ЦРБ ім. П.А. Загребельного

12.03.2019

«Тарасові музи»
Гурман-вечір
 
Дві години емоційного піднесення, цікавої інформації, несподіваного Тараса Шевченка подарувала громаді нашого району українська дитяча письменниця, педагог, громадська діячка Лариса Ніцой.

Більшість біографів-шевченкознавців основну увагу приділяють творчості поета, акцентуючи увагу на роках кріпацтва та заслання. І мало написано і сказано про його душевні почуття, зокрема про його кохання.
Лариса Ніцой певною мірою прочинила двері до складної і своєрідної душі поета та відкрила для присутніх в Шевченкові більше земного, людяного, допомогла глибше осягнути його геніальність, наблизити до пізнання філософії його впливу на долю України.
Зустріч відбулася за проектом «Україна – історія, сьогодення, майбутнє!», який впроваджується у 2019 році Централізованою бібліотечною системою Деснянського району міста Києва, та за підтримки депутата Верховної Ради України Андрія Іллєнка і депутата Київради Петра Кузика.
 

12.03.2019

«Творчі діячі Деснянського району міста Києва»
Краєзнавчий екскурс
 
12 березня у Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулася презентація біобібліографічного довідника «Творчі діячі Деснянського району міста Києва».

Присутні  познайомилися з діячами культури, які проживали або нині проживають у Деснянському районі міста Києва, відкрили для себе нові імена художників, скульпторів, майстрів народної творчості, артистів та інших митців, що своїми творами наповнюють буденне життя духовною атмосферою  та гідно презентують наше місто в Україні та світі.
Краєзнавчо-дослідницька діяльність щодо виявлення талановитих земляків триватиме і надалі.
 

09.03.2019

«Ходімо, Колодію, на нашу затію…»
Святково-розважальна програма
 
9 березня публічні бібліотеки Деснянського району взяли участь у святковому районному заході «Ходімо, Колодію, на нашу затію…».

Увазі всіх охочих була презентована народознавча виставка-інсталяція «А ми Масницю дожидаємо, млинцем Масницю зустрічаємо!», на якій були представлені видання народознавчої тематики.

Мешканці району з радістю взяли участь у краєзнавчій інтерактивній грі, вуличних літературних читаннях «У нас є мова, мова солов’їна» та майстер-класах : «Весняна квітка гіацинт», «Народний оберіг», «Квіти для мами», «Щедрий Ярило» та інші.
Діти із задоволенням водили хороводи, грали в "Зайчика", "чеберяє ніжками» ("Ой на горі жито"), активно залучалися до вікторин. А як серйозно і ретельно писали усі «записки з негараздами» для Марени, змінюючи їх на цукерки!
Не обійшлося й без веселої Циганки (звичайно, з талановитих бібліотекарів), яка передбачала тільки найкраще гостям та учасникам свята. А юні саморобники створювали свої маленькі «шедеври» з різних матеріалів (навіть з надувних кульок).
Свято вдалося на славу! Веселими та радісними ігрищами, розвагами, смачними смаколиками в передостанній, але вже сонячний, день зими.
 

06.03.2019

«Тарас Шевченко, як творець української літературної мови»
Літературно-мистецький вечір
 
Феномен Т. Шевченка полягає в тому, що він подібний до незбагненого…Куди ж прямував Шевченків творчий шлях? До преображення світу і панування в ньому добра, справедливості, національної гордості та свободи. Шевченкова мова стала соборною мовою України, знаменним етапом розвитку української народної мови.

6 березня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся літературно-мистецький вечір для юнацтва «Тарас Шевченко, як творець української літературної мови» у рамках проекту «За українську мову!» до 205-річчя від дня народження українського поета, художника, мислителя.

В заході взяла участь письменниця, президент Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка Красицька Людмила Олександрівна, праправнучка поета-класика Тараса Шевченка, одного з українських письменників-основоположників української літературної мови.
Людмила Олександрівна наголосила, що Шевченко по - праву вважаєтьяся творцем української літературної мови як основи розвитку нової, на народній основі української культури. Пані Людмила розповіла, яка лінія родинних зв’язків Шевченків поєдналася з родиною Красицьких та дійшла до сьогоднішніх днів. Читачі дізнались про цікаві маловідомі сторінки життєвого та творчого шляху поета.
Користувачам бібліотеки була презентована тематична виставка, яка містить багатий літературознавчий та культурологічний матеріал.

Цікавою сторінкою заходу стали читання учнями улюблених шевченкових поезій. Присутні осягнули, що для кожного учасника є «свій» Шевченко, який за глибиною істинно людського почуття та досконалістю слова, є не лише великим поетом України, а й одним із найвідоміших поетів світу.


 

05.03.2019

«Тема Другої світової війни в романі «Європа-45»
 Бесіда за книгою  
 
«…Мені здається, що я багато сказав із того,
що хотів сказати у своєму житті.
 У своїх книжках я досить відвертий».

   Павло Загребельний

 
    5 березня у ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась бесіда за книгою «Тема Другої світової війни в романі «Європа-45» за проектом «Павло Загребельний: завжди несподіваний, завжди цікавий» для учнів старших класів ЗЗСО №276.
 
 
 
         Школярі, які взяли активну участь у заході читали уривки з роману, коментували події, які відбувались в Європі під час реальних подій звільнення європейських країн від нацистів, знайомились із з персонажами роману та їх воєнними подвигами в ім’я миру. «Літературні експерти» визначили найкращих «коментаторів», які отримали подарунки від бібліотеки.
 
 
      Головною рисою письменника Павла Загребельного безумовно була жага творення. Чи був він рядовим на війні, студентом-філологом, співробітником журналу «Вітчизна», редактором «Літературної України» - все робив з любов’ю до рідного краю та завжди віддавався своїй справі сповна.
 

01.03.2019

«Пісня буде поміж нас…»
Мистецький ранок
 
 
«Творчість Володимира Івасюка –
                                                                                     це честь нашої культури, це золотий фонд і
                                                                               наш музичний генофонд, міцна основа                                                                                 самоусвідомлення українців, як нації».
                                                                                                                  Галина Івасюк-Криса

       
    1 березня в ЦРБ ім.П. А. Загребельного на мистецький вечір, присвячений 70-річчю від дня народження Володимира Івасюка, українського поета та композитора зібралося чимало читачів різного віку.
 
 

    В заході взяв участь журналіст, сценарист, режисер документальних кінострічок – Володимир Качур. Пан Володимир презентував кінострічку «Володимир Івасюк. Щоб народитися знову» та відповів на запитання глядачів.
    Пісенна творчість Володимира Івасюка актуальна і сьогодні. Через пісні поет і композитор проявив для багатьох мільйонів людей українську національну свідомість, дав українській пісні нове дихання та «запалив вогонь» очищення та оновлення.




 
 

22.02.2019

«Мова - серце народу»
 Мовознавчий турнір
 
       21 лютого Україна відзначила Міжнародний День рідної мови. Це свято мови, якою ми розмовляємо, пишемо, читаємо. Саме завдяки гарному володінню мовою, ми висловлюємо свої думки, спілкуємось, можемо порозумітися, передати свої переживання.
 
 
 

     22 лютого ЦРБ ім. П. А. Загребельного запросила учнів ЗЗСО №238  на мовознавчий турнір. Запекло змагалися дві команди, проявляючи свої знання з української мови. Гравці розгадували мовні загадки, читали скоромовки, добирали синоніми, декламували вірші.
 
 

        Хочеться вірити, що сьогоднішня гра всім сподобалася, учні розширили і закріпили свої знання з мови, а також довідалися багато нового.
                До нових зустрічей!!!
 
 

21.02.2019

 «Буду я навчатись мови золотої...»
         Літературно-поетичний вечір               
                                                                             «У нас є мова - мова солов’їна
                                                                                                                                 І наша мова вище, ніж                                                                             пташиний спів…»
                                                                                                  Лотоцький Микола

    21 лютого в Міжнародний день рідної мови в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся літературно-поетичний вечір «Буду я навчатись мови золотої...» для учнів старших класів ЗЗСО №119.
 
 

    Активними провідниками українського художнього слова є письменники, поети, літературознавці. В заході взяла участь мешканка нашого району, друг бібліотеки - письменниця, президент Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т. Г. Шевченка Красицька Людмила Олександрівна.
 
 

     Пані Людмила походить від славетного роду Шевченків і є праправнучкою поета-класика, одного з українських письменників-основоположників української літературної мови Тараса Григоровича Шевченка по лінії сестри Катерини.
 
 

    Увазі присутніх була представлена мовознавча виставка-вернісаж «Українська мова-духовний скарб нації», підготовлена за проектом «За українську мову!».
    Людмила Олександрівна яскраво розповіла школярам, що особисто для неї означає рідне українське слово та який історичний шлях пройшла українська мова від давнини до сучасності. Письменниця провела інтерактивну мовознавчу гру «У нас є мова, мова солов’їна…». За правильні відповіді учні отримали від виступаючої особливі подарунки.
    В підтримку Міжнародного Дня рідної мови школярі радо взяли участь у літературному марафоні «Українські поети про рідне слово».

 
 

20.02.2019

«Небесна сотня-герої нашого часу»
Вечір-реквієм
 
20 лютого – День Героїв Небесної сотні. Українців та людей інших національностей, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській під час Революції Гідності назвали Небесною сотнею. Вони віддали своє життя за честь, за волю, за Україну.

В Галереї мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся патріотичний вечір-реквієм « Небесна сотня-герої нашого часу».
В заході взяли участь: заступник голови Київської міської державної адміністрації Старостенко Ганна Вікторівна, заступник голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації Алєксєєнко Ірина Миколаївна, члени Спілки АТО Деснянського району, Дитяча волонтерська організація «Патріот-Троєщина» та юнацтво району.
Учасники ДВО «Патріот-Троєщина» представили міні-спектакль «Не відболить, ніяк не відболить».

Емоційне, щире, театралізоване дійство, у виконанні учнів переконливо засвідчило, що Героїв Революції шанують і пам’ятають їх жертовний подвиг в ім’я України.
 

15.02.2019

«Схожий тільки на самого себе…»
Творчий вечір

       Дві години піднесеного емоційного настрою, відвертого спілкування та  щирої творчої атмосфери подарував користувачам бібліотеки та громаді Деснянського району український кінорежисер, оператор, актор Михайло Герасимович Іллєнко.
 
      Митця зустрічала вщерть переповнена зала Галереї мистецтв, яка затаївши подих слухала про історію створення фільму «Той Хто Пройшов Крізь Вогонь», співпереживала долі фільму     «Толока», за твором Т. Шевченка «В тої Катерини хата на помості».
 
 

       Всі присутні мали змогу безпосередньо поспілкуватись з Михайлом Іллєнком та подивитись його документальний фільм «Подорож поза зоною досяжності», який демонструвався на правах допрем'єрного показу.
 
 

    Щиро дякуємо депутату Київради Петру Кузику за цю, без перебільшення унікальну можливість, та будемо продовжувати нашу співпрацю -  знайомити громаду Троєщини з українськими митцями, письменниками та цікавими особистостями.
Слідкуйте за нашими анонсами!
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter