Бібліотека ім. С. Олійника

27.05.2021

   Члени клубу «Іванна» зібралися на інформаційну годину за участі пані Наталії, провідного спеціаліста Центру в справах сім’ї та молоді, яка розкрила важливі питання: хто ж такі громадські радники? Хто може ним стати і чому їх ще називають параюристами?

 
 

   На сьогодні громадський радник, альтруїстично допомагаючи людям, посилює правові можливості малих українських громад. Під час дискусії спеціаліст представила досвід спільноти громадських радників, які реалізовують соціальні ініціативи у громаді.
 
 

25.05.2021

 
«Ґендерна експресія»
 
   На дорослу розмову «Ґендерна експресія» з Оленою Шевченко, головою громадської організації «Інсайт», зібралися учасники гендерної book-студії вільного спілкування "Рівність між рівними".
 
 
 

   Пані Олена розповіла про ґендерну репрезентацію і саморепрезентацію та як вони впливають на формування особистості. Відбулося жваве обговорення, чому ґендерна ідентичність особистості розглядається не тільки як різновид рольової ідентичності, а й як форма соціальної ідентичності.

 
 

27.02.2020

«Масляна іде, весну веде»
Пізнавальна година

   Є таке свято, веселе і радісне, називають його Масляна. Вона знаменує кінець зими, це не може не радувати. А вже як люблять це свято діти! Кожен день цього тижня має свою назву, яка говорить про те, що в цей день потрібно робити.
 
 

    Юні користувачі, які завітали в бібліотеку на пізнавальну годину, дізнались багато цікавого про  Масляну та розповіли про традиції свята, які підтримуються в їх родинах.
     Завершився захід майстер класом «Зайчик на пальчик» (різновид ляльки мотанки), який уособлює благополуччя та достаток, береже від бід. А наостанок усі поласували смаколиками, які приготували дітям бібліотекарі.
 
 

     Свято пройшло завзято і весело,  школярі  надовго зарядилися позитивною енергією!




 
 

21.02.2020

«Цікаве Мовознавство»
Літературний компас

      Будь-яка держава в процесі свого становлення й розвитку так чи інакше стикається з мовним питанням. І, як правило, рано чи пізно надає перевагу єдиній державній, тобто офіційній, мові. Давня істина: культура може розвиватись тільки рідною мовою.
       Бібліотекарі в Міжнародний день рідної мови розповіли про історію появи свята, значення рідної мови у житті кожної людини. Рідну мову людина повинна вивчати протягом всього життя, повинна її вдосконалювати, розвивати, збагачувати.
 
 
 

    Тож наші читачі подивились відео-урок, як уникнути суржику й двомовності  і чому необхідно виховувати дітей у родині саме українською мовою.
   «Літературний компас»  спрямував членів клубу до виставки «Українська мова – мова єднання», яку бібліотекарі підготували для читачів бібліотеки з надією, що колись в Україні будуть знати декілька мов, а говорити -  українською.
      Всіх бажаючих запрошуємо до бібліотеки підвищити рівень свого мовлення!
     
 
 

19.02.2020

«Починаючи з Рюриковичів»
Інформаційна година

Кожний народ, маючи свою історію, має і свої історичні святині - герб, прапор, гімн. З цієї нагоди з вихованцями дитячого садка  була проведена інформаційна година.

Бібліотекарі  ознайомили дітей з державною та народною символікою України  та розповіли цікаву історію виникнення Тризуба, бо  з давніх часів тризуб шанується, як  свого роду оберіг.   У тризубі відображено триєдність життя: Батько - Мати - Дитя. Вони символізують собою Силу - Мудрість - Любов.
Для дітей    була проведена гра-вікторина  та конкурс малюнків, де  кожен з них  намагався достовірно зобразити герб на асфальті.  Було приємно дізнатися, що підростаюче покоління знає та цікавиться історією своєї країни, її символами та традиціями.
Тож бібліотека завжди рада гостям та запрошує усіх охочих на цікаві зустрічі!
 

15.02.2020

«Центеніали або покоління Z»
Відкритий мікрофон

В рамках гендерного клубу для молоді «Змінювати чи змінитись…»,  в  час змін, бурхливого розвитку суспільства, мінливого інформаційного простору пройшло обговорення ролі та місця в житті покоління Z бібліотеки та читання.

Покоління Z - мобільне, комп'ютерне, динамічне. Вони глибоко залучені в світ цифрових технологій, гаджетів та Інтернету, без яких просто не уявляють собі життя. Тож і до книги вони  ставляться як до одного із засобів інформації і масової комунікації, а не як до “підручника життя”.
Учасники заходу, які і є представниками цього покоління, розповіли, що читання стало для них більш  прагматичним:  книга використовується для виконання шкільного завдання або для відпочинку.

Кожен з учасників  мав змогу висловити свою думку, розповісти про  свої цінності та  про те майбутнє, в якому прагне жити, і про місце, яке в ньому займатиме  книга.
 

31.01.2020

«Пісні недитячі несумні»
Творчий вечір
   
    Приємним  зимовим днем гості та члени клубу «Іванна» завітали на творчий вечір київського поета і гумориста  Олександра Стаховського.
 
 

      Разом з автором читачі  поринули в серйозний і іронічний світ творчості , де він з гумором намагається розв’язати проблеми, які постали перед сьогоденням. Ці відповіді можна знайти в його гуморесках, усмішках та  сатиричних творах, а гумористичні переспіви відомих класиків, на думку автора, надихнуть читачів ознайомитись із самим літературним шедевром, і, зрештою, подарують  гарний настрій всім, кому не байдуже художнє слово.
 
 

     На завершення заходу автор всім бажаючим подарував  свої книги з автографом. 


 

25.01.2020

«Актуальність гендерних перетворень в Україні»
Круглий стіл

Гендерні перетворення в Україні зумовлені міжнародними зобов’язаннями України та її внутрішніми потребами.

Актуальність цієї теми ще раз підтвердив круглий стіл, проведений в рамках гендерного клубу для молоді «Змінювати чи змінитись…», який почав працювати в бібліотеці у цьому році. До ініціативної групи створення клубу ввійшли  студенти, школярі старших класів та небайдужа молодь Лісового масиву.
В ході круглого столу обговорювались такі питання, як гендерна рівність та сталий розвиток держави, гендерне реформування основних сфер нашого життя, тощо.

Запрошуємо всіх, кому цікава гендерна тематика, приєднатись до роботи нашого клубу!
 

21.01.2020

«Ми єдині і по духу, і по крові»
Історичний екскурс

В історії кожної нації є дати, згадка про які змушує в єдиному пориві битися мільйони сердець цілого народу. Одним з таких свят для України є День Соборності, що відзначається щорічно 22 січня.

Бібліотекарі підготували для школярів Лісового масиву своєрідне «занурення» в цю історичну подію, а допомагали їм в цьому юні активісти з гуртка «Історичні постаті української держави», на волонтерських засадах. Разом зі своїм наставником допомогли присутнім зрозуміти, як Україна «здобувала себе», як стала країною, а потім - державою.  Кожна доповідь про історію Соборності  мала своєрідний стиль та  аргументовані  висновки, а дискусійні запитання стали основним елементом  цього заходу.
Під впливом непідробних емоцій школярі,  в єдиному пориві, запропонували прослухати  Гімн дітей України у виконанні учасників «Little Blues» та  приєднались,  взявшись  за руки.

Тільки в єдності сила і майбутнє України!
 

14.01.2020

«Символ року»
Майстер клас

2020 – Рік мишки,  який обіцяє успіх і везіння.  Час летить швидко і на прохання наших юних користувачів, щоб встигнути до китайського Нового року приготувати подаруночки для своїх рідних,  в бібліотеці був проведений  майстер клас.

Дітки із задоволенням взяли участь у веселій вікторині «Як мишка», розповідали віршики і скоромовки про симпатичного гризуна.
А потім всі разом працювали над особливою привітальною листівкою  «Мишка 3D – символ року». Непідробне захоплення в малюків викликали рухливі оченята  та веселий хвостик  мишки-бешкетниці.
Свято пройшло весело і цікаво, панувала святкова атмосфера, всі залишилися задоволені і поспішили додому, щоб здивувати своєю майстерністю батьків.
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter