1.10.2015

“Бабин Яр:біль нашої пам’яті»
 (Урок-пам’яті)
 
ЦРБ №141спільно з Національним історико - меморіальним заповідником «Бабин Яр» провели урок - пам’яті «Бабин Яр: біль нашої пам’яті» присвячений 74-річниці Дню пам’яті жертв Бабиного Яру для учнів 7-а класу ЗОШ №238.
 
На зустріч з учнями до бібліотеки завітав кандидат історичних наук, керівник архівного відділу, лектор Національного історико - меморіального заповіднику «Бабин Яр» Андрій Платонович Ткачук.
 
Андрій Платонович розповів  школярам про цікаві факти зі своїх архівних досліджень. «Чому саме місцем розстрілу було визначено Бабин Яр? Це один із найбільших на території Києва ярів довжиною понад 2,5 км, глибиною від 10 до 50 метрів, де можна було б розмістити тисячі трупів».
 
«…Бабин Яр був місцем масових страт і поховань, він став величезною братською могилою, де тільки згідно з офіційними даними загинуло більше ста тисяч осіб — військовополонених, євреїв, циган, націоналістів, заручників... Убивство безвинних людей тільки за те, що вони належать до тієї чи іншої нації, стало одним із найстрашніших і кривавих злочинів нацизму і своєрідним символом страждань мирного населення...».
 
Лектор представив  історичні  композиції, що складалися з документальних матеріалів з архівів заповіднику, також презентував  документальний фільм «Яр. Лобне місце», в якому були представлені спогади очевидців, праведників, в'язнів концтаборів, також хронометражні кадри тих жахливих подій.
 
Тема трагедії Бабиного Яру сьогодні дуже актуальна, оскільки вона пов’язана з питаннями патріотизму, самопожертви в ім’я високої ідеї, єдності нації, її політичної свідомості.
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter