніх готських щитів, які у сиву давни­ну наші прабатьки лаштували на воротах Кон­стантинополя. Журавель «Божа птиця», птах сонця, символізує охоронця домашнього вогнища, родинних традицій та звичаїв. Ключ — символ безпеки, щоб застерегтися від небажа­них ворожих сил.

Золоті гривні часів Київської Русі символізують сучасний Національний банкнотно-монетний двір та вказують на зв'язок фінансової політики Київської Русі та суверенної України.

Княжий двір відгомін існування на теренах району князівських резиденцій ще з XI ст. Орнамент з трави чаполоч за українською міфологією символ добрих сил природи та світової гармонії, пов'язаний із богинею Ладої-Живою.

Тризуб символізує належність району як! адміністративно-територіальної одиниці не лише до української держави, але й до міста, де І цей символ зародився ще за часів Київської Русі. За давніми уявленнями золоте трисугтя складали Яв світ явний, Нив світ невидимий, духовний і Прав світ законів матеріального і духовного буття.

—  Відомо, що, крім символів, мають значення і кольори.

Так. На гербі мають значення і метали та тінктури емалі.

Золото (жовтий), наприклад, втілює багатство, справедливість, милосердя, силу і; вірність. Срібло (білий) символ чистоти, доброти і невинності, шляхетності та цноти. Блакить (синій) — символ крави, ясності, м'якості, величі, чистоти помислів, духовності, мудрості та добробуту. Пурпур (малиновий) — символ гідності, сили і могутності. Червоний (червець) символ влади, сили і мужності. Зелений символ достатку, надії та плодючості.

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter