Бібліотека №119

02.10.2019

«У кадрі – КНИГА!»
 
«Зараз практично все переміщується у віртуальний простір.
 Але книжка ніколи не зникне, тим паче дитяча.
Буктрейлер можуть забути, але когось він приведе до книжки».

Діана Клочко

        Бібліотека – це місце, де книжку можна не тільки почитати, а й здійснити її сторінками віртуальну подорож. У цьому залюбки переконалися юні відвідувачі, які завітали на перегляд буктрейлерів, створених бібліотекарями за книжками відомих сучасних письменників.
     Захоплива відеоісторія про неймовірні пригоди Остапа і Даринки за мотивами однойменної повісті Андрія Бачинського перенесла дітей у часи старих мольфарів, у стіни могутніх замків, які охороняють древні духи й привиди, у темні підземелля львівських костелів, заінтригувала мандрами головних героїв книжки.
 
 

       Буктрейлер «Війна, що змінила Рондо» за книгою Романи Романишин та Андрія Лесіва, викликав у школярів почуття патріотизму та любові до Батьківщини. А розповіді-презентації «Дитинство відомих українців» за книгами Богдана Жолдака, Владислава Таранюка, Ірини Хомин та «Дитинство видатних діячів Америки» за книгами Любка Дереша, Олександра та Наталі Шевченків, Валерія Воскобойнікова із серії «Життя видатних дітей» запропонували читачам твори сучасних українських письменників про дитинство визначних особистостей, які своєю творчістю, своїм талантом збагатили цей світ.
 
 

      Змістовні та яскраві літературні кліпи настільки зацікавили школярів, що вони охоче обирали для читання книжки, щоб довідатися про завершення запропонованих історій.





 

 

30.09.2019

«Бібліотека – світ знання, тож діти йдуть щодня до неї»
Тиждень читача

«До дива знань і мрій, о друзі, йдіть!
Високий дух летітиме далеко…
Аби сказати: «Зупинися, мить!»
Кажу  лише: «Живи, бібліотеко!»

Надія Петренко

30 вересня – чудове свято, Всеукраїнський день бібліотек, нагода відзначити роль бібліотеки у житті кожного українця і, зокрема, - зростаючих поколінь. Це також можливість привернути увагу суспільства до високої місії бібліотекаря – просвіщати, навчати орієнтуватися у потоці інформації, прищеплювати любов до книги.

Тож напередодні свята бібліотека гостинно запрошувала усіх охочих  долучитися до числа її читачів, познайомитися із книжковим фондом, із заходами та гуртками, які проводяться в її стінах. Відвідувачі дізналися, що бібліотека - це не тільки місце, де читають, що вона перетворюється і на творчу майстерню, і на дитячий кінозал, і на місце зустрічі з цікавими та непересічними особистостями – письменниками, поетами, художниками, видавцями, волонтерами…

Молодші читачі охоче обирали для читання книжки з виставок «Письменники-ювіляри 2019 року - дітям», «Іграшковий дивосвіт малюкам дарує казку», «Улюблені мультики на сторінках книжок», знайомилися із новими дитячими журналами «Малятко», «Пізнайко», «Джміль», «Колобочок».
Школярі більш старшого віку теж знайшли для себе літературні цікавинки, незмінну та всіма улюблену класику, захопливі сучасні твори художньої літератури. Хлопчики цікавилися книжками з жанрових добірок «Пригоди», «Фентезі», «Детективи», а дівчаткам до вподоби стала література з тематичних полиць «Дівочі історії», «Як стати супердівчинкою».
Не менш цікавим та змістовним було відвідування бібліотеки і для батьків. Бібліотекарі рекомендували їм книжки про виховання дитини, про допомогу у її навчанні та організації дозвілля, зокрема, з виставки «Її Величність – дитина!», добірки «З родини йде життя людини».

Завітали також до бібліотеки і студенти Університетського коледжу ім. Б. Грінченка, щоб отримати методичну допомогу та дружні, фахові поради.  Майбутні бібліотекарі з інтересом пізнають ази професії, допитливо цікавляться її тонкощами та специфікою.

Тож крокуємо разом до прекрасного і дивного світу – бібліотеки!
 

27.09.2019

«Українська книжка для дітей рятує українську мову»
Творча зустріч

«Діти повинні виростати не тільки
із гаджетами та мультиками,
а й «живими» книжками.»

Оксана Шалак

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек та за проєктом «За українську мову!» у бібліотеці відбулася зустріч юних читачів – учнів спеціалізованого навчального закладу «Лісові дзвіночки» - із Оксаною Шалак - відомою українська поетесою, фольклористкою, членкинею Національної спілки письменників України, кандидаткою філологічних наук та переможницею Всеукраїнської літературної премії ім. М. Коцюбинського.

Школярі із захватом слухали поетесу. Їм було надзвичайно цікаво, як вона почала свій творчий шлях, коли написала свій перший вірш та видала першу книжку, де бере натхнення для своєї творчості та чи під силу стати поетом кожному або це заняття лише для обраних. Діти навперебій задавали пані Оксані ці та інші питання, із задоволенням поринали у чарівний світ віршованого слова, розповідали про свої улюблені книжки.
Письменниця наголосила на тому, як важливо багато читати, черпати знання із творів художньої літератури, дбайливо та із трепетом ставитися до книжок, до рідної мови. Не оминула письменниця і тему дружби та взаємодопомоги. Діти радо розповідали про своїх кращих друзів, історії знайомства із ними та про те, як проводять час разом.
Пані Оксана познайомила  дітлахів зі своїми книжками, які були представлені бібліотекарями на виставці «Бібліотека: читаємо, граємо, спілкуємося», зачитала віршики та розповіла про історію написання кожного з них. Виявляється, сюжети багатьох віршів народжувалися під час спостерігання письменницею живої природи, прогулянок зеленим садом або затишним парком.

Дітям настільки сподобалася добра та світла поезія Оксани Шалак, що дехто навіть виявив бажання зачитати власні вірші. І, можливо, у майбутньому юні читачі бібліотеки стануть також відомими поетами. А поки що вони надихаються спілкуванням із такими талановитими митцями, як пані Оксана, на зустрічі із якими гостинно запрошує бібліотека!
 

25.09.2019

«Вітальні листівки»
Заняття гуртка «Творчість юних»

«Учителем не кожен може бути,
Не кожне серце вміє говорить...
Учитель лише той, хто вміє чути,
Окрилити, навчити і любить.»

Надія Красоткіна

Незабаром усі школи країни наповнюватиме святковий настрій — квіти і теплі слова вдячності даруватимуть учні своїм вчителям, дякуватимуть за їх нелегку та самовіддану працю. А яким особливим привітанням можна здивувати свого вчителя? Про це дізналися читачі бібліотеки на майстер класі з виготовлення привітальних 3D листівок до Дня вчителя, який провели бібліотекарі. Адже найкращим подарунком для вчителя є щира творчість його учня.

Юні митці залюбки поринули у творчу атмосферу, старанно і з натхненням працюючи над своїми витворами, вкладаючи у них частинку своєї душі та любов до вчителя. Кожна листівка виявилася не схожою на іншу, унікальною, підкреслила неповторну стилістику автора. Тендітні гілочки із яскравими квітами, об’ємні та пишні півонії, що ніби розкрили свої пелюстки на сторінках листівок, та ніжні фіалки створили чудовий святковий настрій! А проникливі вірші-побажання, які діти вписали у листівки, додали подарункам теплоти та індивідуальності та стали приємним сюрпризом для улюбленого вчителя.
Поважати своїх учителів — обов’язок кожного учня. А День вчителя - ще одна яскрава нагода показати своє шанобливе ставлення до педагогів. Це вони щодня ведуть тебе, юний друже, стежинами країни Знань, відкривають нові горизонти, жартують разом із тобою та дають дружні поради. Тож у першу неділю жовтня не забудь привітати вчителів — вони, як ніхто, заслуговують найтепліших побажань. А бібліотека радо до цих побажань долучається!
 

18.09.2019

«Ця добра книга виховує серце»
Художньо-літературна подорож

«Вмій слухати, вмій
відчувати, вмій дивитися.
Вмій сам пізнавати життя.»

Фелікс Зальтен

З нагоди 150-річчя від дня народження відомого австрійського письменника Фелікса Зальтена бібліотека запросила молодших відвідувачів гуртка «Творчість юних» поринути у чарівний світ повісті-казки «Бембі» за проєктом «Маленькі кроки у світ великої літератури», адже ця лісова казка вже довгі роки хвилює серця юних читачів та їхніх батьків.

Залюбки школярі читали за ролями повчальну повість та переймалися зворушливою історією про малого оленятка, маму якого вбиває браконьєр і котрий за допомогою вірних друзів витримує усі знегоди і випробування жорстокого лісового життя та зростає красивим дужим оленем - Лісовим Королем.
Чудовий мультфільм «Бембі», створений Уолтом Діснеєм, переніс глядачів на зелені галявини, розлогі степи, до густого лісу, ніби дозволив почути, про що гомонить природа, про що перемовляються її мешканці.

Тому збирання пазлів за казкою виявилося для дітей не дуже складним заняттям, і вже незабаром вони милувалися кольоровими картинками із зображенням лісових героїв. Захоплива гра-вікторина зі смачними подарунками стала гарним стимулом та заохоченням для дітлахів. А перетворившись на художників-аніматорів, школярі добре проявили свої вміння і таланти та за допомогою яскравих фарб малювали оленятко Бембі, яке ніби оживало з кожним рухом пензликів юних майстрів.
Охоче читачі ділилися враженнями від знайомства з цим прекрасним твором, що вчить доброму та бережливому ставленню до природи, а Бембі сподобався дітям за благородну красу та мужність. І маємо надію, що кожне нове юне покоління з радістю буде читати книжку про незвичайні пригоди сміливого оленятка.
 

14.09.2019

«Нехай земля квітує всюди – природу збережемо, люди!»
Екологічний вікенд
 
«Ліси в своїм краю ОБЕРІГАЙТЕ!
І гори сміття після себе не лишайте.
Бо ліс — це диво! Ліс — це справжня казка,
Любіть ліси і бережіть, БУДЬ ЛАСКА!»

Надія Красоткіна

Хоч пташки у лісі ще весело щебечуть, а лагідне сонечко торкається верхівок могутніх сосен, усе навкруги дихає осінню. Ліс восени особливо чарівний та прекрасний, ніби запрошує завітати до себе у гості. Це залюбки роблять мешканці Лісового масиву, адже ліс є його окрасою та гордістю, його візитівкою. Проте, на жаль, багато людей користуються благами природи, забуваючи піклуватися про неї та залишаючи після себе сміття.

Тож напередодні Всесвітнього дня прибирання, що відзначається 15 вересня, бібліотека вирішила зробити свій внесок у екологічний стан нашого красеня лісу та разом зі своїми старшими читачами провести прибирання у ньому.
Школярі радо долучилися до такої благородної місії та з завзяттям допомагали бібліотекарям наводити лад на зелених галявинах, під кронами тендітних берізок та величавих сосон і ялинок. Киянам дуже пощастило жити у такій зеленій оазі, де можна відпочити від галасливого мегаполісу! Але потрібно пам’ятати про те, що чисто не там, де прибирають, а там, де, насамперед, не смітять.
Ось робота завершена. І тепер із задоволенням можна провести час зі своїми друзями, пограти у м’яча, насолодитися співом пташок, приємним затінком та запахом хвої у вересневому лісі.
 
Тож піклуймося про наше довкілля та зробімо
наше життя та країну чистішими!
 

04.09.2019

«Пам’ятай, дитино мила, що знання – найбільша сила!»
Бібліотечний калейдоскоп
«Розумні люди – міць держави!
Тож набирайтесь, діти, знань,
Щоб Україна мала славу
Країни здійснених бажань!»
Наталія Козленко

       Щедро зігрітий сонцем вересень закликав до навчання школярів, щоб подарувати нові знання, багато вражень, емоцій та яскравих моментів.
      От і бібліотека з нагоди Свята знань протягом перших вересневих днів вітала юних відвідувачів та влаштувала бібліотечні майданчики під відкритим небом.
 
 

      У затінку, під шатром дерев та на ганку бібліотеки, діти радо долучилися до творчих завдань і конкурсів, які підготували для них бібліотекарі. Школярі власноруч створили аплікацію «Приклади долоньку – зарядись позитивом!», що символізує силу дружби та єдності. Патріотична вікторина «Ми – діти твої, Україно!» нагадала учням про повагу до Батьківщини, про цінність рідної землі. Також юні відвідувачі з інтересом розгадували кросворди, збирали пазли, складали прислів’я про книги, навчання і за свої знання та кмітливість отримали солодкі подарунки. У нагоді читачам стали книжки з виставки «Вивчаймо мову з юних літ, щоб українцями йти в світ!».
 
 

    Зовсім маленькі відвідувачі – вихованці дитячих садочків та їх батьки, що завітали до бібліотеки open air, також знайшли для себе пізнавальні цікавинки.
    Родзинкою заходів стало приготування корисного та смачного фрешу з осінніх ягід і фруктів, яким бібліотекарі гостинно частували відвідувачів. А фреш-смаколик влучно поєднався з бібліофрешем – книжковими та журнальними новинками.
      Тож запрошуємо усіх, хто прагне до нових знань та цінує книгу, до бібліотеки!

 

 
 

29.08.2019

«Острів Читалія на планеті Літо»
Сонячні читання

       Літо – це незабутня пора веселощів, відпочинку та неймовірних пригод! Ніжне сонечко ніби закликає не сидіти вдома, а насолоджуватися кожною хвилиною, проводячи дозвілля на свіжому повітрі.
 
 

      От і бібліотека влітку не тільки, як завжди, радо приймала відвідувачів, а і запросила читачів на літні галявини, у читальний зал під відкритим небом.
 
 

    Вихованці дитячих садочків, малюки на дитячих майданчиках, школярі, батьки охоче долучалися до читання книжок та журналів. Наймолодші з цікавістю роздивлялися яскраві ілюстрації та слухали віршики, які для них зачитували бібліотекарі. Діти більш старшого віку залюбки читали у затінку під кронами дерев. А знайомство з літературними новинками, спонукало охочих стати новими читачами бібліотеки.
 
 

    Дуже важливо, щоб влітку дитина проводила час активно, оздоровлювалася, та не менш важливим є і заохочення її до читання. Бібліотека завжди готова у цьому допомагати та радо запрошує у гості юних читачів!


 
 

24.06.2019

«Знай права – виконуй обов’язки»
Гра-тренінг

      Незабаром, наша країна відзначатиме найважливіше державне свято – День Конституції України – Основного закону, за яким живуть українці. І хоча літо – це пора відпочинку, вихованці оздоровчого табору «Веселка» залюбки зробили у бібліотеці наступний крок до засвоєння правових знань, за проєктом «Я маю право!».
      Школярі дізналися, що є правила, які встановлюють порядок у всій державі. Це – закони, які приймаються Верховною Радою України і які складаються на засадах Конституції України. Скориставшись літературою з книжкової виставки «Великий дім – Держава, лад у ньому - Закон», разом із бібліотекарями читачі перегорнули сторінки української Конституції, ознайомившись з її важливими статтями.
 
 
 

      Гра-тренінг «Знай права – виконуй обов'язки» допомогла школярам краще зрозуміти розділ «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина». Із задоволенням діти розповідали про свій відпочинок, про  улюблені заняття, на які, як виявилось, вони мають право за Конституцією. Але не треба забувати і про обов’язки, які нерозривно пов’язані з правами, зокрема, старанно вчитись.
      Долучила до азів правознавства відвідувачів і презентація «Абетка твоїх прав у Країні казок», переглядаючи яку вони пригадали, в яких мультфільмах порушуються права їх головних героїв. Інтелектуально-рухлива гра із м’ячиком «Правобол» спонукала школярів обговорити питання, які їх зацікавили, та похизуватися новими знаннями.
      А бібліотека завжди допоможе юним громадянам нашої країни бути більш освіченими та обізнаними!


 
 

18.06.2019

«Мудрість китайських народних казок»
Медіа-мандрівка

     Вихованці літнього табору «Веселка» здійснили у бібліотеці творчу медіа-мандрівку, присвячену Року Китаю в Україні.
 
 

       Перед читачами розкрився самобутній і неповторний світ китайського фольклору, через який вони більше дізналися про цю таємничу країну, про її звичаї, традиції, незвичайну китайську писемність, міфологічних тварин та екзотичні рослини. Учні переконалися, що казки та легенди Піднебесної імперії вчать мудрості, людяності, працелюбності та застерігають від поганих і необачних вчинків.
 
 

     Потішили дітей розповіді про унікальну тваринку панду – символ Китаю, яку вони із задоволенням малювали, прислухаючись до порад бібліотекарів. Мультфільм про пригоди Панди-малюка та його друзів доповнив враження відвідувачів і подарував багато яскравих емоцій.
 
 

    Не позаздрили читачі бібліотеки китайським школярам, коли дізналися, що їм доводиться вчити аж 50 тисяч ієрогліфів, які позначають цілі слова! Та вихованці табору виявилися не з лякливих і залюбки долучилися до такої складної грамоти і майстер-класу «Дивовижні китайські ієрогліфи».
   Книжки з викладки «Китай – Країна Піднебесся» зацікавили школярів та заохотили до читання. А гілочка «Китайська вишня», яку діти прикрасили ніжними паперовими квіточками із щирими побажаннями стала символом дружби між бібліотекою та юними читачами.




 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter