Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

11.03.2016

Справжня весна завітала до нас і, як завжди, принесла низку свят. І вже традиційно – одне з головних - день народження нашого Кобзаря, Тараса Шевченка.
 
Напередодні 9 березня зали бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей прикрасили виставки книг та репродукції картин Шевченка. А виставка – «Себе, як в дзеркало, бачу», підштовхнула до створення інтелектуального лото «Загадки автопортрета», яке, до речі, виявилося дуже популярним як для дітей, так і для дорослих. І не випадково, бо надало можливість продемонструвати увагу, зорову пам'ять, спостережливість.

Читачі бібліотеки виявилися обізнаними і у питанні пошуку біографічних відомостей про Шевченка. Особливо - про оточення Тараса Григоровича, його друзів. Це показав черговий захід – біографічна розвідка «Я не одинокий, є з ким в світі жить…», де учні поділилися дослідженнями де - яких сторінок біографії поета і художника.

А молодших школярів зацікавило не тільки читання віршів Шевченка, але й пісні, покладені на його твори. Особливо – «Зацвіла в долині червона калина», яку усі так добре знають, що завжди підспівують.
 
Активно читачі бібліотеки залучилися і до районного свята, присвяченому великому Кобзарю. Виразно, проникливо пролунав вірш Шевченко «Лілея» у виконанні постійної читачки бібліотеці, учениця 212 середньої школи Васелинки Лобойко. Велику допомогу у підтриманні цього заходу надали і батьки наших читачів. Щиро дякуємо Дроздової Тетяни Сергіївни за чудовий майстер клас з набивного малюнку.
 
Шевченківський тиждень триває. Ми сподіваємося, що ці заходи нададуть усім можливість відкрити для себе щось нове і цікаве, відкрити Шевченка і зрозуміти, чому, як писав О. Вишня,  «Досить було однієї людини, щоб урятувати цілу націю».
 
 
 

11.03.2016

«Масляна, Масляна, яка ж ти мала!». Але відгуляти її у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна встигли вчасно. З  чіплянням колодки, викупами цукерками та грошима, з основною обрядовою стравою – варениками та млинцями з медом, сметаною … Скільки цікавого узнали гості про народні звичаї, завдяки книгам та розповіді бібліотекарів! А учні і вихователі музичної школи № 24 допомогли створити чудовий настрій та барвисте обрамлення цьому яскравому святу. І учні, і батьки, і вихованці «Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями» залишилися задоволені. А що для господарів оселі може бути краще!? Тож Масляна відбулася - весна розпочалася.
 
 
 

9.03.2016

Весна подарувала нам не тільки багато свят, але й можливість оцінити деякі з них. Одне з таких – конкурс «Я – Україночка», організований підлітковим клубом „Космос” освітньо - культурного центру „Дивосвіт”. Оскільки клуб – один з постійних партнерів бібліотеки (дивися фотовиставки), робота бібліотекарів в журі конкурсу була дуже логічною, приємною і складною. Бо оцінювати довелося різні здібності дівчаток, починаючі від привабливості і артистичності – до вміння господарювати і творити щось власними руками. До речі, учасницям конкурсу, готуючись до цього відповідального заходу, довелося переглянути багато книжок, ретельно підібраних бібліотекарями.
 
 
Свято вдалося, бо усім було цікаво і весело. А ще показало, які українські дівчата гарні, талановиті, спритні.
 

2.03.2016

«Сонечко» - для  матусі»

Напередодні Міжнародного жіночого свята юні саморобники бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей вирішили здивувати своїх матусь незвичайними подарунками. А що може бути краще, як не прикраси, зроблені власноруч?! Ретельно переглянувши багато книжок та порадившись з бібліотекарями, зупинилися на улюбленім матеріалі – соленому  тісті. До речі, хтось згадав пісню Алли Мігай «Подарунок» - і народилася ідея: будемо ліпити … сонечко. За допомогою майстринь підліткового клубу „Космос” освітньо - культурного центру „Дивосвіт”  ( Фірюліної Наталії Лук’янівни, Волоткевич Нелі Костянтинівни, Рак Юлії Володимирівни) подарунки вийшли чудові: яскраві, веселі, з очками, з квіточками… Як такі Сонечка не зігріють матусь?!
 
Зі святом, вас, дорогі матусі та бабусі! Бажаємо вам тепла, усмішок, квітів, любові …. Всього самого доброго і світлого!


 

1.03.2016

«Я – покупець»
Заняття гуртка любителів природи «Капітошка»
 
Чи знаєте ви, що таке «штрих код»? І для чого він потрібен? А ось природолюбчики бібліотеки   ім. Ю. Гагаріна для дітей вже обізнані у цьому питанні. Бо на черговому засіданні гуртка «Капітошка», що діє у рамках проекту «Збережемо дивосвіт рідної країни», вони з захопленням вчилися бути освіченими покупцями. За допомогою співробітника відділу гуманітарної і екологічної роботи ЦДЮТ Саньковської Ірини Мечиславівни юні любителі природи відкривали ази маркування різних товарів та з'ясовували доцільність таких заходів. А наскільки це їм вдалося продемонстрували і вікторина, і змагання команд «Вгадай, звідки ми?», і інші захоплюючі завдання.

Завітайте і ви до нашого кола! Дізнаєтеся багато корисного і цікавого.
 
 
 

25.02.2016

«Збережемо первоцвіти!»
Заняття гуртка любителів природи «Капітошка»

Ось і весна на порозі! А разом з нею – перші вісники – первоцвіти. Тому чергове заняття юні любителі природи вирішили присвятити цім красуням. І запросили до себе еколога, співробітника відділу гуманітарної і екологічної роботи ЦДЮТ Деснянського району Герасименко Ларису Григорівну. Багато цікавого і незвичайного розповіла пані Лариса. Які ранньовесняні квіти, коли з’являються, чому вони найуразливіші. Дуже вразила учнів небезпека зникнення цих рослин. Виявляється, що якщо зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість комашок, бо це для них – єдине джерело живлення. Дерева почнуть хворіти й всихати. Цей ланцюжок продовжиться й до самої людини. Вірші та народні легенди про рослини, які ретельно підібрали бібліотекарі, не тільки додали весняного настрою, але й звернули увагу дітей до книг. А щоб краще запам’ятати деякі речі про рослини, та попередити інших, що не треба робити (зривати, купувати, дарувати), юні природолюбчики виготовили листівки – звернення, які подарують друзям або розкладуть по поштовим скринькам.
 
 
 

24.02.2016

"Коли ще звірі говорили"
Творча година за творами І.Франка

"Пощо слухали? – Бо цікаво!"
(І. Франко "Байка про байку")  


Хто не любить казки! Чарівні та дивовижні, літературні та народні. Великою популярністю в сучасних малих читачів користуються казки відомого українського письменника Івана Франка. Особливо його збірка казок «Коли ще звірі говорили». В основі сюжету цих творів лежать мотиви відо¬мих казок народів світу − українських, російських, німецьких, грецьких, індійських. Але Франко так наповнив їх українським буттям і українським характером, що читати такі твори надзвичайно цікаво.
 
А ще краще – робити це разом з друзями та бібліотекарями, у ролях, використовуючи ляльки. Що і зробили книголюбчики бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей. Оскільки вони виявилися не тільки чудовими артистами, але й здатними художниками, вирішили негайно намалювати де яких героїв казок. А допомогла їм у цьому педагог підліткового клубу „Космос”  освітньо-культурного центру «Дивосвіт» Волоткевич Неля Костянтинівна.

Ось так активно читачі бібліотеки вшанували пам’ять видатного письменника. А що може бути краще!
 
 
 

23.02.2016

«Квіткові шедеври … лютого»
Майстер -  клас з тісто-пластики

Діти завжди люблять робити щось власноручно. Хто – шиє лялькам одяг, хто – конструює хатинки чи машинки, хто – захоплюється розмальовками. Але усі, без винятку, полюбляють ліпити: з пластиліну, глини, пластику. А більш за все – з кольорового тіста. Тому майстер-клас з тісто-пластики в бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей, як завжди, зібрав велику аудиторію. Під керівництвом досвідченої майстрині Бойко Олени Славівни діти створювали маленькі квіткові дива. З захопленням юні саморобники скачували тісто ковбаскою і нарізали кружальцями, формували з них пелюстки. Інші -  розкачували тісто качалкою і вирізали його маленькою круглою формочкою… А де – хто -  довго переглядав книги, захопившись  альбомами із квітами та вибираючи «модель». Не утрималися і батьки від створювання таких лютневих шедеврів. Подивіться, що з цього вийшло! Сподобалося? Приходьте, ми чекаємо усіх бажаючих! Це те, що вам треба!
 
Користувачі і співробітники бібліотеки дуже вдячні протоієрею храму свв. мчч. Адріана і Наталії отцю Роману за сприяння у проведенні цього заходу.
 
 

23.02.2016

Чи знаєте ви, що у рейтингу найпопулярніших музеїв Києва, одне з перших місць належить літературно-меморіальному музею Михайла Булгакова? І не тільки завдяки популярності письменника.

У цьому переконалися відвідувачі лекторію «Музеї Києва», що в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей. Завдяки віртуальної подорожи з незвичайно цікавими коментаріями наукового співробітника музею Савицької Ольги Олександрівни, учні змогли не тільки відкрити для себе маловідомі сторінки життя великого Майстра, але й побачити оригінальну організацію музейного простору. Музей на Андріївськім узвозі – це місце, де стикаються ніби два світи - справжній і книжковий. Тут цікаве все: і двокольорове вирішення експозиції, і справжні речі родини Булгакових, і  муляжі втрачених предметів побуту, і шафа – двері …. А чого варті родинні традиції, журфікси! Пані Ольга розповіла багато цікавих фактів з життя Булгакових, продемонструвала фотографії, фрагменти відомих фільмів, відео-екскурс по музею. «Захоплююче», «креативно», «незвичайно» - ось загальне враження. А головне – «треба негайно відвідати!». Сподіваємося, що так і буде.
 
 

17.02.2016

Одне з улюблених місць відвідувачів бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей – «Кімната казок». Гарно, затишно, зі стін дивляться знайомі герої казок, вікна відсвічують яскравими вітражами … А більш за все привертає увагу народознавчий куточок. Тут вам і вишиті рушники, і керамічні вироби, і писанки, і домотканий килим. Навіть є рубель, качалка, гребінь.
 
А як це все створювалося та використовувалося допомагають відповісти книги з декоративно-ужиткового мистецтва, Інтернет ресурси. І, звичайно, - бесіди бібліотекарів.
Це не тільки цікаво, а й корисно, бо це – невід’ємна складова української культури, наша історія. Це - народне надбання, майстерність, що пережили роки. Тож запрошуємо до нас!
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter