Бліндюк, Марія. Як змінилися бібліотечні простори в умовах війни

Бліндюк, Марія. Як змінилися бібліотечні простори в умовах війни [Електронний ресурс] : [в т. ч. бібліотека №115 для дітей, Деснянський район міста Києва] //
ЛЕКТЮРА. – Електрон. текст. – Режим доступу: https://www.goethe.de/prj/lek/uk/dos/bup.html, вільний (дата звернення: 2023). – Назва з екрану. – Мова укр.
 
 
Як змінилися бібліотечні простори в умовах війни
 
За час повномасштабного російського вторгнення в Україну бібліотеки різних областей були вимушені подбати про безпеку своїх відвідувачів і відвідувачок. Одні під час повітряної тривоги просять перейти до найближчих укриттів. Інші змогли облаштувати сховища у власних будівлях.

Уже понад рік триває великий спільний проєкт, започаткований Українською бібліотечною асоціацією (УБА) та Goethe-Institut Ukraine «Бібліотека як безпечне місце». Протягом цього часу відбулися семінари для величезної кількості працівників бібліотек з різних регіонів України, під час яких можна було опанувати навички психологічної та первинної медичної допомоги. Також у межах проєкту були підготовані доступні для всіх «Методичні поради бібліотекарям зі створення безпечного простору в бібліотеках». Проєкт розширювався, до нього долучались міжнародні партнери, такі як Deutsche Bibliotheksverband e.V., було проведено форум «Світовий та український досвід в організації укриттів» та надавалася спонсорська підтримка для облаштування надійного укриття у партнерській мережі бібліотек. Саме укриття є і залишаються центральним елементом проєкту.

Журналістка Марія Бліндюк розповідає про бібліотеки українських міст, які вже відкрили укриття у своїх приміщеннях.
 
Бібліотека №115 для дітей у Києві

У березні 2023 року на Троєщині відкрилося оновлене укриття в дитячій бібліотеці. Художниця Ольга Машевська розписала стіни приміщення яскравими образами з українських казок, щоби діти комфортніше почувалися у просторі під час тривоги. Бомбосховище загалом розраховане на 50 людей.
 
Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. І. Чижевського у Кропивницькому

У лютому 2023 року ця бібліотека відзначила 124-річчя та відкрила бомбосховище, облаштоване на цокольному поверсі. Тут є автономне електроживлення, запаси питної води, бойлер, аптечка тощо. За підрахунками, в укритті можуть перебувати до 200 людей.
 
Вінницька ОУНБ ім. В. Отамановського у Вінниці

В обласній бібліотеці приміщення, яке сьогодні використовується для переховування під час повітряних тривог, раніше функціонувало як конференц-зала й гардероб. Після початку повномасштабного вторгнення тут зберігаються аптечки, запаси води, а також речі першої потреби працівників і працівниць бібліотеки.
 
Центральна міська бібліотека у Дніпрі

До цього бомбосховища можна потрапити цілодобово, адже ключі зберігаються в чергового. У приміщенні зробили ремонт, щоби воно відповідало вимогам ДСНС. Тепер тут є туалет, запаси питної води, аптечка, а також врахована пожежна безпека. Укриття бібліотеки розраховане приблизно на 100 людей.
 
Потреба у надійних укриттях в бібліотеках не зменшується, тому цього року тривають семінари, серед яких:
 • Онлайновий семінар «Створення безпечного укриття у бібліотеці» (липень 2023)
 • Онлайновий тренінг «Психологічна підтримка та взаємодія з користувачами бібліотеки у кризових ситуаціях під час воєнного стану» (серпень 2023)
 • Міжнародний онлайновий семінар «Світовий та український досвід в організації укриттів» (вересень 2023) Мета проєкту — підготувати координаторів зі створення укриття у бібліотеці для працівників, користувачів і мешканців, а також навчити екстреному реагуванню у критичних ситуаціях.
 
Львівська обласна бібліотека для дітей та Центр Митрополита Андрея Шептицького у Львові

Відвідувачів і відвідувачок Львівської обласної бібліотеки для дітей просять спуститися в укриття, де продовжують заходи, перервані повітряною тривогою. Тут відбуваються читання, а також співають пісень — щоби діти почувалися комфортніше у просторі. Укриття також працює в Центрі Митрополита Андрея Шептицького — бібліотеці Українського католицького університету. Там для цього використовують мультифункціональну актову залу.
 
Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека, бібліотека для дорослих №18 та бібліотека №2 в Запоріжжі

Восени 2022 року бібліотеки Запоріжжя обмежили функціонування — працювали тільки ті, в яких є укриття. Наприклад, Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека навіть переносить заходи у своє бомбосховище під час повітряних тривог. Також у місті працюють укриття в Бібліотеці №18 та Бібліотеці №2.
 
Центральна міська бібліотека для дітей ім. Ш. Кобера і В. Хоменка у Миколаєві

У цій бібліотеці укриття функціонувало цілодобово з 25 лютого 2022 року. Тут працівники й працівниці самостійно поповнюють запаси їжі та води, також допомагають місцеві мешканці й мешканки. В укритті також є частина фондів бібліотеки, тому під час повітряних тривог можна читати книжки. В бомбосховищі загалом можуть одночасно перебувати до 180 людей.
 
Міська Дитяча бібліотека та Центральна міська бібліотека ім. І. Рядченка в Чорноморську

У дитячій бібліотеці відвідувачів і відвідувачок закликають спуститися в укриття під час повітряної тривоги. Там бібліотекарки й бібліотекарі далі спілкуються з дітьми, пропонують грати у вікторини та відгадувати загадки. Також роздають дитячі журнали, а діти іноді співають пісні. В місті бомбосховище також працює в Центральній міській бібліотеці ім. І. Рядченка.
 
Центральна міська бібліотека для дітей в Олександрії

У бібліотеці проводять вистави, які вчать дітей медіаграмотності. Під час повітряної тривоги відвідувачів і відвідувачок просять спуститися в укриття, де далі відбуваються заходи з бібліотекарками й бібліотекарями. Тут є парти й стільці, за якими можуть сидіти слухачки й слухачі, а також запаси питної води.
 
Одеська національна наукова бібліотека в Одесі

У березні 2023 року Одеська національна наукова бібліотека відновила роботу й також закликає відвідувачів і відвідувачок спускатися до укриття під час повітряної тривоги. Бібліотекарки й бібліотекарі допомагають дістатися до бомбосховища, де продовжують заходи, перервані обстрілами. Також під час блекаутів бібліотека пропонувала приходити заряджати мобільні пристрої, а також приготувати їжу й гарячі напої.

Волинська обласна бібліотека для юнацтва в Луцьку
 
Бібліотека проводить літні табори для дітей. Під час повітряної тривоги всі спускаються в укриття, де далі відбуваються перервані події та майстер-класи. Там бібліотекарі й бібліотекарки працюють над тим, щоби діти були зайняті активностями й почувалися в безпеці.
 
Окрім згаданих, багато бібліотек різних міст України працюють над облаштуванням своїх укриттів і шукають фінансові можливості для реалізації таких проєктів. Наприклад, Науково-технічна бібліотека ім. Г. І. Денисенка КПІ ім. Ігоря Сікорського в Києві анонсувала створення інноваційного укриття для студентів і студенток інституту. Подібні проєкти планують реалізувати й в інших університетах країни в майбутньому.

Бібліотеки, згадані у цій статті, не тільки піклуються про своїх відвідувачів, а й діляться досвідом з іншими бібліотеками. Так, серед доповідачів одного з липневих семінарів проєкту будуть Олена Кійко — заступниця директора Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки, Надія Кіндрись — заступниця директора Львівської обласної бібліотеки для дітей та Валентина Животовська — директорка Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д. І. Чижевського (Кропивницький).

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter