Герби районів Києва

 
«Візитні картки» районів

Мало хто зі звичайних киян зможе описати герб свого району. Є й такі, хто про існування районних емблем навіть не здогадується.

Однак усі 10 районів нашого міста мають затверджені герби зі своїми місцевими символами та значеннями. Але спільним для них є зображення тризуба та Архангела Михаїла.

Тризуб, зокрема, свідчить про те, що район має власні права й привілеї як повноправний суб’єкт столиці. Фігура Архангела Михаїла означає адміністративне підпорядкування КМДА.

Герб Печерського району

Преподобний Нестор-літописець зображений на гербі Печерського району. В синьому щиті святий із золотим німбом у срібному одязі сидить на срібному стільці і пише у срібній книзі.

Фігура Нестора-літописця, якого печеряни вважають символом віри, добра та служіння народу, символізує давню історію району та наявність на її території численних храмів і церков.

Основоположник давньоруської історіографії, видатний письменник, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря народився 1056 року в Києві. А ченцем став у 17 років. Найвизначніший твір Нестора-літописця — «Повість временних літ» — складений на основі раніше написаних літописів, архівних, народних переказів та оповідань із поєднанням сучасних авторові подій. Крім того, широко відомі «Житіє Бориса і Гліба» та «Житіє Феодосія Печерського», що вийшли з-під його пера наприкінці ХІ ст. або на початку ХІІ ст. У цих працях Нестор, утверджуючи християнські ідеали, сприяв поширенню культу перших християнських святих на Русі.

Герб Святошинського району

Герб Святошинського району називають найтехнічнішим. Це зумовлено тим, що на ньому зображені шестерня та пропелер. А ще зображення «візитівки» району пов’язане з територіальними особливостями місцевості, а саме — наявністю лісових насаджень.

Так, щит прикрашений облямованою золотом сосною з чорним стовбуром і зеленою кроною, у правому червоному полі срібний Архангел Михаїл із мечем і щитом, у лівому зеленому — покладені одне на одне золоті факел, шестерні та 3-лопатевий пропелер.

Над щитом — золотий тризуб, а з боків щит охоплюють дві золоті декоративні гілки.

Вважається, що сосна — це символ довголіття, і вікові соснові масиви широко представлені у флорі Святошина. Шестерня — емблема промисловості й технічного виробництва. Пропелер свідчить про домінуючу в районі галузь авіабудування. Адже саме в Святошині розташовані знамениті «Антонов» та «Авіант». Факел — це символ освіти і знань.

Герб Шевченківського району

На «візитній картці» Шевченківського району зображено одну з найбільших святинь столиці — собор Святої Софії. Це головна фігура герба, що символізує українську духовність. Крім Софійського собору, на лазурного кольору щиті зображено й золотий ключ. Останній означає мудрість, знання та свободу вибору. Як зазначається на офіційному сайті РДА, золото на гербі — це символ багатства і величі, мудрості та духовності пращурів. Лазурна (синя) барва — символ слави й величі. Увінчано герб золотим княжим вінцем із зображенням Архістратига Михаїла, адже на території району історично розташовувався державно-політичний центр Київської Русі. Герб було затверджено 22 жовтня 2002 року.

Герб Дарницького району

Герб цього району столиці затверджений ще в 2001 році. У верхній частині зеленого щита летить срібний лелека з червоними дзьобом та лапами, на кінцях кожного з крил по дев’ять чорних пір’їн. У середній частині — срібний листок осокора з сімома прожилками, а в нижній — на тлі блакитного хвилястого пояса золота двоголова ладдя з червленим коштовним каменем. Щит увінчаний срібною короною. Зелене поле щита є образом лісових масивів, які покривають більшу частину району і прилеглої до нього території. Лелека — символ птиці, яка, за давніми переказами, символізувала Матір — жіночий образ Святого Духа, покровительки України-Русі. Хвилястий пояс символізує Дніпро-Славуту, до берегів якого в стародавні часи приносили дари великим князям Київським. Лист осокора символізує одну з давніх місцевостей — селище Осокорки, що виникло на місці осокорових лісів, відомості про яке ще в 1070 році залишив князь київський Всеволод Ярославович, подарувавши ці землі Видубицькому монастирю. Цей герб вважається найінформативнішим.

Герб Подільського району
 
Одним із найстаровинніших є герб Подільського району. На пурпуровому щиті — рука в золотих обладунках, що тримає золотий арбалет. Щит облямований золотим декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною.

Рука лицаря, що тримає арбалет, є символом Магдебурзького права, яке спочатку було видано саме території, на якій нині розташовується район.

У давні століття саме Поділ був осередком міського життя: там знаходився магістрат. Поділ отримав Магдебургію, а магдебурзьким символом Подолу був арбалет.

Герб Голосіївського району

На блакитному тлі — золотого кольору будівля ВДНГ з колонами і шпилем. Над нею — золота глава, всипана зеленими листками. Щит облямований блакитною стрічкою з написом «Голосіївський район», декорованою рослинним орнаментом і стилізованим зображенням квітів каштану, увінчаний композицією з синьо-жовтої стрічки, герба Києва і Тризуба.

За символікою — один із найбільш простих. Головний павільйон ВДНГ України символізує одну з найбільш характерних споруд в районі. Зелене листя — символ найбільшого в Києві парку.

Герб Деснянського району

Затверджений у 2004 році. На гербі зверху зображений Архангел Михаїл у білому вбранні, малинового кольору плащі, підперезаний таким же паском. У правиці він тримає вогняний меч-промінь та білий щит із золотим грецьким хрестом — у лівій руці; на червоному тлі праворуч — три золотих старокиївських гривні; на зеленому внизу — білий журавель із золотим ключем, з червоними лапами та клювом. На зеленому тлі ліворуч — золоте стилізоване зображення старовинного княжого двору. Щит оздоблений срібним стилізованим рослинним орнаментом з листя зубрівки. На вершині щита — тризуб.

Багатий на символи герб цього району відповідно має і чимало значень. Скажімо, перев’язь — хвиляста стрічка, всесвітній символ води, що акцентує назву району. Журавель — «Божий птах», птах сонця, що символізує охоронця домашнього вогнища, родинних традицій та звичаїв. Ключ — символ безпеки, щоби застерегтися від небажаних ворожих сил. Золоті гривні часів Київської Русі символізують сучасний Національний банкнотно-монетний двір та вказують на зв’язок фінансової політики Київської Русі та суверенної України. До речі, цей герб називають найгрошовитішим.

Герб Солом’янського району

Щит чотиричасний. На першому лазурному полі Архістратиг Михаїл в срібних обладунках з полум’яним мечем. На другому червоному — золотий ключ. На третьому червоному — золота двостороння сокира. На четвертому, знову ж лазурному, золотий циркуль. Щит облямований золотими колосками і увінчаний золотим тризубом.

Експерти геральдики вважають цей герб найсимволічнішим. Адже ключ — символ аеропорту «Жуляни» і залізниці. Сокира — розвиток ремесел і ковальської справи. Зображення на гербі свідчить про значну роль району в промисловому розвитку Києва (машинобудування та обробка металів). Циркуль часів Архімеда підкреслює численність наукових і навчальних закладів. Золоті колоски вказують на походження назви: в XIX столітті частина території називалася Соломинкою у зв’язку з тим, що хати були покриті соломою.

Герб Дніпровського району
 
Мабуть, один із найлаконічніших. На лазурного кольору щиті по золотій хвилястій базі пливе золота давньоруська ладдя. Щит облямований золотим декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною. На корону покладений герб Києва. Золотий колір на гербі — це символ віри, справедливості, милосердя; синій уособлює чесність, вірність, духовність. А хвилі у нижній частині герба символізують Дніпро.

Золота давньоруська ладдя з розпущеними вітрилами засвідчує причетність території сучасного Дніпровського району до старовинного минулого міста Києва.
 
Герб Оболонського району

Затверджений 29 лютого 2000 року. На блакитному щиті зі срібним підніжжям срібна фігура Архістратига Михаїла із золотим німбом, мечем і хрестом над золотим арочним мурованим мостом. Підніжжя містить зображення трьох срібних лілій, спрямованих угору, і двох лазурних — спрямованих донизу. Щит увінчано срібною міською мурованою короною.

Підніжжя щита розкриває давня назва основної частини району — Оболоні. Це означає низький берег річки, що заливається весняним паводком. Частини геральдичної лілеї викликають у пам’яті легенду, пов’язану з Києвом. За переказами, після вінчання княжни Ярославни з французьким королем у символіці Франції з’явилися лілії, які насправді є версією тризубу Рюриковичів. Золотий міст є символом найбільшого в Києві мосту — Московського
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter