08.11.2018

«Замки та фортеці України –
хранителі історії нашої Батьківщини»

Віртуальна мандрівка
за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!»
 
«Ції фортеці мури кам’яні, були колись лицарству за домівку і за твердиню в битвах,» - такими віршами відомої української поетеси Ліни Костенко розпочали бібліотекарі історичну подорож для учнів, які завітали до бібліотеки.

Немовби щезла завіса століть, і перед школярами відкрилися таємниці буремної минувшини українського народу, що тісно пов’язана з її мовчазними свідками – замками та фортецями, стіни яких так багато чули,  вежі яких так багато знають.
Із цікавістю школярі дізналися, що волинський князь Вітовт Великий у Луцькому замку скликав перший Європейський саміт, що мукачівський замок Паланок обороняла жінка-воїн княгиня Ілона Зріні, що Хотинська фортеця врятувала Західну Європу від турецьких загарбників, а коридорами Підгорецького замку, нібито, блукають привиди.
Відео-сюжет «Легендарні замки України» розповів читачам про інші могутні твердині, мури яких упродовж століть давали відсіч завойовникам та які й досі пам’ятають усіх своїх славетних лицарів та звитяжних полководців. Героїчний мультфільм долучив до часів славетного князя Святослава, коли захист своєї батьківщини від чужинців був великою честю для самих юних добровольців. А книжкова добірка «Оповиті легендами і віками: замки, палаци, фортеці України» ознайомила з тематичною літературою із фонду бібліотеки.

Школярі зрозуміли, що замки і фортеці України – це кам’яний літопис, який розповість захопливі історії кожному, хто забажає їх почути. Тому дуже важливо пам’ятати та шанувати історичну спадщину свого народу, його безцінні пам’ятки.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter