29.01.2014

«Стрій з бабусиної скрині»
Заочна екскурсія до Національного музею
 українського народного декоративного мистецтва

Український національний костюм - це не просто одяг. Це - символ нації,  народне надбання, майстерність, що пережила роки.  У цьому змогли переконатися відвідувачі бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей завдяки заочній екскурсії до Національного музею українського народного декоративного мистецтва разом зі старшим науковим співробітником Недочитаною Оленою Олексіївною.
 
Багато цікавого узнали присутні: про жіночі сорочки (аж по "кісточки") та їх оздоблення; про спідницю та  плахту; про запаску та корсетку, про шаровари та інше. Дуже здивувало усіх, що в кожній сім’ї було стільки скринь, скільки дівчаток, і вже з сими років, разом з дорослими, вони повинні були готувати собі придане (шити одяг, вишивати). Привернули увагу і експонати народознавчого куточку бібліотеки: рубель, качалка та  інші, які вдало, у своїй розповіді, використала Олена Олексіївна. Не залишилася поза увагою і чудова виставка книг та альбомів про українське вбрання.
З великим захопленням учні 9-го класу 218 середньої школи прийняли участь у демонстрації одягу (експонатів музею). Імпровізований подіум допоміг перетворили сучасних дівчат у гарних панянок минулого, візуально переконав усіх, як писав І.Репін, який «…це дійсно народний, зручний і граціозний костюм», який витончений смак має український народ.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter