Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

12.03.2015

„Шевченко у Києві”
 
Заочна екскурсія
Весна завжди багата святами. Одне з них – день народження Тараса Григоровича Шевченка. Наближення Шевченківського тижня відвідувачі бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей побачили одразу, бо книжкова виставка та велика експозиція репродукцій картин Шевченка привернули увагу і дітей, і дорослих. А заочна подорож шевченківськими місцями Києва зібрала прихильників незвичайних історій, які дізналися багато цікавих моментів з біографії Кобзаря. Так: хто був другом-художником, з яким Шевченко мандрував Києвом; чому Шевченко приїздив до Київської духовної семінарії; скільки разів Тарас Шевченко бував у Києві; у яких творах він про це згадує; які місця Києва зображені на художніх полотнах Шевченка? І звичайно, - конкретні адреси, де поет мешкав або гостював. З допомогою малюнків, віршів, уривків зі «Щоденника» та споминів сучасників учням дев’ятих класів пропонувалося не тільки пройти Тарасовими шляхами, а й уявити той Шевченків Київ, поетичний образ якого висвітлено в поемі «Варнак». Вдало був використаний музичний супровід, який створив емоційне обрамлення цьому заходу.
 «Святим і великим»  називав Тарас Шевченко місто своєї любові – Київ. Місто відповідає такому гордому епітету. Пам’ятні місця, пов’язані з ім’ям Кобзаря, допомагають нам краще пізнати улюбленого поета, художника, мислителя. 

 

3.03.2015

«Його ім’я достойне прославляти у вільній країні»
(до 200-річчя з дня народження М. Вербицького)
Інформаційна хвилина

 
Історія написання гімну «Ще не вмерла Україна» доволі цікава. У цьому переконалися учні сьомих класів завдяки інформаційній хвилині до ювілею Михайла  Вербицького – автора музики гімну, “найзначнішого таланта” серед галицьких композиторів, як назвав його Іван Франко. Його літургійна творчість, театральна музика, світські хори, інструментальна музика стали важливою часткою церковних богослужінь, театральних вистав, концертного життя, домашнього музикування. Саме Вербицький почав новий етап у її розвитку, пов’язаний як із старовинними традиціями церковного співу нашого народу, так і народнопісенною творчістю.
 
Багато цікавого дізналися діти про історію створення гімну, як вона пов’язана з Тарасом Григоровичем Шевченком. Коли Верховна Рада України ухвалила Закон “Про Державний гімн України”,  було змінено першу строфу та багато іншого.
 

4.03.2015

"Звірятко, що гуляє, як сам собі знає"
Мало знайдеться в світі людей, байдужих до цих ласкавих і дуже розумних домашніх тварин. Йдеться, звичайно ж, про котиків. Любов до них виявилася настільки сильною, що для пухнастих улюбленців навіть окреме свято вигадали - Всесвітній день кішок, який відзначається в перший день весни - 1-го березня.
 
 
 
Тому чергове заняття творчої майстерні «Сонечко» в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей,
юні художники вирішили присвятити милим пухнастим кошенятам. Чому б ні, тим паче, що це такий гарний подарунок для мам до 8 березня! Фарби, олівці, папір і … трохи фантазії. А скільки книг – у допомогу! І навіть Котофея запросили – позувати. Бачите, який він гарний та великий! Старанна праця, трохи зусиль і терпіння – і результат той, що треба: безліч кумедних, неповторних і навіть мультяшних котиків.
 
 
Такий подарунок – гарантія задоволення і вдячності.
 

25.02.2015

«Весняні дива» з ...вовни
Майстер – клас з фелтінгу
 
Останім часом неабиякої популярності набув такий вид рукоділля, як фелтінг. Відгадайте, що це таке? Саме слово досить незвичне для нашого слуху. Фелтінг – це особлива техніка рукоділля, в процесі якої за допомогою спеціальної голки і вовни для валяння створюється малюнок на тканині. Це відносно новий вид рукоділля, але існує він вже багато століть. Просто в наш час валяння з вовни придбало інший зміст. Дуже популярним фелтінг зробили його простота і доступність. Він розвиває акуратність і фантазію.   
 
У цьому змогли переконатися юні саморобники, завітавши до творчої майстерні «Сонечко» в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей. Кожне заняття – це свято, бо тут можна добре провести час, отримати практичні навички у створюванні деяких речей та цікаву інформацію з книг та Інтернету про цей вид мистецтва.  Під керівництвом вихователя підліткового клубу «Космос», Рак Юлії Володимирівни, юні саморобники з задоволенням творили незвичайні речі із вовни. Подивіться, які вони чудові!  А з яким захопленням, старанно діти працюють! 
 
 
 

26.02.2015

«Мистецтво бути здоровим»
Заняття гуртка любителів природи «Капітошка»
Як казав середньовічний перський  вчений, філософ і лікар Авіцена: «... Головним скарбом життя є здоров'я, і щоб його зберегти, потрібно багато що знати».
 
 
Усвідомлювати це особливо необхідно дітям. Тому чергове заняття гуртка «Капітошка» і було присвячено темі  здоров’я. Підготуватися до цієї зустрічі допомогли книги з валеології, ОБЖ, медицини, спорту, ретельно підібрані бібліотекарями. Завдяки цьому, розгорнута книжкова виставка  стала доброю підказкою при вирішенні різних завдань: відповіді на питання вікторини, визначення компонентів здорового способу життя та інших. Щоб краще запам’ятати де-які поняття, використовували «Чарівну квіточку», у якої  кожна пелюсточка - складова здоров’я. А гра «Завжди»-«Іінколи»-«Ніколи» допомогла з’ясувати цікаві факти про ставлення дітей до продуктів харчування.
 
 
 
Пізнати «мистецтво бути здоровими» з демонстрацією малюнків, використанням народного фольклору, ігрових форм і, звичайно, книг допомогла дітям методист відділу гуманітарної і екологічної роботи ЦДЮТ Деснянського району Герасименко Лариса Григоріївна.
 
Сподіваємося, що учні запам’ятали головне: чи будемо ми здорові — великою мірою залежить від нас і треба вчитися берегти себе.

 
 

25.02.2015

«Енергозбереження в дії» 
Зустріч з екологом

Сьогодні перед нашою державою гостро стоять енергетичні проблеми, тому питання раціонального використання ресурсів дуже актуальне. З ним пов’язано створення Міжрегіонального проекту Д.ТЕК (найбільшої енергетичної компанії України) - «Енергоефективні школи». В його реалізації приймають участь школи і Деснянського району. Бібліотека, як інформаційно-освітній центр, завжди виступає одним з надійних партнерів шкіл.

Черговий захід з екології в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей присвятили енергозбереженню. Завдяки книгам, Інтернету, розповіді голови Київського міського осередку Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи» Белана Владислава, учні  восьмих класів 218 середньої школи відкрили для себе багато цікавого. Так вони дізналися про джерела енергії (корисні копалини, атом, воду, вітер та інші), їх використання. Багато питань було про енергоефективність та шляхи теплозбереження. А завдяки «рольовій грі», «незалежні експерти» довели, що найкорисніший вид енергії – відновлений.

Сподіваємося, що ця інформація буде корисна учням для участі у конкурсі на зменшення споживання енергії, в рамках проекту "Енергоефективні школи".
 
 
 

24.02.2015

«Мамине сонечко»
Журнальна мозаїка
 
Разом з чудовою, майже весняною погодою, до бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей завітало «Мамине сонечко». Ви ще не знаєте, що це таке? Це – видавництво, яке видає яскраві, цікаві, пізнавально-розважальні журнали для дітей. У цьому змогли переконатися учні молодших класів. Хлопчикам дуже сподобалися неймовірні пригоди та несподіванки у «Маленькому Розумнику», ігри, казки та цікаві завдання. «Маленька Фея та сім гномів» привабили дівчаток - мандрівками дивовижними країнами світу, ляльками, розвагами разом із захоплюючими завданнями. А журнал «Вигадуй, думай, грай» привернув увагу усіх, бо тут – цікаві факти про світ, науку, техніку, головоломки, кросворди і сканворди – все те, що розважить і навчить будь-кого! Оскільки усі діти полюбляють щось майструвати, журнали «Мамине Сонечко» та «Саморобки» теж не залишилися поза увагою.
Бібліотекарі та відвідувачі бібліотеки дуже вдячні працівникам видавництва «Мамине сонечко» пані Жанні Капшук та Ользі Воляник за цікаву зустріч, за подарунки, за нові відкриття.
 
 

20.02.2015

«Я –еколог!»
Заняття гуртка любітелів природи «Капітошка»

 
Діти завжди проявляють великий інтерес до професій дорослих. А оскільки юних капітошкінців цікавлять усі питання, пов’язані з природою, на черговому засіданні гуртка вони намагалися зрозуміти, хто ж такі екологи. І чому ця професія стала однією з найнеобхідніших у ХХІ столітті, незважаючи на те, що з'явилася не так давно?
 
Відповісти на ці питання допоміг професійний еколог, науковий співробітник лабораторії екологічного виховання  Інституту проблем виховання  НАПН Санковська Ірина Мечиславівна.
 
Виявилося, що екологи - це ті фахівці, які взмозі пояснити, чому висихають річки, риба гине або влітку випадає сніг. Вони вивчають не тільки стан води, землі, повітря, а й вплив промислових відходів на рослини, тварин і людей, навіть - наслідки запуску космічних ракет. А ще вони розробляють шляхи найменшого впливу людей на природу.
 
Все це юні природолюбчики дізналися завдяки цікавій розповіді пані Ірини, книгам, представленим на виставці та рольовій грі («Я-еколог»), бо, як писав видатний педагог В.Сухомлинський «Гра – це іскра, що запалює вогник допитливості...».
 

 

18.02.2015

„Масляна, воротися!До Великодня простягнися»  
Посиденьки
 
Масляна - це проведення зими, осяяне чеканням близького тепла, весняного відновлення природи. Ось і знову вона до нас завітала! Яскрава, смачна, сповнена сюрпризів: з чіплянням колодки (відгоміном давнього ритуалу знищення опудала Зими), прив'язуванням  на руку колодочки, оздобленої квітами та стрічками, відкупом цукерками, з основною обрядовою стравою - варениками з сиром... Але головне навіть не солодощі, а виявлення інтересу у дітей до традицій та звичаїв рідного краю. А ще - гарний настрій, який створили господарі оселі. І допомагали їм у цьому, завжди бажані гості, - вихованці музичної школи № 24.
 
 
 
   Проходять століття, змінюється життя, з'являються нові свята, але широка Масляна продовжує жити. Її зустрічають і проводжають так, як й у язичницькі часи. І дуже важливо, щоб наші діти, молодь знали і поважали ці народні свята, бо, як писав  відомий етнограф Олекса Воропай,  «...Звичаї...об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю…», а це зараз так важливо.
 
 
 
 
 

19.02.2015

Виставка робіт з циклу
„Світ моїх фантазій”
Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями

Увага! Запрошуємо усіх бажаючих до бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей на виставку творчих доробок  вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, яка буде експонуватися  до 30 березня 2015 р. Ви побачите незвичайні малюнки, птахів з  різнокольорової вовни, чудові вироби з бісеру та багато іншого.  І головне, - ви переконаєтесь, що всі діти мають здібності до творчості, але… коли є бажання щось робити своїми руками. І, можливо, цей вернісаж дитячих робіт надасть вам натхнення та підштовхне до шляху «саморобників».
 
 
 
 
 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter