ЦРБ ім. П.А. Загребельного

На хвилях творчості Ірен Роздобудько

10.11.2010

                         На хвилях творчості Ірен Роздобудько

alt  «…Я дуже люблю переключатись з однієї роботи на іншу. Я пишу своє, як читаю. Мені самій цікаво, що буде далі. »- саме так розповідає про свою творчість талановита українська письменниця Ірен Роздобудько.

  10 листопада, на конференцію  з користувачами Деснянського району в ЦРБ №141 завітала пані Ірен , автор двох збірок поезій, численних романів українською мовою, найпомітніші з яких «Пастка для жарптиці», «Він: Ранковий прибиральник. Вона: Шості двері», «Гудзик», «Дванадцять, або Виховання жінки в умовах, непридатних до життя», «Зів'ялі квіти викидають», ,Лауреат (2000,2001) та переможець (2005) літературних конкурсів «Коронація слова» головний редактор журналу «Караван історій.Україна».

    Письменницю дуже люблять і шанують читачі, тому, що вона не нав`язує їм  мелодрами свого життя, а навпаки завжди повернута обличчям до них, до їхніх проблем, до їхнього нелегкого життя.

 
Зустріч з Ірен Роздобудько  ЦРБ № 141 (10.11.2010)
 

Легедарне українське козацтво

4.11.2010 

Легедарне українське козацтво
 
  Саме в козакові народився неповторний для всього слав`янського світу тип людини. Козак - герой, мужній і мудрий, з високим почуттям власної гідності, завжди готовий до самопожертви, до подвигу, над усе відданий Батьківщині і козацькому братству.   

  В засіданні круглого столу за темою «Легедарне українське козацтво», що відбулося  4 листопада в читальному залі ЦРБ № 141, брали участь викладачі університету «Крок», бібліотекарі та молодь району. Користувачам було презентовано тематичну книжкову виставку і запропоновано подивитись відео-презентацію, яка познайомила відвідувачів з версіями етнічного похождення козацтва, звичаям  та устроєм Запорізької Січі,  замальовками типів українських  козаків, зображеннями зразків козацької зброї.

 

 

Розвиток культури в західноукраїнських землях

21.10.2010

Розвиток культури в західноукраїнських землях

 

  altВ читальному залі ЦРБ № 141, в рамках проекту «Відкриваємо Україну», відбулася мистецька година «Розвиток культури в західноукраїнських землях».

Зав. відділом обслуговування Кірєєва Н. П. та бібліотекар Жаровська С. І. зробили екскурс в історію західних областей нашої держави. Читачі бібліотеки дізналися,  що в мистецтві західноукраїнських майстрів відображена складна історія краю  з її злетами й лихоліттями, святами та бідами. Користувачі ознайомилися  з шедеврами західноукраїнського мистецтва з часів існування Галицько-Волинського князівства до наших днів. Присутні милувалися красою та захоплювалися  глибиною майстерності західноукраїнських митців,  творчість яких,  по праву увійшла в скарбницю української та світової культурної спадщини.

  Відвідувачі заходу здійснили відео-екскурсію у Львівський музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької, заснований у 1991році  Одаркою Бандревською, племінницею видатної української співачки,  прослухали запис пісень у виконанні надзвичайної Соломії.

 

 

Музей – це те, що нас єднає

8.10.2010

Музей – це те, що нас єднає

  8 жовтня в читальному залі ЦРБ № 141 був проведений науково-методичного семінар «Музей – це те, що нас єднає» . Присутні ознайомилися з історією Києво-Печерського монастиря - колиски чернецтва та  твердині православної віри на Русі. Відбулася презентація науково-популярного фільму «Князь – інок Микола Святоша». У стрічці розповідається про  першого   руського  князя, що прийняв чернецтво.    В заході брали  участь : співробітники науково-дослідних відділів Національного Києво-Печерського культурного заповідника, Франчук В.О.-Заслужений художник України, Лауреат Національної премії Т.Г.Шевченко, премії ім. Стуса, Брага Б.О.- режисер телеканалу «Глас», студенти-пенсіонери університету ІІІ –го віку громадської організації «Деснянська Слобода», читачі бібліотек   Деснянського району.

 

 

Західна Україна-край замків, святинь, водоспадів

29.04.2010

Західна Україна- край замків, святинь, водоспадів
 

alt

У читальному залі ЦРБ № 141 відбулася історико-краєзнавча  подорож «Західна Україна-край замків, святинь, водоспадів» за проектом «Відкриваємо Україну» для користувачів різного віку. На заході присутні прослухали огляд  тематичної книжкової виставки, здійснили віртуальну екскурсію місцевостями  районів : Волині, Галичини, Поділля, Карпат, Буковини, ознайомилися з замковими та монастирськими комплексами України, що зберіглися до наших днів, помилувалися неймовірною красою Манявського,Червоногородського та водоспаду Шипіт.

                  
 
 

Вечір - портрет «Ольга Кобилянська – людина і царівна»

21.04.2010

                   Вечір - портрет «Ольга Кобилянська – людина і царівна» 

alt

 Творчість Ольги Кобилянської завжди захоплювала читачів різного віку. Натхненне, вишукане українське слово письменниці примушує нас осмислювати сутність людського буття та думати над змістом власного  життя .

  Творчість Ольги Кобилянської завжди захоплювала читачів різного віку. Натхненне, вишукане українське слово письменниці примушує нас осмислювати сутність людського буття та думати над змістом власного  життя.

 У читальному залі ЦРБ № 141 відбувся вечір - портрет «Ольга Кобилянська – людина і царівна» в рамках проекту «Відкриваємо Україну». Присутнім було презентовано книжкову виставку і показано слайди, що відобразили важливі віхи літературного та громадського життя видатної письменниці. Своєю великою життєвою правдою, ліризмом і драматизмом творчість письменниці Буковини увійшла у скарбницю української та світової літератури.

 title
 
 
 
 

У родинному колі друзів Миколи Сома

 

У родинному колі друзів Миколи Сома

 
  17 березня у ЦРБ №141 відбувся літературно - мистецький  вечір «Я вічний сміх, така моя робота», присвячений 75 річчю від дня народженнями Миколи Даниловича Сома, українського поета, публіциста, громадського діяча.
  Микола Данилович схожий на свої твори – світла людина з оптимістичним поглядом на життя, з щирою усмішкою та добрим ставленням до оточуючих. Поет зачаровує читачів щирістю своєї душі, філософським мисленням, іскрометним гумором. Сомів гумор – це гумор української звичайної людини – веселий і сумний одночасно. Його мотивами виткана вся творчість Микола Даниловича. «Сміюсь над горем, регочу над лихом і навіть плачу неповторним сміхом»… А хто в Україні не чув слова колискової «Рученьки -  ніженьки»  з телевізійної програми « На добраніч діти», яка колихала хлопчиків та дівчаті цілих 25 років! Поета знають і люблять в народі. На початку вечора лунали пісні, слова яких написав Сом: «Вишиванка» торкнулась ліричних струн кожного учасника заходу, епічна «Дума про землю» ще раз підкреслила, що ми маємо бути щасливими що народилися на цій українській землі. Під музику були показані фото фрагменти  про життя  поета.
 Привітно посміхаючись Микола Данилович представив своїх друзів та співавторів: відомого літератора Петра Засенка, популярного композитора Анатолія Кульчицького, співачку – аматора Ганну Нагорну, художника, Лауреата Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Валерія Франчука, директора козацькой гімназії № 283  Володимира Гнатюка та інших.  
Співробітники ЦРБ № 141 С.Д.Висоцька та Р.М. Рокіта провели огляд виставки – персоналії та презентували бібліографічний посібник про творчість поета, електронний варіант якого був подарований усім  гостям бібліотеки. А їх було чимало…Почувши об’яву по радіо приїхали прихильники віршів Сома з інших районів столиці та області. Запам’ятався присутнім виступ читача Баклана, який провів  дослідницьку роботу з родоводу Сомів.
Отримав ювіляр і подарунки: від імені голови району поету вручене представником адміністрації Деснянського району іменний годинник, художник В. Франчук подарував картину, В.Гнатюк від імені Всеукраїнської громадської козацької дитячої організації «Дніпровська січ» вручив Орден слави «Дніпровська січ».  
  Наприкінці заходу Микола Данилович казав: «Я нічого не писав од себе, я лише записував почуте і відчуте. Все найкраще з мого творчого доробку більше  належить фольклору. Саме так сприймають люди всі мої експромти». З дається що це найкраще визнання письменника своїм народом.
 
 
 

 

 

 

 

 

   

 

Комп`ютерні віруси : міфи та реальність

Комп`ютерні віруси : міфи та реальність

  Сьогодні масове застосування персональних комп`ютерів, на жаль, виявилося  пов`язаним з появою програм-вірусів, що самовідтворюються, перешкоджаючи нормальній роботі комп`ютера, руйнують файлову структуру дисків і пошкоджують збережену в комп`ютері інформацію.  
   Засідання круглого столу «Комп`ютерні віруси : міфи та реальність»  проводили  18 березня 2010 року в читальному залі ЦРБ № 141 викладачі університету «Крок»  з молоддю району та членами клубу "Золотий вік". Учасники обговорювали властивості, класифікацію, основні види та шляхи проникнення вірусів у комп`ютери, й методи захисту від них.
 
 
 alt
 
 
 
 

Василь Стефаник – співець рідної землі


 Василь Стефаник – співець рідної землі
 
  В рамках проекту «Відкриваємо Україну» для всіх, хто цікавиться творчістю письменників–класиків західноукраїнських земель, 25 лютого у читальному залі ЦРБ № 141  був проведений  бібліографічний огляд літератури «Василь Стефаник – співець рідної землі» з аудіо-прослуховуванням творів видатного новеліста. Присутнім було запропоновано прослухати відомі  твори письменника : «Лесева фамілія» (1899), «Сини»  (1916), «Діточа пригода»(1916) у виконанні Галини Стефанової.
  Творчість В.Стефаника- талановитого майстра експріоністичної новеели, вражає своєю правдивістю, оригінальністю та художньою досконалістю і завжди буде привертати увагу шанувальників українського мистецького слова.

 

 alt
 alt
 

Субкультура, молодіжні рухи та об`єднання

Субкультура, молодіжні рухи та об`єднання
 
  10 лютого 2010 року у читальному залі ЦРБ № 141 був проведений круглий стіл «Субкультура, молодіжні рухи та об`єднання». В заході прийняли участь викладачі університету «Крок» та молодь району.
  Присутні ознайомилися з історією виникнення молодіжних рухів  та класифікацією молодіжних субкультур. Найбільш активними в обговоренні теми були учні 11-х класів школи №119. Учасники заходу звернули увагу на суперечність існування молодіжних субкультур, які з одного боку  намагаються культивувати протест проти суспільства «дорослих», а з іншого покликані сприяти адаптації  молоді до  суспільства.
  Після дискусії, щодо проблем молоді , присутнім була запропонована відео-презентація слайдів різних субкультур світу.
 
 
 
alt
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter