Галух, Олександр. На Троєщині з’явилось укриття з унікальним розписом і безперебійним живленням

Галух, Олександр. На Троєщині з’явилось укриття з унікальним розписом і безперебійним живленням [Електронний ресурс] : незвичне й комфортне сховище облаштували у підвалі бібліотеки для дітей № 115 на вулиці Бальзака, 28 // Вечірній Київ. – Електрон. текст. – Режим доступу: https://vechirniy.kyiv.ua/news/79507/, вільний (дата звернення: 04.03.2023). – Назва з екрану. – Мова укр.


На Троєщині з’явилось укриття з унікальним розписом і безперебійним живленням
 
Незвичне й комфортне сховище облаштували у підвалі бібліотеки для дітей № 115 на вулиці Бальзака, 28.

Три роки тому її відремонтували та перетворили на надсучасний громадський просвітницький простір «BiblioHub» з комп’ютерами, безплатним Wi-Fi, 3D-принтером, ігровою кімнатою, релакс-зоною та навіть кухнею.

Втім, сучасні реалії війни диктують нові умови. Тож у дитячій бібліотеці облаштували укриття для перебування відвідувачів закладу, насамперед малечі. Воно розраховане на 50 осіб. Сховище має два яруси, туалет і безперебійну систему живлення.

Для комфортного та спокійного перебування в укритті встановили полиці з книжками, телевізор і пуфи-мішки. Але головною родзинкою сховища став унікальний Самчиківський розпис, яким прикрасили стіни колишнього підвалу митці, волонтери та діти під керівництвом авторки проєкту, відомої художниці та народної майстрині Ольги Машевської.
 
Спільними зусиллями вони перетворили укриття на справжній артпростір. Колоритні українські народні декоративні розписи на стінах наповнені яскравими сюжетами з зображенням сонця, тварин, квітів і птахів. Самчиківським розписом, який походить з села Самчики Хмельницької області, українці прикрашали стіни будинків, аби захистити себе від бід.

У п’ятницю, 3 березня, оновлене укриття показали журналістам. Оцінила роботу майстринь і активістів також заступниця голови КМДА, депутатка Київради від партії «УДАР Віталія Кличка» Ганна Старостенко. До речі, вона також брала участь у розписі стін укриття.

Річ у тім, що приймальня Старостенко розташована на другому поверсі бібліотеки. Під час однієї з повітряних тривог Ганна Вікторівна спустилася в укриття, де як раз кипіла робота над Самчиківським розписом. Тож Старостенко також видали пензля. Вона захопилась розписом і розмальовувала стіни поки в підвалі не зникло світло. Нині в укритті організували безперебійне живлення, яке забезпечує генератор.
 
«Тут був звичайний захаращений підвал, де зберігалися старі, списані книжки та господарський реманент. Я ходила до цієї бібліотеки, коли була школяркою. Навіть мріяла свого часу стати бібліотекаркою. Кілька років тому ми розробили проєкт щодо перетворення столичних бібліотек із пунктів отримання-повернення книг у сучасні та комфортні культурно-дозвільні центри, де можна не просто читати, а творити, навчатися, зустрічатися з видавцями, поетами та письменниками, організовувати різні майстер-класи», — розповіла «Вечірньому Києву» Старостенко.

Перший столичний «BiblioHub» відкрили у Деснянському районі ще у березні 2020 року, але через кілька днів в Україні запровадили карантин через коронавірус. Тож довгий час бібліотека не працювала.
 
«Після початку повномасштабної війни з’явилася потреба в укритті. Минулого року з міського бюджету виділили кошти, зробили ремонт підвалу, який закінчили ще наприкінці 2022-го. Але голі, бліді стіни засмучували, тож вирішили прикрасити їх дружнім до дітей Самчиківським розписом. Спільними зусиллями нам вдалося перетворити колишній підвал на яскраву й креативну територію дитячої безпеки, де живе українська казка та народне мистецтво», — розповіла Старостенко.

Вона додала, що у бібліотеці проходить багато заходів, як для малечі, так і дорослих. Під час війни «BiblioHub» розширив свої функції.

«Тут у нас і курси для надання першої домедичної допомоги, і консультації внутрішньо переміщених осіб, і робота з психологами, і експрес-курси з української мови, і фотовиставки. Попри повномасштабну війну у бібліохабі вирує життя, яке необхідно убезпечити від вибухів. І насамперед забезпечити безпеку дітей. Відтепер це справжній острівець стабільності, безпеки, креативу та творчості», — сказала Старостенко.
 
Вона також подякувала усім, хто долучився до створення дружнього для дітей укриття, зокрема майстрині з Самчиківського розпису та викладачці Центру дитячої та юнацької творчості Деснянського району Ользі Машевський.

«Працювали над розписом колишнього підвалу два місяці. Кожен напис і зображення продумані та мають своє значення. Наприклад, равлик перед спуском в укриття повідомляє, що треба не поспішати. Щоб відволікти дітей від тривоги за допомогою малюнків на стінах можна проводити квести з дітьми, вгадувати з якої казки той чи інший персонаж, рахувати пташок, пелюстки квітів тощо. Зробили все можливе, щоб малеча заходила та перебувала в приміщенні без стресу. Це свого роду кольоротерапія», — розповіла «Вечірньому Києву Ольга Машевська.


Завітав до укриття, яке перетворили на справжній артпростір, і начальник Управління культури Деснянської РДА Ігор Закомірний.

«Око радіє коли дивишся на роботу творчих людей. Це перший заклад культури у Деснянському районі та всьому Києві, який отримав таке яскраве та креативне укриття. На черзі облаштування сховища такого ж рівня у Київській дитячій школі мистецтв №3», — сказав Закомірний.

Він також подякував Старостенко за допомогу з підключенням дитячої бібліотеки до інтернету за технологією PON (оптоволокно), яка дозволяє користуватись мережею навіть під час тривалих відключень світла.

Раніше перший заступник голови КМДА Микола Поворозник повідомив, що торік у Києві відремонтували 400 укриттів. Роботи з модернізації приміщень для захисту населення триватимуть і цьогоріч. Наразі в столиці функціонує понад чотири тисячі укриттів різного типу.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter