Бібліотека №119

11.03.2015

Звучать Шевченкові слова…
«Ми ще невеликі – вісім років маємо,
Але про Шевченка вже багато знаємо»,  -
так  11 березня юні читачі бібліотеки № 119 – учні 2-х класів СШ № 207 розпочали свою участь у літературно-художньому ранку «Звучать Шевченкові слова» до річниці від дня народження Великого Кобзаря в рамках Шевченківського березня.
 
«Життя нашого поета таке дивне, що слухаючи про нього, можна було б сказати, що це – легенда», - уважно діти слухали уривки з повісті Степана Васильченка «У бур’янах»,  з повісті-казки Євгена Білоусова «Тарасове перо», із оповідання Івана Андрусяка «Нечиста сила». 
Слайд-презентація ознайомила читачів із життєвим і творчим шляхом видатного українця. Цікаво було школярам дізнатися, що Тарас Шевченко хотів створити підручники українською мовою, але видав лише «Буквар південноруський». За цією книгою навчався бідний покріпачений народ у недільних школах, і це була єдина книжка, яку Шевченко видав за свої гроші й коштувала вона 3 копійки.
Атмосфера урочистості, пошани і великого інтересу до народного генія панувала у бібліотеці, що найшло своє відображення у поетично-музичному віночку, де діти співали, танцювали, натхненно читали  твори Тараса Шевченка. Найактивніші учасники заходу отримали від бібліотеки заохочувальні призи-книжки.

Нехай же вогник Кобзаря завжди горить у ваших серцях, дорогі діти, посилаючи промені любові до природи, до рідного слова, до України:
«Не забувай Шевченка спів
 Про горду  славу козаків.
 Не забувай, що ти дитина
Землі, що зветься Україна.»
 

4.03.2015

«Починає казка казатися…»

Поринути у яскравий, чарівний світ літературної казки юним читачам бібліотеки № 119 дала змогу 4 березня подорож «Починає казка казатися» за твором «Горбоконик» Петра Єршова, присвячена 200-річчю від дня народження російського письменника.

Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися, що Петро Єршов уславив своє ім’я у 19 років, створивши віршовану казку «Горбоконик», а задум написати її виник у майбутнього письменника ще в одинадцятирічному віці, що Петро Єршов був учителем, а згодом і директором Тобольської гімназії, в якій свого часу і сам навчався, що виховував п’ятнадцятеро дітей, які дуже любили його казку.

З усмішками діти читали уривки з жартівливої та веселої казки «Горбоконик» у перекладі видатного українського поета Максима Рильського, переглядали мультфільм «Конек-Горбунок», переймаючись пригодами головного героя Івана-простака і його помічника Горбоконика, ловили Жар-птицю, відвідали Сонце і Місяць, допомогли Чудо-киту, дістали із дна океану дорогоцінний перстень та пораділи за Івана, коли він став царем і одружився на Цар-дівиці. Охоче школярі ділилися враженнями від казки, відповідали на запитання вікторини, познайомилися з іншими літературними казками українських та зарубіжних письменників, представленими  на книжковій виставці «Казкарі – володарі дитячих душ».
Бібліотекарі запропонували дітям пофантазувати і уявити, які пригоди могли з ними трапитися, якщо б у них з’явився Горбоконик – вірний та надійний друг. З радістю юні читачі мандрували чудесним світом казки «Горбоконик», що вчить працьовитості, хоробрості, щирості у стосунках, порядності, умінню вирішувати складні ситуації.
 
 

 

11.02.2015

 Цікавинки  країни  Журналії  видавництва «Мамине сонечко»

11 лютого бібліотека № 119 запросила юних користувачів до цікавого та пізнавального світу друкованого слова, провідниками у якому стали працівники дитячого видавництва «Мамине сонечко» пані Жанна Капшук та Ольга Воляник.

Гості бібліотеки розповіли дітям, чим журнали відрізняються від книг, як створюються періодичні видання, запропонували юним читачам стати співавторами, надіславши до редакції цікаві оповідання та віршики. Юні читачі дізналися, що різноманітну яскраву продукцію видавництва «Мамине сонечко» можуть уподобати і малюки, і школярі, і їх батьки. Так дівчаток дуже зацікавив журнал «Маленька фея та сім гномів», в якому друкуються вірші, оповідання, пізнавальні завдання спеціально для дівчаток, розкриваються дівчачі секрети, даються корисні поради. Без уваги не залишилися і хлопчики – їм був представлений журнал «Маленький розумник», що відкриває світ розвивальних ігор з машинами, літаками, потягами, кораблями та іншими хлопчачими речами. А читаючи журнал «ВДГ (вигадуй, думай, грай)» , діти можуть підвищувати свій інтелект, знання, розвивати фантазію, уяву, творчі здібності, розгадуючи кросворди, головоломки, долаючи заплутані лабіринти з героями мультфільмів, виконуючи логічні завдання.

Із задоволенням юні користувачі отримали подарунки від видавництва «Мамине сонечко» - пізнавально-розважальні журнали та книжкові закладки, що стануть у нагоді при читанні книжок та вивченні шкільних підручників.

Співробітники видавництва подякували працівникам бібліотеки за можливість живого спілкування з читачами, за висловлені враження і побажання,а бібліотекарі наголосили, що завжди раді новим читачам і новим друзям.

Тож до нових зустрічей у бібліотеці № 119, до нових подорожей з видавництвом «Мамине сонечко»!
 
 
 
 
 
 

5.02.2015

Твій друг - книга!
«Наша книжечка дитяча –
Вірна подруга дітей.
Сторінки її чекають
Нових читачів-гостей.»

4 лютого до бібліотеки № 119 на медіа-подорож «Твій друг – книга!» (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури») були запрошені вихованці центру дитячих наук «Котофей», який нещодавно почав працювати на Лісовому масиві.

Із захопленням дошкільнята поринули у чарівний книжковий світ: слухали вірші, прислів’я та приказки про книги – це найбільше чудо з усіх чудес, відгадували загадки, «потоваришували» з м’якими іграшками - героями дитячих творів та охоче читали зі Слоненятком казку Редьярда Кіплінга «Слоненя», з Вовком – пригоди «Ну, постривай!», із Зайчиком – віршики «З лісу зайчики ішли», з Песиком – оповідання «Цуценя».

Дітки розповіли про свої улюблені книжки, уважно прослухали цікаву розповідь бібліотекаря про нову літературу, представлену на виставці «Книжечка новенька – дітям до серденька». Особливо малятам сподобалися книжки із серії «Всеволод Нестайко радить прочитати». Із задоволенням дітлахи подивилися мультфільми «Каю в бібліотеці», «Гришкины книжки» про велике значення книги в житті людини та бережливе, дбайливе ставлення до книжок.

Дружба з книгою розпочалася, і на маленьких читачів чекає ще безліч пізнавальних, захоплюючих мандрівок у бібліотеці № 119 для дітей. 
 
 
 
 
 
 
 

28.01.2015

Давайте читати Нестайка!

«Я все життя писав саме для дітей –
писав з любов’ю, болем і тривогою.»
Всеволод Нестайко

Щирий дитячий сміх лунав 28 січня у бібліотеці № 119, адже чергове заняття гуртка «У світі чарівного слова» було присвячене 85-річчю від дня народження видатного українського дитячого письменника Всеволода Нестайка, лауреата літературної премії імені Лесі Українки, трилогія якого «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г.-Х. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної літератури для дітей (з циклу «Письменники України, визнані в Європі», за проектом Деснянської ЦБС «Українці в контексті розвитку європейської цивілізації»).
 
Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися, що веселі, дотепні, мудрі повісті й казки Всеволода Нестайка знають і люблять діти й дорослі не тільки в Україні, а і в багатьох інших країнах, вони переведені двадцятьма мовами світу. Прослухавши бібліографічний огляд книжкової виставки «Мандрівка в Країну дитинства», юні читачі поринули разом із героями оповідань у захоплюючі пригоди, дізналися, як відрізнити правду від кривди, як залишитися оптимістом у найскладніших ситуаціях, а головне – що таке справжня дружба.
 
Дуже сподобався школярам телефільм «Тореадори з Васюківки», який  відкрив неосяжний світ веселих пригод двох хлопчаків, що жодної миті не хочуть згаяти, а прагнуть зробити світ кращим. Цей чудовий фільм  у 1968 році на Міжнародному фестивалі в Мюнхені одержав Гран-Прі. Також діти із задоволенням переглянули уривки з кінофільму «Одиниця з обманом» за мотивами однойменної повісті, який у 1985 році на Міжнародному фестивалі в Габрово (Болгарія) був нагороджений спеціальним призом.  Іскрометний гумор та захоплюючі сюжети зробили подорож юних читачів до світу Всеволода Нестайка  яскравою та незабутньою, і обираючи для читання книжки Всеволода Зиновійовича, школярі пам’ятали, що казковість, пригодництво, природа у творах Нестайка допомагають нам пізнати самих себе, заперечити буденність, сірість, утвердитись у добрі, чистоті, співпереживанні. Тож давайте читати Нестайка!
 
 
 

8.01.2015

Кришталеве  мереживо  зимових  свят
 
 «А ми усі радіємо – зима, зима, зима…
Багато різних празників приносить нам вона.»

 
Під час зимових канікул бібліотека № 119 запросила юних користувачів до народознавчої подорожі «Кришталеве мереживо зимових свят» (із циклу «Без коріння саду не цвісти»), мета якої – ознайомити читачів із народними зимовими святами та обрядами, виховувати почуття поваги до збережених традицій і звичаїв рідної України, почуття національної свідомості та гордості, любові до Батьківщини.

Діти здійснили пізнавальну мандрівку в далеку минувшину українського народу, прослухали цікаву розповідь бібліотекарей про історію виникнення таких народних свят зимового календаря, як День святого Миколая, Новий рік, Різдво Христове, Водохреща, котрі несуть із собою добро, мир, світлі надії, родинний затишок, найкращі побажання, колядки і щедрівки – унікальні культурні цінності минулих поколінь. Святковий настрій заходу надала також яскраво вбрана ялинка, що прикрасила бібліотеку.
 
Школярі із задоволенням читали вірші про зиму Катерини Перелісної, Тамари Коломієць, Наталі Забіли, Платона Воронька, Олександра Олеся, пригадували народні зимові казки «Снігуронька», «Морозко», «Дванадцять місяців», казки «Снігова королева» Г.-Х. Андерсена, «Лускунчик і Мишачий король» Е. Гофмана, слухали різдвяні оповідання українських письменників Лесі Українки, Віри Вовк, Богдана Лепкого, переглядали мультфільми, відгадували загадки про красу зимової природи, розповідали, за що їм подобається зима, чи здійснилися їх мрії у День Святого Миколая, як вітали рідних на Різдво. А твори з книжкової виставки викликали у маленьких читачів бажання більше дізнатися про велике багатство нашої країни – народні традиції та обряди.
Українознавча подорож дуже сподобалась дітлахам, і на подяку вони заспівали колядки і щедрівки, а працівники бібліотеки пригостили школярів цукерками та побажали:
«Любі діти, милі діти, виростайте, наче квіти!
Чуйні серцем, чесні, щирі, виростайте в дружбі, мирі!
Ростіть на радість всій родині і на радість Україні!»
 
 

30.10.2014

Дружба з книгою – це свято

«Бібліотека – книжкова країна.
З радістю читає в ній кожна дитина.
Тут діти знаходять для серця відраду,
Знання і підтримку, ще й добру пораду», -
так 30 жовтня розпочалося у бібліотеці № 119 свято «Посвята в читачі» для вихованців Центру розвитку дитини «Індиго» (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»). Бібліотекарі радо зустріли маленьких майбутніх читачів разом з батьками, створивши атмосферу довіри, доброзичливості, дружелюбності, щоб вперше завітавши до бібліотеки, малята захотіли прийти знову.
 
Де діти можуть відшукати найбільш цікаві та розумні книжки? Звичайно, в дитячій бібліотеці – мудрому Книжковому королівстві. Ось і малята із задоволенням поринули у пошуки дивовижних скарбів – дитячих книжок.

У незвичайних пошуках дітлахам допомагали клоун Топа і лялькові казкові персонажі з чарівної скриньки, бібліотекарі і батьки.

Дошкільнята почувалися в бібліотеці вільно та невимушено: охоче співали і танцювали, пригадували улюблені книжки, знайомилися з новими творами для дітей. Дуже сподобались малюкам книжкові виставки, виставки яскравих поробок читачів бібліотеки, виставки м’яких іграшок – героїв улюблених казок та мультфільмів. Із задоволенням маленькі читайлики слухали казку «Колобок» і робили друзів-колобків із повітряних кульок.

На згадку про свято діти отримали дитячі книжечки та читацькі квитки, обрали цікаві твори для читання вдома з книжкової виставки «Мама, тато і я – читаюча сім’я», розпочавши мандрівку по великому Книжковому королівству. Тепер вони з гордістю можуть сказати: «Ми тепер не просто діти – ми тепер вже читачі!».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

22.10.2014

 За український рідний край боєць боровся кожний
 
«Війна!.. Війна!.. Од пилу срібний
     Степ України загримів.
Ми йдем на бій, на бій побідний!
 Святий і праведний наш гнів!»
 Є. Фомін

22 жовтня до бібліотеки № 119 були запрошені учні 5- х класів СШ № 213 на медіагодину-спомин «За український рідний край боєць боровся кожний». Захід підготовлений до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників,  в рамках проекту «Треба жити і пам’ятати».

Із розповіді бібліотекаря школярі дізналися, що на українській землі війна тривала 1225 днів і ночей, з 22 червня 1941 року по 28 жовтня 1944 року, у кровопролитній битві з фашизмом Україна втратила кожного шостого свого жителя. Бібліографічний огляд книжкової виставки «Схиляємо голову низько, щоб шану героям віддать» ознайомив читачів, зокрема, із творчістю Олександра Довженка, Олеся Гончара, Юрія Збанацького, Павла Загребельного, Дмитра Міщенка - українських письменників-фронтовиків, які словом і зброєю хоробро воювали на фронтах і в партизанських загонах і котрі присвятили свою творчість оспівуванню великого народного подвигу. Особливу увагу школярів бібліотекарі звернули на книгу генерала Олександра Родимцева «Марійка з Мишоловки» про відважну юну киянку, Героя Радянського Союзу, санітарку і розвідницю Марію Боровиченко, яка героїчно загинула у бою з фашистами.

Уважно діти дивились уривки з художнього фільму «Нет неизвестных солдат», знятого на кіностудії ім. О. Довженка за повістю «Марійка з Мишоловки», з документального фільму «Битва за Україну», схвильовано читали вірші, уривки з оповідань про Велику Вітчизняну війну.

Школярі зрозуміли, що війна – це страждання, горе, втрати, сльози, і треба пам’ятати, що ми всі є нащадками славного покоління наших предків, які захистили рідну землю від окупантів.
 
 
 
 
 

 

15.10.2014

Світ фантастичних пригод Кира Буличова

 «Слышу голос из прекрасного далека,
Он зовет меня в чудесные края.
Слышу голос, голос спрашивает строго:
А сегодня что для завтра сделал я?» -

ці зворушливі рядки популярної пісні з кінофільму «Гостя з майбутнього» добре знайомі мільйонам хлопчиків і дівчаток. А знята ця фантастична стрічка була за повістю відомого письменника Кира Буличова, з нагоди 80-річчя котрого 15 жовтня у бібліотеці № 119 відбулося заняття літературного гуртка «У світі чарівного слова» - школярі здійснили захоплюючу медіа-мандрівку за книгами  Кира Буличова (за проектом «Маленькі кроки у світ великої літератури»).

Прослухавши бібліографічний огляд книжкової виставки, юні читачі познайомилися з головною героїнею казково-фантастичних повістей Кира Буличова – дівчинкою Алісою Селезньовою, яка разом із дорослими подорожує іншими планетами, і з нею трапляються незвичайні пригоди: їй доводиться то рятувати планету від космічної чуми, то боротися проти космічних піратів, то подорожувати машиною часу…

Із задоволенням діти переглянули мультфільм «Тайна Третьої планети» і разом з Алісою та її татком-вченим здійснили небезпечну космічну мандрівку незвіданими планетами, допомагаючи їх мешканцям і вивчаючи дивовижних тварин, познайомилися з комічним чудовиськом Громозекою та птицею Говорун, яка відрізняється розумом і кмітливістю. Охоче школярі взяли участь у вікторині «Таємниці і загадки Всесвіту», підготовленій бібліотекарями.

Цікаво було дітям дізнатися, що повісті про допитливу дівчинку в незвичайному світі, якими зачитувалися в дитинстві батьки наших юних читачів, перекладені сімнадцятьма мовами та популярні у багатьох країнах світу, вони вчать доброті, сміливості, чуйності. Але найголовніше – ці твори розправляють крила мрії, вчать мріяти. Адже ніщо так не надихає, як мрія!
 
 
 

 
 

9.10.2014

 Юні герої Великої Вітчизняної війни
 
«Коли стають до зброї діти,
  Народ цей не перемогти.»

9 жовтня у бібліотеці № 119 для учнів 4-х класів СШ № 147 була проведена історична відео-година «Юні герої Великої Вітчизняної війни» (за проектом «Треба жити і пам’ятати»), мета якої – ознайомити читачів з іменами юних героїв, котрі мужньо боролися разом з батьками проти гітлерівських окупантів, показати сьогоднішнім підліткам велич подвигу їхніх ровесників у роки найтяжчої війни, яку коли-небудь вело людство.

«Діти… Їм би до школи ходити, книжки читати про війну, а вони самі взяли в руки бойові автомати: розвідниками стали, зв’язківцями-підпільниками. Наражають себе на небезпеку, ризикують життям, ідуть на вірну смерть…» - у напруженій тиші уважно школярі слухали розповідь бібліотекаря.

Із презентації «Діти - герої» читачі довідались про подвиги юних патріотів Віті Коробка, Валі Котика, Радика Руднєва, Ніни Сосніної, Казика Гапоненка, Лізи Чайкіної та інших і були вражені їх мужністю та відвагою до останнього подиху. Хто міг краще за цих чубатих хлопчаків і худеньких дівчаток розклеїти листівки, пробратися до ворожого лігва, перейти лінію фронту! Зацікавлено діти переглянули художній фільм «Орленок», знятий на Одеській кіностудії режисером С. Ростоцьким, прослухали бібліографічний огляд книжкової виставки «Безсмертя юних», ознайомилися із рекомендаційною літературою з інформаційного списку «Юні герої Великої Вітчизняної війни», з пам’яткою  «Відважна санітарка і розвідниця Марія Боровиченко», складеними працівниками бібліотеки.

Сподіваємося, що прочитавши запропоновані книги, юні читачі знайдуть для себе взірець життя і поведінки. Вони не залишаться байдужими до долі тих, хто на своїх іще не зміцнілих плечах разом з усім народом виніс тягар Великої Вітчизняної війни, хто вистояв і хто віддав життя заради нашого сьогодення.
 
 
 
Хай завжди живуть у нашій пам’яті
хлопчики й дівчатка часів війни!
Честь їм і слава!

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter