Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

16.02.2017

«Тюльпан» - подарунок - талісман»
Майстер-клас

2017 – рік Японії в Україні, тому черговий майстер-клас учасники творчої майстерні «Сонечко», що у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей, вирішили присвятити «орігамі» – традиційному японському мистецтву. З задоволенням приєдналися до цього і юні саморобники підліткового клубу «Космос» освітньо - культурного центру «Дивосвіт».  Натхненні розповідями бібліотекарів про те, як паперові скульптурки служили частиною японських церемоній і чому створювати їх потрібно лише в доброму настрої, діти зупинили свій вибір на «Тюльпану». Подивіться, що з цього вийшло!
Завітайте до творчої майстерні «Сонечко» - і питання з подарунками друзям для вас буде вирішено!


 

27.01.2017

"Допоможемо зимуючим птахам"
Екологічна акція

Акція, за проектом «Збережемо дивосвіт рідної Країни», зібрала в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей не тільки учасників гуртка «Капітошка», але й усіх небайдужих до проблем пернатих.

Діти розповідали про зимуючих птахів, чим краще наповнювати пташині «їдальні», активно приймали участь у вікторині, а бібліотекарі – відкривали маловідомі сторінки історії виникнення шпаківень, про «літаючих барометрів» та «лісових лікарів».


 Юні природолюбчики з гордістю демонстрували зроблені своїми руками годівнички, яки розмістили біля бібліотеки. І птахи, як кажуть, «не змусили себе чекати».
«Для когось крихта – це дрібниця,
а для пташки – жить чи замерзать».
 

13.01.2017

«Ой, весела в нас зима!»

Різдвяно-новорічні свята, як завжди, зібрали у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей всіх талановитих та креативних. Тих хто любить розваги та пам’ятає давні традиції нашого народу.

Юні саморобники з задоволенням виготовляли подарунки друзям – «Різдвяні віночки», малюки - з натхненням розповідали новорічні вірші під ялинкою та водили хороводи. А учні 212 школи завітали справжнім .... вертепом. Тільки уявіть: князь, весела коза, гостинні господар та господиня, циган з циганкою, та навіть кіт і пес! 

Гамірна компанія  колядувала, щедрувала, співала різдвяних пісень, засівала «на щастя, на здоров’я та достаток». А циганка напророкувала хороших читачів у новому році. Віримо, що так і буде. Адже: як рік зустрінеш - так його і проведеш.
До нових зустрічей в бібліотеці…
 

15.12.2016

«Хто, хто Миколая любить?»
Родинне свято

Як багато у грудні свят! Відгуляли Андрія – на порозі Святий Миколай. І знов бібліотека ім. Ю. Гагаріна для дітей зустрічає гостей. А їх кожного разу все більше і більше. Добра прикмета! Мабуть, наступний рік буде «врожайним».
Вихованці Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями разом з вихователями та батьками, представники ГО «Всеукраїнської асоціації захисту прав та інтересів хворих на ДЦП», служитель Храму святих мучеників Адріана та Наталії отець Роман, співробітники Патрульної поліції… Свято вийшло веселим, насиченим, родинним. З повідомленнями про історію свята, танцями, переливами бандури, спортивними естафетами, «уроком дорожнього руху»
… І, звичайно, - з подарунками від Святого Миколая.
Напевно, всі ми чекаємо у це свято отримати щось незвичайне. Хай мрії збуваються! Зі святом вас!
 

13.12.2016

“Дай, Андрію, знати, яку долю ждати”
Вечорниці у світлиці

„Гей, на наших вечорницях,
Хто сумний – розвеселиться.
Співи, танці, небилиці –
Гарні будуть вечорниці!”

Вже стало доброю традицією святкувати Андріївські вечорниці в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей. Ось і цього року юнаки та дівчата зібралися до господині, тобто «паніматки» на це веселе і колоритне дійство. Численні гості з задоволенням долучилися до пустощів та забав: ворожили на балабушках та чобітках, урочисто підвішували Калиту, танцювали з коцюбою,  співали,  кусали Калиту, жартували…
Свято Андрія – не тільки відмінний привід повеселитися. Це – нагадування про народні звичаї, які ніколи не будуть "перестарілими" поки ми їх шануємо, плекаємо, вивчаємо. А головне – святкуємо! Зі святом вас!


 

17.11.2016

«Етичне споживання»
Заняття гуртка любителів природи
«Капітошка»
 
Кожне заняття гуртка любителів природи «Капітошка» (у рамках проекту «Збережемо дивосвіт рідної країни») вже традиційно починається з ланцюжка "людина-природа". А оскільки «етика споживання» – це наше здоров’я, вирішили ще раз торкнутися цієї теми. Але цього разу йшлося не тільки про штрих –код товару, але й його упаковку, маркування…
 
Завдяки допомозі наукового співробітника «Інституту проблем виховання» НАПН України Санковської Ірини Мечиславівни діти відкрили для себе багато цікавих фактів : про поліетиленові та паперові пакети, тонкощі пакування, чому краще купувати товари вітчизняних виробників та інше. Із цікавістю та захопленням юні природолюбчики вчилися бути освіченими покупцями: займалися дослідженням маркування де - яких речей, активно відповідали на питання вікторини. І ще раз переконалися, що «Капітошка» - завжди щось незвичайне, цікаве, корисне.
 

 

16.11.2016

«Спочатку було слово»
Заняття лекторію «Музеї Києва»
 
Розібратися в історії розвитку книжної справи та друкарства в Україні та у всіх «літературних тонкощах», учасникам лекторію „Музеї Києва” допомогла заочна подорож до «Музею книги та друкарства України».
 
Старший науковий співробітник музею Олена Павлюченко розповіла учням, коли на теренах України почали з’являтись перші рукописні книги та хто їх створював, як на книгописання вплинуло прийняття християнства 988 року. Зацікавила дітлахів розповідь і про першу друковану книгу – „Апостол”, яку в 1574 році видав у Львові Іван Федоров. Ця подія дала початок розвитку друкарства в Україні.
 
Бібліотекар, в свою чергу, поділилась з присутніми  власними враженнями від Сьомої науково-практичної конференції «Українська писемність та мова в манускриптах і друкарстві» (в Музеї книги та друкарства) та нещодавної подорожі до Музею імені Івана Федорова у Львові.
 
Сподіваємося, що «Музей книги та друкарства України» дочекається своїх нових відвідувачів.
 

24.10.2016

«Лісом осінь походила»
Заняття гуртка любителів природи
«Капітошка»
 
«Я їх люблю, я знаю їхню мову...»
(Л. Костенко)
 
 
 

Чергове заняття гуртка юних любителів природи «Капітошка», у рамках проекту «Збережемо дивосвіт рідної країни», перетворилось у захоплюючу та пізнавальну мандрівку до осіннього лісу. Завдяки допомозі еколога з Центру дитячої та юнацької творчості Санковської Ірини Мечиславівни діти відкрили для себе багато незвичайних фактів про те, як дерева, тварини та комахи готуються до зими. Особливо зацікавило присутніх життя мурашок у цю пору.

Використовуючи ребуси та вікторини, пані Ірина підштовхнула учнів до обміну враженнями від явищ природи восени, а бібліотекарі - від художніх творів відомих письменників.
 
 

24.10.2016

«Михайло Грушевський –
символ всеукраїнського національного єднання»
 
«Він писав нам нашу історію
і творив нам нашу історію»
(І. Крип’якевич)
 
 

Чергове заняття лекторію «Музеї Києва», юні краєзнавці присвятили видатному історику Михайлу Грушевському. Це – людина такого «великого масштабу», що охопити усе його життя, захоплення, наукову, письменницьку, громадську та політичну діяльність було важко. Проте ми все ж наважились.

 

Здійснити заочну подорож до Історико-меморіального музею Грушевського допомогла старший науковий співробітник музею – Аліса Семенова. Вона не тільки розповіла про експозицію музею, але й нагадала учням біографію Михайла Грушевського, відкрила цікаві й невідомі для широкого загалу факти з життя «великого українця». Інформація виявилася настілки цікавою, що між присутніми зав’язалась жвава дискусія стосовно впливу Грушевського на державотворчі й політичні процеси в Україні.

Зацікавила учнів і розповідь бібліотекаря про колосальну працездатність та  невичерпану енергію Михайла Сергійовича; як він, разом з політичною діяльністю,  встигав писати книжки, статті, складати шкільні підручники, цікавиться мистецтвом… 
Привернула увагу і книжкова виставка про життя та діяльність Грушевського.
 
Завдяки цій зустрічі учні відкрили для себе не тільки цікаві сторінки біографії відомої людини, але й незвичайні куточки Києва, пов’язані з ім'ям Михайла Грушевського.
 

21.10.2016

«Барвисті подарунки осені»
Майстер-клас
 
Осінь завжди дивує: несподіваною зміною погоди, буйством фарб листя, квітів і різноманітних осінніх плодів, навіть цвітінням де - яких дерев. Ця пора року – ідеальна для творчості.
 
Юні саморобники бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей дуже люблять радувати друзів подарунками, зробленими своїми руками. Щоосені вони збирають каштани та жолуді, аби зробити з них їжачків та зайчиків, листя – для гербарію, калину та чорнобривці – для букетів. Але черговий майстер - клас здивував багатьох. Виявилося, що гарні, незвичайні троянди можна зробити з … листочків  клену! Ось подивиться, як яскраві осінні композиції створюють сонячний настрій!

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter