ЦРБ ім. П.А. Загребельного

20.11.2019

 «Загублена в джунглях. Цивілізація майя»
Мистецька година

    В ЦРБ ім. П.А.Загребельного відбулася мистецька година для учнів  10 класу ЗЗСО № 249. Мова йшла про одну з найдревніших цивілізацій Месоамерики - Майя, яка відома своєю розвиненою писемністю, вражаючими досягненнями в мистецтві, астрономії та архітектурі.
    Учнів особливо вразили барельєфи, на яких зображені ритуальні дійства древніх майя, які проводили правителі. А також цікавою була розповідь про місто Паленке, де була віднайдена мексиканським археологом Альберто Рус Луільє незаймана гробниця правителя Пакаля.
    Приклади скульптури і тих фресок, які збереглися у місті Бонампак добре ілюструють, що мистецтво давньої цивілізації майя досягло свого розквіту саме під час класичного періоду.
Запрошуємо всіх охочих до бібліотеки та Галереї мистецтв!
Вивчаймо культуру та мистецтво разом!


 
 

13.11.2019

«Сила доброго сміху Остапа Вишні»
Гумористична година

                                     «Він світився, як сонце, до нього люди тяглися, як до сонця.
                                        Він умів гриміти, як грім, і того грому боялись усі плазуни й негідники».
                                               М. Рильський

      Велика сила гумору зібрала сьогодні  в Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. Загребельного учасників заходу, присвяченого класику української сатиричної прози Остапу Вишні.
     Веселі гуморески, донині актуальні усмішки (саме Остап Вишня є засновником цього нового жанру в літературі) створили невимушену атмосферу та чудовий настрій всім учасникам заходу.
 
 
 

    Цікаві факти про біографію письменника, про його мрії та захоплення містили уривки з фільмів «Із життя Остапа Вишня», «Зроблено в Україні. Остап Вишня», «Ні пуха, ні пера!» та інші., а мультимедійна презентація «Життя – це сміх» органічно доповнила інформаційний відеоряд про великого українського пересмішника.
    Сміх житиме завжди, як завжди житиме  в наших серцях один із його майстрів – Остап Вишня! 
      Захід було проведено до 130-річчя від дня народження письменника-гумориста.
 
 

07.11.2019

«Пантелеймон Куліш - творець української абетки»
Мовна світлиця
                                                       
                             «Віщуванням новим Серце моє б’ється, -
                                       Через край із серця Рідне слово ллється!»

                                                                                                                        П.Куліш 
 
    Творцю української абетки належить пріоритет у багатьох галузях духовного життя українців: він перший переклав Біблію українською мовою, створив перший в Україні фонетичний правопис, написав перший український історичний роман.
    Цій непересічній постаті в українській культурі  було присвячене особливе засідання мовної світлиці, на яке завітали учні першого та єдиного в Україні театрального класу спеціалізованої школи № 23 мікрорайону Биківня. Захід відбувся  в рамках відзначення Дня української писемності та мови.
 
 

    Школярі дізналися про особливості нового правопису та видання «Граматки» Куліша - першого україномовного букваря, за допомогою якого українці мали можливість навчатися рідною мовою. А ще - зіграли ролі «біографів», «літературознавців», «мовознавців», «літературних експертів» в інтерактивній літературній грі «Хто ви, пане Куліш?» та зворушливо читали уривки із поеми П. Куліша «Маруся Богуславка» та роману Івана Корсака «Перстень Ганни Барвінок» про долі Ганни Барвінок та П. Куліша.
   
 
 

    Дуже цікаво наприкінці заходу було дізнатися учасникам мовної світлиці,  кому «віддали більшість своїх сердець» літературні експерти.
 
 

31.10.2019

 «Розвиваємо поетичну майстерність…»
Літературно-поетичний колаж
 
     Поетичне слово - це слово з живою і яскравою внутрішньою формою, яке є основою багатства художніх образів твору. Дотик до поезії є засобом розумового та етичного виховання дітей різного віку для розвитку та становлення мовленої культури особистості.
     Учасники заходу ознайомились з сучасними українськими поезіями для дітей різного віку, а також із серією книг зарубіжних авторів «Дитяча іронічна поезія». Діти з задоволенням читали вірші про осінь сучасних поетів та складали продовження чотиривіршів із поетичних творів Лариси Зіганішиної.
    Знайомство з новими поезіями, розширює мовний запас, надає можливість краще «прожити» зміст твору та відчути барвистість, красоту та виразність рідної мови.
    Особливими емоціями та художнім осмисленням осінньої пори наповнив читачів бібліотеки майстер клас із виготовлення листівки «Осінні барви Києва».
   
 
 


   

 
 

29.10.2019

«Фантастичний Всесвіт»
Літературно-пізнавальна мозаїка

Люди завжди були зачаровані космосом, зірковими галактиками, далекими світами…

В ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась літературно-пізнавальна мозаїка «Фантастичний Всесвіт» для дітей біженців.

Поглибили свої знання читачі про космос і наукові дослідження, завдяки довідковим та енциклопедичним виданням для дітей. Із задоволенням знайомились учні з ілюстративним матеріалом книжок про сонячну систему, зорі, галактики, туманності.

Коли мова йде про таємниці космічних просторів, кожен може дати волю своїй уяві. Можна зобразити загадкові світила використовуючи навіть метод аплікації.
А ось як креативно творили та зобразили космічні простори учасники заходу!
 

25.10.2019

«Змінитись або померти»

Саме це гасло стало ключовим меседжем міжнародного семінару, який відбувся в Галереї мистецтв за ініциативи Деснянської ЦБС, у співпраці з Українською бібліотечною асоціацією, та за фінансового сприяння Міністерства культури Данії та Міністерства закордонних справ Данії.

Більш ніж 90 учасників з усіх куточків України отримали чудову нагоду поспілкуватися з провідними європейськими експертами бібліотечної справи з Данії та Польщі.
 
Кірстен Боелт, директор центральної бібліотеки м. Ольберг (Данія) та Якоб Леккер директор бібліотеки в м. Гладсаксі (Данія), обоє активні члени Міжнародної федерації бібліотек та установ,  ознайомили учасників семінару з концепцією нових сервісів та послуг публічних бібілотек Данії та трансформаційними процесами, що в них відбуваються. Польським досвідом процесів змін у бібліотеках поділився екс-директор бібліотеки Варшавського університету Хенрік Холендер.
Як і чому бібліотеки змінюються у західному світі глобалізації, діджіталізація та чотири данські моделі як інструмент для змін публічних бібліотек - ця панель семінару, що проводилась Йенсом Торхаугом, який протягом 15 років очолював Данське агентство з питань бібліотек та засобів масової інформації, мала найбільший успіх та завершилась практичним тренінгом. Своєрідний «брейншторм» продемонстрував, що українські бібліотекарі мають креативні ідеї та здатні змінюватись.
Як наголосив у своєму вітальному слові до учасників міжнародного семінару в. о. Голови Деснянської в місті Києві державної адміністрації Сергій Снопков «українські бібліотекарі готові до змін, а у Деснянському районі трансформативні процеси вже давно почалися».
 

25.10.2019

«Пориньмо в неповторний світ казок!»
Літературна подорож

"Казки належать до найдавніших витворів
людського духу і сягають у глибину
далеких від нас часів,
якої не досягає жодна людська історія".

Гнатюк В.

В ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась літературна подорож «Пориньмо в неповторний світ казок!» для учнів ЗЗСО № 238.

Школярі з задоволенням взяли участь в інтерактивних пізнавальних іграх та майстер-класі «Закладка для зручного читання».
Діти, читаючи казки стають кращими, мудрішими, добрішими, сміливішими, легше долають перешкоди, які трапляються на їх життєвому шляху.
 

17.10.2019

«Тарас. Повернення»
Кіномистецький вечір
 
      В Галереї мистецтв відбувся допрем`єрний показ фільму Олександра Денисенка «Тарас. Повернення».
    Перед показом присутні мали змогу поспілкуватися з режисером фільму, дізнатися про історію створення кіно, про цікаві моменти зйомки в Казахстані.
   Фільм розповідає про останні тижні солдатської служби Шевченка на засланні в Новопетрівській фортеці на півострові Мангишлак у Казахстані. Сюжет фільму побудований на історії переслідування письменника агентами царської таємної поліції «Охранки». Сам режисер називає свою роботу «фільмом про рідну людину».
 
 
 

    Дякуємо за просвітницьку діяльність та за організацію кінопоказу депутату Київради Петру Кузику.
    Учасники заходу підтримали флешмоб - вимогу виходу фільму #Тарас Повернення.
   
 
 

10.10.2019

«Сильні духом прославляють Україну…»
Військово-патріотична година
 
           У Галереї мистецтв відзначили День українського козацтва та День захисника України!
 Перед початком заходу присутні відвідали фотовиставку робіт воїна-добровольця ДУК ПС Кіреєва Антона Аркадійовича.
 
 
 

       Привітати ветеранів, учасників АТО прийшли діти-волонтери з організації (ДВО) «Патріот» Троєщини, голова Спілки ветеранів АТО Деснянського району, друзі, знайомі.
     В залі виражався позитивний та піднесений настрій, лунали слова подяки нашим захисникам.
    Вітаємо всіх зі святами!!!


 
 

09.10.2019

«Подорож у світ професії юриста»
Профорієнтаційна година

До дня юриста у рамках проєкту «Я маю право!» відбувся нетворкінг зі старшокласниками з Економіко-правового ліцею.

Старанно готували учнів та знайомили з професіями, головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у місті Києві, заступник директора та головний спеціаліст з Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги.
У формі діалогу молодь переймала досвід та практикувалася разом із справжніми фахівцями. Школярів ознайомили з напрямками роботи юристів, особливостями професійної діяльності адвоката, основними положеннями законодавства про безоплатну правову допомогу, з організаційною структурою системи надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, історією становлення безоплатної правової допомоги в Україні та можливостями працевлаштування юристів, які надає їм система БВПД.

Після завершення заходу були роздані інформаційні матеріали.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter