ЦРБ ім. П.А. Загребельного

11.04.2019

«Війна крізь призму часу…»
Історична година
 
      11 квітня пам’ятна дата для всієї світової спільноти. Це Мiжнародний день визволення в'язнiв фашистських концтаборiв. Саме в цей день в 1945 році в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя.
 
 
 

     В  ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась історична година для вчителів історії ЗЗСО Деснянського району. Історичну бесіду провів науковий співробітник музею Шолом-Алейхема Вацман Михайло Денисович.
    Разом з виступаючим присутні згадали події Другої Світової війни, а саме фашистські концтабори, як страшну сторінку в історії людства, обговорили документальні свідчення воєнних часів, факти про нацистський режим.
     Зберігаючи історичну пам'ять людина стає особистістю, народ - нацією, країна - державою.
 
 

11.04.2019

«Діячі української революції»
 Історико- біографічний екскурс
 
    Національно-визвольні змагання 1917-1921 року були явищем загальноукраїнським. У всіх областях розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.
 
 

    До сторіччя української революції 1917-1921 років в ЦРБ ім. П. А. Загребельного для вчителів історії ЗЗСО Деснянського району провела екскурс ст. науковий співробітник Інституту історії України НАН України кандидат історичних наук Кудлай Олександра Борисівна.
 
 

    Пані Олександра наголосила, що сьогодні продовжується вивчення та переосмислення історичних подій початку ХХ століття, визначення ролі і місця історичних діячів у різноманітних процесах вітчизняного державотворення 1917-1921 років.
    Про діяльність ключових діячів української революції, характер, рушійні сили, драматичні суперечності, уроки революції можна дізнатись детально, ознайомившись з тематичною книжковою експозицією, яка діє в ЦРБ протягом року.

   
 
 

09.04.2019

«В майбутнє рухаємось здоровими!»
Лекція-гра

«З гімнастикою дружи,
Завжди веселим будь,
І проживеш 100 років
А, можливо й більше…»

Авіценна

7 квітня відзначається Всесвітній день здоров'я. У святкуванні цієї дати беруть участь 190 держав світу.

9 квітня в ЦРБ ім. П. А Загребельного відбулась лекція-гра, присвячена такій важливій значимій темі, як здоров'я. Адже хороше здоров'я - одна з основних умов щастя людини. В заході взяла участь лікар-психолог Центру жінок Деснянського району Степанюк Оксана Юріївна та учні ЗЗСО № 276.

Читачам була представлена тематична виставка, яка розповідає про вплив фізичного виховання на людину, безпечне харчування, про те як жити довго та з радістю, як можна «перемагати час».
Інтерактивна розмова йшла про психологічне : емоційне, інтелектуальне і духовне здоров’я, яке є дуже важливим для загального благополуччя людини. Школярі з радістю взяли учать в інтелектуальних іграх: «Перевіримо ІQ», «Відгадай емоцію!» та отримали корисні поради, як правильно себе поводити,щоб зберігати своє фізичне, емоційне та духовне здоров’я.

Учасники заходу зробили висновок, що здоров'я - це життєва енергія,  задоволення від насиченого подіями життя, натхнення, здатність ставити цілі й досягати їх, максимально реалізовувати свій потенціал.
 

29.03.2019

«Весняний бум» у бібліотеці…»
Калейдоскоп розваг

           Весело і гамірно було в бібліотеці під час весняних канікул.
Для корисного і яскравого відпочинку дітей бібліотека підготувала різноманітні заходи.
 
 

     У рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання пройшов поетичний колаж «Поезія вустами дітей…», в якому юні читачі знайомилися з творчістю українських дитячих письменників, читали вірші.
 
 

    «Територія дитячої планети» зустрічала дітей сучасними настільними іграми. Одним дітям до вподоби пограти, інші надавали перевагу хенд-мейд.
 
 

    Дітвора охоче брала участь у майстер-класах «Подарунок своїми руками», «Весняні квіти» та навчилися давньому японському мистецтву «Модульному оригамі». Учасники залишилися задоволені власними поробками та здобутими знаннями.
           Завітайте до бібліотеки! Саме тут можна провести свій час не тільки цікаво, але й з користю.

 
 
 

27.03.2019

«Гетьман Іван Мазепа: погляд крізь століття»
  Історичний екскурс
 
  «Від Богдана до Івана не було Гетьмана»
                                                                                        народна мудрість
 
     Поза всяким сумнівом Іван Степанович Мазепа є однією із найяскравіших, найвидатніших, найсуперечливіших постатей української історії.
        27 березня  в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся захід «Гетьман  Іван Мазепа: погляд крізь століття», присвячений 380-річчю від дня народження українського громадсько-політичного діяча за проектом «Україна - історія, сьогодення, майбутнє!» для різних категорій користувачів. В історичному екскурсі взяла участь науковий співробітник музею Гетьманства Ляпіна Тетяна Олександрівна.
    Увазі читачів була представлена тематична виставка, яка розповідає про родовід Івана Мазепи, його життєвий шлях та діяльність.
 
 
 

    Науковець Тетяна наголосила, що постать І. Мазепи визначена, не тільки як політичний діяч, військовий дипломат, але як й меценат. Мало кому з діячів української історії випала така цікава й непроста доля за життя та після смерті.     Виступаюча розповіла про політичну програму Великого Українця Івана Мазепи, про його діяльність на посаді гетьмана, як адміністратора, полководця, покровителя православної церкви. Окрему увагу було приділено розповіді про лінію кохання Мазепи до Мотрі, що надає цікавих рис гетьману, як людині.
       Мандруючи сторінками історії України, учасники заходу усвідомили, що мазепинські часи – це доба господарської стабілізації в Україні, згуртування еліти, розквіту української освіти та культури.
             Всіх бажаючих запрошуємо до бібліотеки!
                       Вивчаймо історію рідного краю разом!


 
 

26.03.2019

«Молитва за Україну»
Літературно-історичний вечір
 
            Творчість цієї письменниці поетична, романтична, мудра та змістовна. Такі асоціації виникають, коли читаєш романи та поезії Тетяни Володимирівни Пишнюк.
          26 березня до ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітала перший заступник голови Національної Спілки письменників України, прозаїк та поетка, лауреатка літературної премії ім. О. Гончара - Тетяна Пишнюк.
 
 

         Творчість письменниці - пізнавальна, філософська, тонко психологічна та відображує український менталітет, основу людської душі, які проявляються в яскравих емоційно-світоглядних формах. За поетичними та прозовими творами письменниці створено десятки радіопередач, ряд поезій покладені на музику.
 
 

         Зустріч з авторкою пройшла у жвавій розмові про духовні цінності людини, про історичну постать доньки королеви Франції Анни Ярославни Едігни, яка залишила свій слід в європейській історії, про те, як читання та любов до історії рідної землі зміцнює патріотичні почуття та національну гордість кожної людини незалежно від віку.
        Бажаємо пані Тетяні подальших творчих злетів, радості буття,  доброго весняного настрою та творчих Перемог!
     
   
 
 

14.03.2019

«Подвиг добровольців - справжній приклад незламності духу»
Вечір мужності та відваги
 
         В Україні 14 березня відзначається День українського добровольця. Не залишилася осторонь цього дня і ЦРБ ім. П. А. Загребельного.
 
 

          На захід завітали  воїни-добровольці, українські волонтери, юнацтво району. Присутні переглянули тематичну виставку – репортаж, присвячену подвигам добровольців, які боронять кордони нашої держави.
           Юні патріоти ДВО «Патріот» - Троєщина» декламували патріотичні вірші, виконували від щирого серця пісні під аплодисменти переповненого залу. Загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання.
 
 

         Перед учасниками заходу з вітальним словом виступив Голова ГО «Київської міської спілки ветеранів АТО Деснянського району» Нишпор Олег Петрович.
          День українського добровольця стане однією з основ, на якій будуть зростати і гартуватися нові покоління вільних українців.
   
   

 
 

13.03.2019

«Межа світів»
Історико-літературний екскурс

       Чому в радянський час був сфальшований «Лис Микита» Івана Франка? Де поділося останнє полотно Іллі Рєпіна? Як на європейських картах, датованих 1919 роком, з’явився СРСР? Відповіді на ці питання, як окремі пазли, блискуче вкладав у розвінчання сфальшованої історії України Олег Березюк, народний депутат Верховної Ради України.
        Захоплююче, несподівано, загадково, фактажно окреслював спікер рух «межі світів» - межу деспотії і демократії - який відбувається у світі, і в якому Україна грає вирішальну роль.

       Відкриттям для присутніх стало ім’я британського публіциста Ланцелота Лоутона, який ще на початку 20-століття писав, що «українська проблема є наслідком однієї з найбільших політичних фальсифікацій в історії».

    «Лише на 28 році нашої незалежності ми зрозуміли, що маємо інструкції, закодовані у творах українських класиків, потрібно лише відновити їх і дати в руки людям, особливо молодим, які й створять справжню українську державу», зазначив Олег Березюк.

      Депутат Верховної Ради України також ознайомився з роботою ЦРБ ім. П. Загребельного та із задоволенням констатував, що бібліотека має у своїх фондах автентичні, невідредаговані у радянський час, примірники « Лиса Микити» Івана Франка.
      Слідкуйте за нашими анонсами! У нас завжди нестандартно, цікаво та творчо!

 
 

12.03.2019

«Тарасові музи»
Гурман-вечір
 
Дві години емоційного піднесення, цікавої інформації, несподіваного Тараса Шевченка подарувала громаді нашого району українська дитяча письменниця, педагог, громадська діячка Лариса Ніцой.

Більшість біографів-шевченкознавців основну увагу приділяють творчості поета, акцентуючи увагу на роках кріпацтва та заслання. І мало написано і сказано про його душевні почуття, зокрема про його кохання.
Лариса Ніцой певною мірою прочинила двері до складної і своєрідної душі поета та відкрила для присутніх в Шевченкові більше земного, людяного, допомогла глибше осягнути його геніальність, наблизити до пізнання філософії його впливу на долю України.
Зустріч відбулася за проектом «Україна – історія, сьогодення, майбутнє!», який впроваджується у 2019 році Централізованою бібліотечною системою Деснянського району міста Києва, та за підтримки депутата Верховної Ради України Андрія Іллєнка і депутата Київради Петра Кузика.
 

12.03.2019

«Творчі діячі Деснянського району міста Києва»
Краєзнавчий екскурс
 
12 березня у Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулася презентація біобібліографічного довідника «Творчі діячі Деснянського району міста Києва».

Присутні  познайомилися з діячами культури, які проживали або нині проживають у Деснянському районі міста Києва, відкрили для себе нові імена художників, скульпторів, майстрів народної творчості, артистів та інших митців, що своїми творами наповнюють буденне життя духовною атмосферою  та гідно презентують наше місто в Україні та світі.
Краєзнавчо-дослідницька діяльність щодо виявлення талановитих земляків триватиме і надалі.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter