Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

19.06.2015

«Червневі усмішки»
Година доброго настрою

«Якщо ви хочете, щоб життя вам посміхалося,
подаруйте йому спочатку гарний настрій»
Б. Спіноза
Бібліотека ім. Ю. Гагаріна для дітей надає усім відвідувачам прекрасну нагоду поєднати приємне з корисним — активний відпочинок та розвиток творчих здібностей. А останні є у всіх дітей. У цьому ми ще раз переконалися, створивши творчий майданчик з різними завданнями. Але головна мета була – звеселити присутніх різними засобами. Одні виявили бажання танцювати, інші – музиціювати та малювати шаржі. Навіть знайшлася група «акторів», яка намагалася здійснити «нову озвучку» відомому мультику.
 
 
 
А книжкова виставка «Сміємося разом» привернула увагу не тільки учасників заходу, але й усіх відвідувачів бібліотеки. І це не випадково – бо нам так не вистачає позитивних емоцій!
 
 
Частіше посміхайтеся!
 

17.06.2015

«Країна Дитинства» Всеволода Нестайка»
Літературна мозаїка


Хто не любить веселі й мудрі твори класика української літератури Всеволода Нестайка! Незвичайні пригоди його маленьких героїв захоплюють, допомагають пізнавати світ, залишатися оптимістом. Книжки цього сонячного письменника з задоволенням читають діти різного віку. І не тільки за шкільною програмою, а й набагато більше.
 
Це продемонструвала літературна мозаїка «Країна Дитинства» Всеволода Нестайка». Ії, для вихованців «Центра дитячої та юнацької творчості», допомогли вдало «скласти» бібліотекарі: з цікавих фактів з життя письменника, з подорожей за сторінками книг, з уривків з улюблених  творів, з вікторини, з огляду книжкової виставки… Діти з задоволенням згадували гумористичні назви книг (хто більше): «Солом'яний бичок і рок-група "Ко-за-чок", "Супер "Б" з "фрикадельками",  П'ятірка з хвостиком " та інші. А ще – незвичайні імена героїв у «Лісовій школі»? Пантера Ягуарівна, Мамонт Африканович, Жирафа Жирафіївна, Макак Макакович, Бурмило Михайлович. Скільки фантазії!
А ось - фото-звіт про чудово проведений час з прихильниками творчості Всеволода Нестайка.
 

16.06.2015

«…Тут кожен вибирає
Кому що до душі:
Кому які лижі,
Кому трамплін вище,
Хто про гори мріє,
А хто про віражі»
(Т. Мізгирев)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сьогодні в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей – День спорту. А оскільки це завжди передбачає змагання, на відвідувачів чекали: вікторина про різні види спорту, естафета «Веселі старти», шаховий турнір «Я б в гросмейстери пішов». Веселий настрій вдало створював музичний фон. «Команда молодости нашей»,  «Трус не играет в хоккей», «Герои спорта» … і, ви не уявляєте – «Запоріжська похідна».
 
Незважаючи на таку різноманітну програму, не залишили без уваги і книги. Хлопчики з інтересом розглядали видання про боротьбу та футбол, а дівчатка – про гімнастику та фігурне катання. Особливо привабили такі книги, як «Обман не делает чимпионом» Кристиана Тельманна та «Про художню гімнастику».
Було весело, цікаво, іноді - шумно, солодко від цукеркових нагород. А головне - діти отримали підтвердження того, що книга завжди підштовхує до нових відкриттів та нових захоплень.
 

11.06.2015

  Діти і дорослі завжди з задоволенням відвідують бібліотеку ім. Ю.Гагаріна для дітей, бо тут завжди цікаво та весело.
  Навіть вихованці літніх оздоровчих таборів знають, що в бібліотеці на них чекають сюрпризи і несподіванки, а хто ж це не любить?! Так, 2 червня їх чекав майстер-клас з «акторської майстерності» («Казковими стежками»), тобто театралізовані читання. Знаєте, що це таке? Це – читання книжок разом з ляльками. Міні - вистава дала можливість дітям не тільки проявити вміння імпровізувати, талановито гратися, але й краще розкривати характери персонажів книг. А ще - продемонструвала, як важливо читати книги уважно.
 
 
             
  5 червня пройшов в бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей під гаслом «Все, чого душа запрагне, Я створю». Оскільки інтереси дітей різнобічні, творчий майданчик був дуже різноманітний. Юні хіміки – проводили досліди, любителі конструювання – були в захваті від створення «Скорпіона», інші – від пазлів та поробок з паперу (кораблі, літаки). А головними помічниками у цьому, звичайно, були книги. Юні саморобники не тільки використовували їх, як «шпоргалку», але й відкрили для себе багато цікавих новинок.
 
  8 червня. Діти і дорослі завжди з задоволенням читають журнали. Краще - великого формату, глянцеві, яскраві. Чого тільки тут нема: оповідання, вірші, мода, поради, майстер-класи…. Журнальний серпантин «Книжки невеличкі – мудрості скарбнички» в бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей допоміг виявити, чім приваблюють дітей ті та інші видання та продемонструвати нові,
маловідомі, але дуже цікаві. Діти з задоволенням розповідали про свої улюблені журнали, коли і завдяки кому відкрили їх для себе.
 
9 червня  у багатьох країнах відзначають Міжнародний день друзів, який з часом отримав величезну популярність. Читацький паркан висловлювань «Справжній друг – це …» в бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей – добре підтвердження тому.  Діти, з допомогою бібліотекарів, намагалися розкрити значення афоризмів про дружбу, з задоволенням читали вірші, пригадували прислів’я та приказки. Не залишили поза увагою ні «Справжніх  подруг» А. Костецького, ні байку Павла Глазового «Колективна творчість», ні «Закони Дружби» В. Сухомлинського. Незважаючи  на вік учасників, навіть згадали поради відомого американського психолога Дейла Карнегі, які допомагають у виборі друзів. Це – завжди актуально.
 
 
 
 
 

04.06.2015


 
„Хай завжди буду Я!”
А чи знаєте ви, що перший літній місяць радує нас багатьма святами? Це: Всесвітній день батьків та Всесвітній день молока (1 червня); Всесвітній день океанів (8 червня) і Міжнародний день друзів (9 червня)… А головне свято, звичайно - Міжнародний день захисту дітей.
 
Відвідувачі бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей завжди з нетерпінням чекають його, бо це – низка веселих заходів, сюрпризи, подарунки.
 
Ось і цього року на гостей свята чекали конкурси та розваги. В бібліотеці та біля неї панувала справжня святкова атмосфера і навіть примхи погоди (така спека!) не змогли зіпсувати настрій. Веселий музичний супровід чудово допомагав гратися, малювати на асфальті, спілкуватися. У «Кімнаті казок», що особливо приваблювала прохолодою, дітвора не тільки дивилася мультики, але й змогла показати свої вміння - танцювати, декламувати вірші. А любителі  ребусів та вікторин – із задоволенням демонстрували, які вони розумники. І це - завдяки книгам!
Літо триває, канікули тільки почалися, досхочу вільного часу. Ура! Відпочиваємо з книжкою – це цікаво!
 

22.05.2015

«Квітучий символ Києва»
Майстер - клас
 
Майстер – клас в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, у рамках творчої майстерні «Сонечко», знов зібрав юних «саморобників». Одне з останніх занять гуртка «Капітошка» надихнуло дітей на думку: напередодні Дня Києва порадувати своїх друзів святковою листівкою, зробленою власноруч. А що може бути краще, як не символ міста у вигляді об’ємних квітів каштана?! Простір для творчості – необмежений! Трохи старанності і фантазії – і ось він – подарунок. А відчути себе справжніми майстрами допомогла Шкапа Людмила Миколаївна, співробітник ЦДЮТ Деснянського району.
 
 

20.05.2015

"Я - юний захисник Природи"

Заняття гуртка «Капітошка

 
Які тільки форми роботи не використовували при проведенні підсумкового заняття  гуртка «Капітошка»! Конкурс по збору з пазлів цитат про екологію став своєрідною розминкою. А вікторина про ланцюжок "людина-природа" перетворилася в обмін враженнями від  книг, які діти прочитали протягом цього періоду, відкриваючи собі не тільки рослинно-тваринний світ, але й художні твори відомих письменників про природу. Ребуси про різні професії, пов'язані з вивченням та охороною природного середовища, виявили найбільш уважних, конкурс малюнка "Я і природа" – найбільш кмітливих, а загадки про сліди тварин - найбільш спостережливих. Усе це вдалося логічно поєднати завдяки цікавій розповіді наукового співробітника лабораторії екологічного виховання Інституту проблем виховання НАПН України Саньковської Ірини Мечиславівни. А також - з'ясувати, чому ж навчилися юні природолюбчики. Пані Ірина з задоволенням оцінила отримані учнями знання на "відмінно". Сподіваємося, що канікули - чудова можливість реалізувати усі ці знання.
 
 

 

18.05.2015

"Моє дитинство, вбите на війні"
(Л.Костенко)

Багато років минуло від незабутнього травня 1945 року, але й сьогодні величний подвиг захисників і визволителів залишається невичерпним джерелом патріотизму. Згадати про те, якою трагедією була Друга Світова війна, допомогли ряд заходів у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей. Про страшні події, що прокотилися теренами України, нагадала відео-презентація "Київ у 1943-1945 рр.", в основу якої були покладені матеріали, створеної у бібліотеці, інформаційної довідки "Київ у полум`ї війни».
 
А літературно-мистецька година "Відлуння війни" допомогла згадати літературні твори українських письменників про війну, подивитися репродукції картин відомих художників. Виразним додатком до цього стали спогади  головного бібліотекаря Островної Галини Пилипівни, дитинство якої випало на "сороковые, роковые". Створенню емоційного настрою сприяли пісні воєнних років "Степом, степом", "До свидания, мальчики", "В землянке" та інші. Присутні мали змогу послухати їх не тільки у запису професійних співаків, але й - у виконанні юних музикантів.
Розгорнута книжкова виставка "З тобою, роде мій орлиний, іду дорогами війни" привернула увагу багатьох відвідувачів бібліотеки до цих минулих трагічних і героїчних років, бо сьогодні "війна" - не тільки історія. Недарма символічним стало гасло «Пам'ятаємо. Перемагаємо». Ця пам'ять робить нас сильнішими. Вона - запорука нашої надії, віри та перемоги сьогодні. "Росте-виростає гартована рать. Ніколи нікому її не зламать!",  як писав М.Рильський.

 
 

15.05.2015

"Як зберегти каштани"
Заняття гуртка любителів природи "Капітошка"

Кожне заняття гуртка любителів природи "Капітошка" - це відкриття. І не завжди чогось "екзотичного". Так, наприклад, на черговій  зустрічі з екологом, співробітником відділу гуманітарної і екологічної роботи ЦДЮТ Деснянського району Шкапою Людмилою Миколаївною,  капітошківці дізналися багато цікавого про ... Вгадайте: "Зелені їжачки почіплялись за гілки. Хто зірветься з деревини, той колючу шубу скине." Звичайно, це - каштан. Виявилося, що ця рослина не тільки тішить наш зір чудовими квітами у травні та пишною кроною, а й дуже корисна. Каштан дає високоякісну деревину, застосовується для дублення шкір та фарбування тканин, використовується у медицині, а для бджіл - є джерелом пилку та нектару. А ще є каштан їстівний та кінський.  Останній - є прикрасою та символом Києва. Але він потребує нашої допомоги, бо страждає не тільки від диму і газів, а й від минуючої, або каштанової молі. Завдяки цій гусениці дерева передчасно скидають листя, а у вересні починають вдруге цвісти, що дуже їх знесилює  і може призвести до загибелі. Особливу увагу привернули до себе книги з природознавства, фотографії, малюнки, які допомогли краще зрозуміти, яка краса нас оточує і як треба її берегти. А цікава розповідь пані  Людмили   надихнула на створення "каштанової" листівки. Подивіться, з яким натхненням діти творили власне чудо!
 
 
 
 

29.04.2015

"Час Ханамі"
"Квіти сакури - диво! 
Молодець я: до них щодня   
долаю по кілька рі."
(Мацуо Басьо)
 
Чи знаєте ви, що Ханамі - один з найбільш феєричних японських свят, традиція милування квітами? Уявляєте: настає час, коли японці на мить зупиняються, завмирають, щоб насолодитися  цвітінням сакури. Ось нам би таке! Адже ... У Києві теж є приголомшливе за красою видовище - Алея сакур у парку "Кіото". Діти і дорослі з задоволенням відвідують цей куточок японської культури. Не втримались і ми. 
 
 
 
У рамках проекту (бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей ) "З природою живи в дружбі, буде вона тобі в службі" юні любителі природи спільно з вихованцями Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями відправилися на Ханамі. До речі, квітів сакури, за японськими традиціями, категорично забороняється торкатися, і тим більше ламати гілки! Можна тільки насолоджуватися видовищем і вдихати неповторний аромат.  Звичайно, ми не тільки любувалися квітами, але й розважалися: майстер-класом з орігамі, зі складання хайку (жанру японської ліричної поезії), вікторинами, загадками, "Скарбничкою цікавинок про Японію". Малят дуже приваблювали наші ляльки - заєць Кузька та курочка Чика, які допомагали роздавати подарунки (книги, диски, закладки, цукерки). А дітей  шкільного віку та дорослих цікавили яскраві книжки з виставки. Виступ юних каратистів привернув увагу усіх, а хлопчики  вирішили, що це - їх улюблений вид спорту і треба негайно ним зайнятися.
 
 
Сподіваємося, що Ханамі - це не тільки крок до природи, але й пробудження інтересу до культури іншої країни. Незвичайної, далекої, але... світ тісний. А ось наші фото на згадку про чудове свято на чудовому фоні.
 
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter