ЦРБ ім. П.А. Загребельного

03.02.2019

«Павло Загребельний: творив щедро і з великою вірою…»
Інтерактивний літературний ранок
 
     «… коли схарактеризувати Павла Загребельного
                                                       одним словом, то найточніше 
                                                       підійшло б слово «мислитель».
                                                       Таким він залишиться в українській історії».
                                                                                        Віктор Баранов


    3 лютого в ЦРБ ім. П. А. Загребельного пройшов інтерактивний літературний ранок за проектом  «Павло Загребельний: завжди несподіваний, завжди цікавий» для користувачів різних вікових категорій. Увазі читачів була представлена тематична виставка-інсталяція, присвячена Дню пам’яті українського письменника.
    Учасники заходу мали змогу взяти участь у літературній грі, метою якої було ознайомити користувачів з цікавими літературознавчими та документально-біографічними матеріалами. Завдяки участі у грі читачі «подумки пройшли» тернистими стежками творчого шляху класика української літератури, творця історичних, воєнно-патріотичних та соціально-побутових романів.
    Учасники осягнули, що своєю творчістю Павло Загребельний доносив до читачів, що кожна особа має бути особистістю – яскравою індивідуальністю - так справджується людське в людині, виявляється її духовність, тільки таким чином єднається в ній соціальне і природне.
 

24.01.2019

«Як зупинити булінг?»
Інтерактивна година

        Чи не вперше в Україні заговорили голосно й відверто про проблему булінгу? У рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право» у бібліотеці відбулася зустріч учнів ЗЗСО №282 з юристом Деснянського районного відділу ДРАЦС головного територіального управління юстиції.
 
 

       Консультант відділу ознайомила учнів із видами, ознаками поведінки за якими можна розпізнати булінг. Діти брали активну участь в обговоренні теми психологічного насильства серед однолітків та із зацікавленістю виконали вправу «Скріпка».
Для всього українського суспільства дуже важливо, щоб школа для дитини стала місцем його комфортного перебування, розвитку особистості, навчання вибудовування соціальних зв’язків і дружніх взаємин.
  
 

23.01.2019

«Соборність під прапором волі»
Історико-патріотичний ранок
 
«День Соборності – свято величне
                                                                  Об’єдналися «два береги»
                                                                 Об’єдналися ми дуже міцно
                                                                   Боже, націю збережи…»

                                                                                                     Козак І.

    23 січня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся історико - патріотичний ранок «Соборність під прапором волі». В заході взяли участь : старший науковий співробітник кандидат історичних наук інституту історії України Кудлай Олександра Борисівна та учні старшої школи ЗЗСО № 119.
    Читачам бібліотеки була презентована тематична виставка - інсталяція на якій представлені підручники, посібники, наукові праці, літературно-історична публіцистика. В представлених виданнях можна прочитати про діяльність Центральної Ради, чотири Універсали, діяльність Директорії, УНР і ЗУНР, підписання Акту Злуки, про Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюру та інших відомих діячів періоду національно-визвольних змагань.
    Науковець розповіла про історичні події, які привели до підписання Акта Злуки, який став могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності українців. Історик наголосила, що ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї.

    Школярі радо взяли участь в обговоренні історичних питань та з натхненням прочитали патріотичні вірші, присвячені єдності України.

    Хай розум, воля і любов до рідного краю згуртовують нас для здійснення високої мети - процвітання соборної самостійної могутньої України, надійної запоруки добробуту й щасливого життя її народу.
 

11.01.2019

«Сергій Параджанов - легенда та геній світового кіно»
  Година мистецтва
        11 січня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась година мистецтва «Сергій Параджанов - легенда та геній світового кіно» до 95- річчя від дня народження вірменського і українського кінорежисера для слухачів університету ІІІ-го віку при територіальному центрі соціального обслуговування Деснянського району.
 
 

       Читачам була представлена тематична виставка, яка розповідає про життєвий шлях та творчі грані таланту непередбачуваного, епатажного кінорежисера. Бібліотекарем було підготовлено мультимедійну презентацію, присвячену цікавим подіям із життя творчої особистості, котра не хотіла і не могла жити за правилами, і не зважаючи на всі труднощі, непересічний у всьому Параджанов продовжував жити та творити. Окремою сторінкою заходу був показ ілюстративного матеріалу: малюнків, колажів, ассамбляжів митця.
     Сергій Параджанов зробив великий внесок у розвиток європейського кіно. Про свою творчість режисер говорив: «Як зняти фільм? Треба любити те, що знімаєш…».

 
 

04.01.2019

 «Зимові мотиви»
 Новорічний калейдоскоп
                                                                          «Коли до нас іде Різдвяне свято-
                                                                           В торбині коляду несе завзято,
                                                                           Смачний узвар, кутю та калачі
                                                                          І молитовне слово при свічі…».
                                                                                                                     
Пронь Л.

    Щойно минуло свято Нового року і наближається Різдво…
    Новорічні творчі майстер-класи – це креативний та корисний спосіб проведення вільного часу на зимових канікулах. Це шанс розкрити творчі здібності в собі та допомогти зробити це друзям та рідним.
    Новорічні листівки «Святкова ялинка», аплікації «Різдвяна свічка» з радістю виготовляли у ЦРБ ім. П. А. Загребельного діти молодшого та середнього шкільного віку. Зроблені власноруч яскраві роботи радуватимуть всю родину під час майбутніх зимових свят.
 
 

    Діти також мали можливість ознайомитись з книжковою виставкою «Нехай у Новім році дива чарівні стануться…», прочитати улюблені вірші про зиму, продекламувати колядки, щедрівки та поспілкуватись про враження отримані під час зимових канікул.
 
 

    У просторі бібліотеки можна отримати різноманітні навички робити подарунки своїми руками та розділити з друзями й близькими радість від розкриття своїх талантів та творчого потенціалу.
 
 

 
 

26.12.2018

«Зима іде, свята веде…»
Новорічна феєрія
 
Новий рік – чарівне, загадкове і водночас веселе свято. Його люблять усі – і дорослі, і малеча. Для дітей це свято приносить безліч позитивних емоцій, багато подарунків і сюрпризів, це час настання зимових канікул, очікування дива.

ЦРБ ім. П. А. Загребельного запрошує читачів різного віку ознайомитись з виставкою-інсталяцією «Успіхів - в Новому році, бажаємо на кожнім кроці!». На виставці представлена література про традиції святкування нового року в Україні та різних країнах світу, ви зможете дізнатись, як підібрати святкові подарунки, аби порадувати своїх рідних та друзів і як перетворити вручення подарунків на справжню пригоду.

Вірші про зиму класиків української літератури та ілюстративний матеріал – зима в репродукціях фантастичних картин українських художників – порадує малечу та дорослих, хто цікавиться літературою та живописом.

У мішечку від «Діда Мороза», що прихований під ялинкою можна знайти «новорічні сценарії» та святкові подаруночки, а біля святкової виставки «казкові поросятка» приготували побажання добра та злагоди у Новому році.
В Муніципальній галереї мистецтв проходить виставка «Дивовижний світ уяви». В проекті Ірини Кривонос представлений печворк, зібраний з усієї України.  Справжньою родзинкою експозиції є роботи-переможці міжнародних виставок в таких країнах як Італія, Японія тощо.

Запрошуємо всіх бажаючих на новорічну фотосесію у бібліотеці, а також обрати книги для читання на зимових канікулах.

 

20.12.2018

«Пам’ятай! Відроди! Збережи!»
Загальносистемний День інформації
 
    У ЦРБ ім. П. Загребельного 20 грудня відбувся День інформації, який став своєрідним підведенням підсумків у ЦБС Деснянського району реалізації загальносистемного культурно-історичного проекту «Пам’ятай! Відроди! Збережи!» до Року охорони культурної спадщини в Україні.
   Кожна з бібліотек представила результати діяльності за проектом та поділилася своїм досвідом у розкритті певної тематики, яку було обрано для роботи з користувачами.
В ході реалізації проекту всі публічні бібліотеки системи використовували нові, інтерактивні форми роботи з користувачами, долучали нових партнерів та намагалися якнайкраще висвітлити культурну та історичну спадщину України.
    З метою популяризації інформаційних ресурсів кожна бібліотека виготовила низку бібліографічної продукції, яка в подальшому буде використовуватись для проведення заходів.
   Бібліотека ім. Ю. Гагаріна для дітей підготувала інформаційні довідки про природні заповідники та об'єкти садово-паркового мистецтва України, бібліотека ім. С. Олійника звернулась до витоків віри наших предків та створила пам’ятку «Язичницькі святилища древніх слов’ян», бібліотека № 115 для дітей підготувала біобібліографічний нарис «Олекса Воропай – видатний дослідник української етнографії й фольклору».
  Бібліотека № 119 для дітей презентувала буктрейлер на книгу Андрія Бачинського «Неймовірні пригоди Остапа і Даринки».
   ЦРБ ім. П. А. Загребельного представила бібліографічний нарис «Від стародавніх бібліотек до сучасних…».
   Всього за тематикою проекту було проведено 74 заходи, відвідали заходи у рамках проекту - 3017 користувачів, створено 32 бібліографічні посібники, 1 буктрейлер, видано - 6232 книги.
Відповідну бібліографічну продукцію та відеоматеріали за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!» можна переглянути на сайті ЦБС Деснянського району http://desnabib.kiev.ua/.
 
 
 
 
 
 

20.12.2018

«Музична казка …»
Веселий карнавал

       У Муніципальній Галереї мистецтв  відбулось казкове дійство напередодні новорічних свят для учнів ЗЗСО №238 та №119.
 
 
 

       На свято з концертною програмою завітали вихованці з ОКЦ  ДВ «Народні скарби», які  привітали всіх з наступаючим Новим роком та Різдвом Христовим, запросили здійснити цікаву мандрівку, сповнену чудес, загадок і танців.
 
 

     Бібліотекар залучила до подорожі у зимову казку дітей, які приймали активну участь у конкурсах та веселих іграх.
  

 
 

17.12.2018

«Розбудов громади - наші спільні зусилля»
Вечір тепла і доброти
 
Протягом багатьох років ЦРБ ім. П. Загребельного плідно співпрацює з благодійним фондом «РОКАДА» за соціокультурним проектом «Пізнай, прийми і руку простягни…», який у рамках співпраці виконує програму соціальної допомоги біженцям в місті Києві.
Цього року бібліотека перемогла у конкурсі проектів мирного співіснування громад що впроваджується за фінансування агентства ООН у справах біженців. Бібліотечний проект отримав грант на 140 тис. грн., який дозволив оновити матеріально-технічну базу бібліотеки та частково осучаснити її простір.
Святкове вручення гранту відбулося 17 грудня. На заході були присутні партнери з Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні, державної міграційної служби України, благодійного фонду «Рокада».

Найуспішніші випускники курсу студії «Українське слово» отримали сертифікати про навчання.

В теплій затишній атмосфері учасники заходу згадали спільні заходи, довгі роки ефективної співпраці, біженці читали вірші українською мовою, написані саме про їх складний життєвий шлях.
 

13.12.2018

«Брухт»
Презентація роману
 
В ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась презентація роману «Брухт» за проектом «Павло Загребельний: золоті сторінки творчості» для різних категорій користувачів.
Знайти свою «філософію життя» намагається головний персонаж твору Совінський, перспективний молодий вчений. До якої межі можливий компроміс з совістю? Цю межу вчений не відчув, прагнучи до нових і нових висот, закриваючи очі на мораль. Дуже була вигідна справа, особливо, якщо «брухт» - ексклюзивний: спецметали, спецсталі, спецсплави.
Шалені гроші, розкішне та сите життя. Ні, щастя не було серед брухту та сміття, він сам став почувати себе «брухтом»...

В творі автор засуджує жагу до наживи, схильність до брехні, відсутність моральних цінностей та людяності.

Твір наповнений фаховою термінологією, афоризмами, історичними, соціологічними та іншими фактами.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter