29.08.2023

 
Людмила Старицька-Черняхівська….Яскрава постать  національного відродження кінця XIX — початку XX ст., українська письменниця, поетеса, драматургиня, перекладачка, мемуаристка, громадська діячка.
Сьогодні, у день її народження, в ЦРБ ім. П. А. Загребельного, на черговій зустрічі  у «Літературному кафе», згадували непростий життєвий шлях  та творчість цієї талановитої жінки.
Донька корифея українського театру Михайла Старицького гідно продовжила справу свого батька - як драматургиня, вона наполегливо шукала свій мистецький шлях, аналізувала нові стильові течії в тодішній драматургії, пробувала творити в тій чи тій художній манері, маючи на меті збагатити українську сцену. Саме вона започаткувала в Україні «сімейну драму» («Крила»), історичну хроніку («Аппій Клавдій»), фантастичну драму («Ноктурно») та інші твори, нові за структурою і жанром. Музику до них охоче писали М. Лисенко, К. Стеценко, П. Козицький, М. Леонтович.

Більш детально ознайомитися з творчістю Людмили Старицької-Черняхівської можна, переглянувши літературу у фондах  нашої бібліотеки.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter