Бібліотека ім. С. Олійника

16.08.2018

«Корифей українського хорового мистецтва»
Музичний салон
 
«Український народ є володарем
великого багатства – пісні,
в якій захована людська душа.»
А. Т. Авдієвський.
 
В день 85-ї річниці від дня народження видатного диригента, народного артиста України Анатолія Авдієвського відкрився музичний салон в бібліотеці для шанувальників музики та літератури.

Протягом вечора бібліотекарі перегорнули яскраві сторінки біографії видатного хорового диригента і композитора Анатолія Тимофієвича Авдієвського, який відкрив нову епоху хорового співу, продовжив і блискуче удосконалив спів з сучасним виконанням так, щоб ні в кого не виникло запитання: що краще музика чи вірш (пісня)?
Шанувальники творчості, які неодноразово відвідували його концерти, де він був диригентом заслуженого академічного українського народного хору України імені Григорія Верьовки, відзначали, що прослуховуючи його пісні, можна простежити за їх долею і згадали, як вони створювалися.

Всім присутнім в музичному салоні проникли в душу автентичні пісні. В яких саме «глибинка» сприяє збереженню неповторного звучання мелодій і підголосків.

Нікого не залишила байдужим тематична підбірка, яка розкрила цікаві факти з життя відомого диригента і показала його послідовників.
 

11.08.2018

«Майбутнє – сьогодні»
Літературна кав’ярня
 
11 серпня бібліотека відкрила літню літературну кав’ярню «Майбутнє – сьогодні» для відвідувачів.
В затишній атмосфері за цікавою книгою зібрались гості. Для учасників було розроблене літературне «меню», де бібліотекарі підібрали «основі страви», які припали всім до смаку, презентована книжкова виставка «Книжковий Must have: СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА», яка популяризує сучасну українську літературу та авторів.
 
Літературні «путівники» зорієнтували користувачів в різноманітті сучасної  української книги.

Дискусія про книги українських письменників пройшла в теплій душевній атмосфері.

Гості виразили побажання, ще не один раз відвідати літературну кав’ярню.
 

25.05.2018

«Беатріче з хутора Мотронівка»
Літературний вечір

           25 травня в бібліотеці ім. С. Олійника відбувся ювілейний літературний вечір, присвячений 190-річчю від дня народження української письменниці Ганни Барвінок.
    Вивчаючи призабуті або ж насильно вилучені сторінки рідної історії, мимоволі дивуєшся: наскільки ж багата українська культура!
 
 

     Життєвий шлях Ганни Барвінок (Олександри Михайлівни Білозерської – Куліш), «героїні вечора», яскраво доводить, що внесок таких особистостей в розвиток нашої культури неоціненний. Саме на цьому наголосили члени клубу «Іванна», зібравшись на чергове засідання.
   Учасники заходу перегорнули життєві сторінки цієї непересічної особистості: історію кохання Олександри Білозерської й Пантелеймона Куліша, дружбу з Тарасом Шевченком та Миколою Костомаровим.
   Звучали уривки оповідань Ганни Барвінок зі збірника її творів, виданого в незалежній Україні після довгого замовчування.
    Вивчаймо літературну спадщину цієї шляхетної обдарованої жінки, її неповторну поетичну мову!
   


 
 

18.05.2018

«Психолог! Порадь, що робити!»
Розмова з психологом
за проектом «В життя зі школи стежку обираємо»
 
Для надання фахової допомоги учням  9 класу ЗОШ №147 у виборі професії до бібліотеки ім. С. Олійника завітала психолог Центру у справах сім`ї та жінок Овсієнко Наталія Федорівна.
 
Темою спілкування було ознайомлення учнів з професією психолога, виховання спрямованості на самопізнання, формування вміння зіставляти свої здібності з вимогами щодо набуття конкретної професії.

Увазі юних читачів бібліотеки була представлена підбірка тематичної літератури, яка детальніше допоможе зрозуміти роботу психолога, її засади та напрямки. Також зацікавила учнів виставка – порада «В життя зі школи стежку обираємо».

Робота бібліотеки й надалі у рамках проекту буде спрямована на допомогу школярам у виборі професії.
 

15.05.2018

«Слово Боже дає життя»
Година духовного спілкування
за проектом «Два храми духовністю єдині»
 
15 травня в бібліотеці ім. С. Олійника відбулася зустріч шестикласників ЗОШ № 147 зі священиком храму святих мучеників Адріана та Наталії отцем Василієм.  Година духовного спілкування «Слово Боже дає життя» пройшла з нагоди проголошення 2018 року роком Божого слова в Україні.
Отець Василій наголосив, що Боже Слово зцілює, веде до вічного життя. То ж для кожного християнина за допомогою читання Святого Письма та роздумів над «вічним джерелом знань» - це добра нагода відкрити глибини власної віри, глибше пізнати християнську етику.

Під час зустрічі учні отримали відповіді на численні запитання.

На завершення заходу священик дав напутнє слово школярам та подарував книги на духовну тематику та солодощі.
 

04.05.2018

«Мак – дорога до єдності…»
                                                                   Інформаційна година
                                     
    Напередодні Дня пам’яті та примирення і 73-річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні бібліотека ім. С. Олійника запросила учнів 6 класу середньої школи №147 на інформаційну годину та майстер-клас.
 
 
Бібліотекарі провели огляд книжкової виставки «1939-1945. Пам`ятаємо. Перемагаємо» та розповіли про лихоліття Другої світової війни, про дітей війни, квітку пам’яті й долучити дітей до виготовлення символіки про тих, хто загинув під час Другої світової війни  – червоних маків.  
 
 
  Школярів навчили, як виготовити квітку з паперу червоного та чорного кольору за допомогою ножиць і, звичайно, тепла своїх рук.
Для українців квітка червоного маку ще з козацьких часів була символом пролитої козацької крові, не раз оспівана у народних піснях та думах.

 
 

27.04.2018

«Мальви для Квітки Цісик»
Музичний вечір
 
27 квітня в бібліотеці ім. С. Олійника на чергове засідання зібралися  члени клубу «Іванна». Музичний вечір «Мальви для Квітки Цісик» був присвячений 65-й річниці від дня народження видатної американської співачки українського походження.
Учасники заходу згадали про нелегку долю цієї маленької симпатичної жінки, поділилися своїми думками та враженнями, коли почули запис її співу вперше. Більш за все схвилювали присутніх пісні у виконанні Квітки, адже жінка, яка ніколи не була в Україні й чула українські пісні лише від своїх рідних та знайомих, записала оригінальні трактування відомих мелодій, заново прочитавши українську душу.
 

26.04.2018

«Пам’ятки Київської Русі»
Віртуальна подорож
за проектом «Пам’ятай! Відроди!Збережи!»
 
26 квітня в бібліотеці ім. С. Олійника  учні ЗОШ  № 147 здійснили віртуальну подорож унікальними пам’ятками Київської Русі.

Бібліотекар підкреслила, що численні війни, стихійні лиха, час знищили більшість пам’яток, але ті, що збереглися – безцінні для українського народу. Тож учні мали нагоду зазирнути в історичне минуле та помилуватися неоціненним спадком тих давніх часів.
Присутні здійснили віртуальну екскурсію храмами Києва, Чернігова, Черкаської та Житомирської областей, Волині та Галича, які були побудовані в ХІ – ХІІ століттях, познайомилися з історією їх будівництва, а також фресками та мозаїками.

Зацікавили школярів матеріали постійно діючої виставки «Від прекрасного – до вічного», огляд якої провела бібліотекар.

Учні зрозуміли важливість та необхідність збереження пам’яток, які дійшли до нас із давнини.
 

24.04.2018

«Подорож з минулого в майбутнє»
Творча майстерня
 
«З давніх - давен людині
була притаманна
тяга до прекрасного».

Гладков М. М.
 
24 квітня до бібліотеки ім. С. Олійника на відкриття творчої майстерні «Мокоша» завітали юні користувачі.

Учасники заходу розглянули статут та програму творчої майстерні. Програма сприятиме розкриттю багатих і своєрідних традицій та звичаїв українського народу, адже кожний із нас є спадкоємцем великої скарбниці народної культури.
Разом з бібліотекарями діти  поринули в історію виникнення різних видів народних  ремесел, які дійшли до сьогодення і знову набувають актуальності.

Юних читачів не залишила байдужими виставка «Подорож книжковими стежками», яка була присвячена Всесвітньому дню книги та авторського права.

Родзинкою зустрічі став майстер – клас з виготовлення «книги – малюка». Діти поділились своїми яскравими враженнями і висловили побажання на подальші зустрічі.

 

20.04.2018

«Нехай земля квітує всюди – природу збережемо люди!»
Екологічна  година
 
20 квітня до бібліотеки ім. С. Олійника завітали учні 10 класу ЗОШ № 213 на екологічну годину «Нехай земля квітує всюди – природу збережемо люди!».

Юні користувачі стисло, послідовно й нестандартно розглянули суть проблем, які постали на сучасному етапі розвитку екологічного руху в Україні.
При цьому залишається відкритим питання, наскільки має збільшитися бережливе ставлення до природи та яким чином нам потрібно дотримуватись екологічної поведінки.

В результаті участі в екологічній годині школярі зрозуміли важливість захисту навколишнього середовища.

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter