ЦРБ ім. П.А. Загребельного

27.11.2018

«Україна пам’ятай, - світе знай!»
Вечір пам’яті
 
«Така трагедія як Голодомор - це абсолютно незбагненно
для нормальної людини. Важливо продемонструвати
істину такої трагедії ...»

Джеймс Мейс
 
В ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся захід до Дня пам’яті жертв голодоморів за участю заслуженого працівника культури України, письменниці, члену Головного проводу асоціації дослідників голодоморів в Україні та Національної спілки письменників України, Лауреату Всеукраїнської літературної премії імені Олеся Гончара, премії імені Дмитра Нитченка – Наталії Язорівни Дзюбенко-Мейс.

Пані Наталія наголосила, що ми мусимо донести до світу, що штучні голодомори радянської епохи були нашим українським Голокостом. Це був свідомий геноцид українського народу, який наклав свій безжальний відбиток на всю нашу історію, на національну самосвідомість.
Користувачам бібліотеки була представлена виставка-реквієм «Збережемо святу пам’ять  про жертви голодоморів…!», на якій представлена література про причини та фактори руйнації української етнокультури, нищення релігійності українського селянства, документальні свідчення очевидців та художні твори класиків української літератури про часи голодомору.

Наталія Дзюбенко – Мейс ознайомила присутніх із своїми поетичними творами, написаними автором щиро, від душі, з нотками смутку та печалі. На добру згадку письменниця подарувала учасникам заходу свої книжки.

Глибоке осмислення нашої історії  періоду голодоморів, може слугувати джерелом творення національної свідомості українців, очищенням від стереотипів минулого й духовного відродження.
 

21.11.2018

«Слава Україні! Героям слава!»
Патріотична година
 
«Борітеся – поборете!
Вам Бог помагає!
За Вас правда, за вас слава
І воля святая!»

Тарас  Шевченко
 
У День Гідності та Свободи відбулась патріотична година у рамках виставки «Блокпост Пам’яті», яка експонується в Галереї Мистецтв ЦРБ ім. П. А. Загребельного. Цей день об’єднав дві знакові події у новітній історії країни – Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. П’ять років тому почався Євромайдан, події якого згодом отримали назву Революція Гідності, яка змінила нашу державу.
Користувачі бібліотеки та відвідувачі Галереї Мистецтв пригадали пам’ятні події, опинилися в атмосфері Майдану. Присутнім була презентована тематична виставка «Герої не гинуть, герої живуть у серцях», яка відтворює події зими 2013-2014 років, імена героїв, світлини Революції.
На заході прозвучали вірші Ніни Трофімової та уривки з книги М. Слабошпицького «Велика війна 2014…».
 
Хвилиною мовчання вшанували героїв-патріотів Небесної Сотні та воїнів АТО, які віддали своє життя, захищаючи незалежність і свободу України.
 
Ми повинні пам’ятати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.
 

16.11.2018

«Толерантність врятує світ…»
Інтерактивне заняття
 
     У Міжнародний День толерантності  ЦРБ ім. П. А. Загребельного спільно з Соціальним центром у справах сім’ї та жінок Деснянського району провели інтерактивне тематичне заняття «Толерантність врятує світ…» для учнів 7 класу ЗЗСО № 248.
 
 
 
   Діти разом із спеціалістами визначили поняття толерантності, обговорювали те чим відрізняються традиції привітань різних країн світу, як бути мудрими та позбавити своє життя від конфліктів, про необхідність цікавитись один одним, що надає можливість бути ближчими. Юні читачі бібліотеки взяли участь в інтерактивних іграх «Я не люблю коли зі мною….», «Я зараз хочу…», створювали «Дерево побажань» та розробили «Модель толерантності класу».
 
 

    Користувачам бібліотеки була представлена тематична виставка, яка розкриває теми : виховання характеру дитини в родині, як зробити школу толерантною, проблеми толерантності в світовому вимірі.
    Здатність бути толерантним може стати рисою характеру особистості та забезпечити успіх у коректному та дружньому спілкуванні.
    Говоримо один одному гарні слова, які завжди піднімають настрій і вселяють оптимізм!
   

 
 

14.11.2018

«Ресурсозбереження у школі: як це працює»
Навчальний вибірковий модуль

    14 листопада в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся навчальний вибірковий модуль для вчителів природничих дисциплін середніх та старших класів ЗЗСО міста Києва у партнерстві з Інститутом післядипломної освіти Київського університету ім. Бориса Грінченка.
 
 
 

     Слухачі модулю дізналися про ресурсне наповнення, яке містять міжнародні проекти, та його різновиди. Отримали поради, щодо застосування матеріалів проектів у практичній роботі з водозбереження, енергозбереження тощо у початковій школі. Переконалися у важливості системного підходу до вирішення проблем ресурсозбереження.


 
 

12.11.2018

«Вигнання з раю»
Розмова про книгу
 
12 листопада в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулась розмова про книгу «Вигнання з раю» за проектом: «Павло Загребельний: золоті сторінки творчості» для різних категорій користувачів.

В романі письменник створив низку привабливих, гумористично змальованих образів та типів характерів сільської місцевості. Пропонований твір є продовженням роману «Левине серце».
Твір «Вигнання з раю» - це розповідь письменника про життя мешканців села Карпів Яр. Автор завуальовано, в сатиричній формі засуджує такі риси радянського суспільства, як адміністрування, бюрократизм, псевдорекорди, штучність ідеології, норм і постулатів. Візитною карткою роману є іронічно-гумористичні назви будь-чого: міст, людей, вулиць, зірок, технічних приладів, тощо.
 
Запрошуємо всіх охочих до читання прози Павла Загребельного!
 

09.11.2018

«Цікаво про мову і не тільки...»
Мовознавчий урок
 
    У День української писемності та мови ЦРБ ім. П. Загребельного, спільно з бібліотеками №119 та 115 для дітей, провела для всіх охочих особливий урок української мови. Його спеціальними ведучими стали Антоніна Іванівна Мовчун, заслужений вчитель України, кандидат педагогічних наук, доцент та її донька, популярна українська дитяча письмениця, Леся Мовчун.
 
 
     
 
   Цікаві факти про українську мову, захоплюючі розповіді про фразеологізми, веселі вікторини і незвичайні мовні завдання – все це створило невимушену атмосферу та спонукало присутніх до подальшого, поглибленого знайомства з особливостями вживання української мови.
 
 
 

     А «Мовна лікарня» Лесі Мовчун, в особі її головної героїні Лєрки Севрючки, продемонструвала дітям, як через невміння правильно і грамотно говорити по-українськи можна потрапити у різні кумедні ситуації та як можна навчатися із задоволенням і задля задоволення. Книжка-гра, великого формату, з яскравими ілюстраціями у якій є місце, де погратися в настільну гру, де на сторінках можна виконати завдання, заповнити кросворд чи виконати веселий тест...
    Тож запрошуємо усіх, хто любить читати та бажає вдосконалити українську мову, змістовно провести час з «Мовною лікарнею» у бібліотеці, класі, на уроці і після уроків, вдома, самостійно чи з друзями!
 
 

09.11.2018

«Героїчні сторінки Другої Світової війни. Визволення Києва та України»
 Історико - патріотична година
 
      9 листопада в ЦРБ ім. П. А. Загребельного була проведена історико- патріотична година для студентів університету ІІІ-го віку, які навчаються при Територіальному центрі соціального обслуговування Деснянського району.
 
 
 
       Читачам була представлена тематична виставка - репортаж до 74-річчя визволення України та 75-річчя визволення Києва від нацистських загарбників. Бібліотекар розповіла про великий подвиг, нездоланну стійкість та мужність і неймовірне прагнення до перемоги визволителів Києва та України.
       Заключною ноткою заходу стали українські патріотичні пісні та вірш, які виконала читачка бібліотеки для учасників заходу - членів інтелектуального клубу «Пізнаймо світ через книгу та кінематограф».
      Світла і вічна пам’ять поколінню, яке власним життям захистило майбутнє своїх нащадків!
 
 

06.11.2018

«Хіти читацького сезону!»
День нової книги
 
6 листопада в ЦРБ  ім. П. А. Загребельного для користувачів різних категорій  відбувся День нової книги.
Бібліотекарі запропонували читачам виставку нових надходжень, на якій були представлені видання галузевої літератури, новинки художньої літератури українських та зарубіжних письменників, книги, що були недавно екранізовані. Також надійшла цікава, пізнавальна література для дітей середнього та шкільного віку на всі смаки.
 
Запрошуємо шанувальників і любителів книги долучитись
до дегустації літературних НОВИНОК.
 

30.10.2018

«Будуємо комунікацію. Вирішуємо конфлікти»
Тренінг
 
Конфлікти часто відбуваються через відсутність або обмеженість необхідної інформації.
30 жовтня в ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбувся тренінг «Будуємо комунікацію. Вирішуємо конфлікти» за проектом «Пізнай, прийми та руку простягни…» для користувачів категорії біженці, організований працівниками Благодійного фонду «РОКАДА», який в рамках співпраці з Представництвом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців виконує програму соціальної допомоги біженцям та шукачам притулку в м. Києві. Головна теза тренінгу - успішна комунікація в суспільстві та родині надає можливість запобігати конфліктних ситуацій.
Адже пам’ятаємо,- запобігати конфліктних ситуацій легше, ніж їх потім вирішувати!
 

29.10.2018

«Історія творить нас унікальними та неповторними…»
Краєзнавча екскурсія
                                            
 
«А ви думали, що Україна так просто.
                             Україна - це супер - це ексклюзив. По ній
                            пройшли всі катки історії. На ній  відпрацьовані 
всі види випробувань.Вона загартована найвищим
                             гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни.»
                                                                   Ліна Костенко

 
     29 жовтня працівники ЦРБ ім. П. А. Загребельного організували екскурсію читачам – біженцям  з Афганістану, Бангладеш, Сомалі до Національного музею історії України за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!». Разом з екскурсоводом іноземці «пройшли історичним шляхом України» від часів Трипілля до епохи козаччини. Кожен із експонатів музею розповів свою надзвичайно цікаву історію.
 
 
 

     Біженці ознайомились з рідкісними археологічними, етнографічними, нумізматичними колекціями, прадавніми друкованими книгами, мальовничими полотнами та скульптурами.
     Наочному сприйняттю подій від далекої минувшини допомогли коментарі викладача студії «Українське слово»  Сич Тетяни Миколаївни та перетворили екскурсію в справжній урок історії.
 
 

    Наповнені новими знаннями та позитивними емоціями іноземці побажали й надалі продовжувати знайомство з культурним та мистецьким життям України.
 
 

    Цікавинкою стала прогулянка по Старокиївській горі та пейзажній алеї, де біженці змогли зробити романтичні та веселі фото на згадку. 


 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter