Бібліотека №115

13.05.2016

Тварини стали темою чергового заняття гуртка з англійської мови нашої бібліотеки. Дошкільнята пригадали усіх тварин, з якими мали знайомство по селах та домашніх господарствах своїх бабусь та дідусів.
 
Англійською мовою ми повторили усіх мешканців зоопарків.
 
 
Найцікавішим стало те, що на занятті гучніше за все звучала мова звірів. Голосно вигукуючи «му», «бе», «га-га» діти підспівували пісеньці про ферму.
 
Схвилювала та збентежила дитяча мультиплікаційна розповідь про притулок для тварин.
Піклуватися про тварин важливо на будь-якій частині земної кулі, а спільну мову, якщо постаратися, знайти не важко, навіть з тваринами.
 

23.05.2016

Родинне свято «Ми – першокласники, ми – однокласники»
 
Наближається найщасливіша для дітей пора. Йдеться не лише про літо. Скоро кінець навчального року! Особливими ці дні є для тих, кому цей навчальний рік став першим знайомством зі школою, навчанням, для кого став першим кроком у світ великої освіти.
 
Сумлінно провчившись цілий рік першачки ЗОШ № 312 влаштували у бібліотеці гучне та веселе прощання з букварем.

 
Перед батьками, друзями та випадковими гостями бібліотеки святково вбрані діти демонстрували вміння та навички, які здобули протягом року. Танцями, співами, віршами, загадками діти веселили та радували численну публіку. Згадувати літери довелося і дорослим, яких на виконання освітніх обов’язків викликала сцена.
 
Рік не минув марно, тяжкими зусиллям та нелегкими стараннями 1 клас було подолано. Можна рухатись далі, але засвоєний та переможений цього року букварик лишиться другом на все життя.
 

01.06.2016

Київ та кияни очима дітей
 
30 травня, бібліотека №115 делегувала своїх представниць до «Українського дому» на церемонію нагородження щорічного міського конкурсу дитячого малюнку «Київ та кияни очима дітей» аби привітати наших районних мисткинь та митців.
 
 
Конкурс «Київ та кияни очима дітей», який цьогоріч увінчало гасло «Я і мій Київ», об’єднав читачів  бібліотек восьми районів Києва, а також вихованців художніх студій,творчих об’єднань та гуртків. Більше 100 дитячих робіт потрапили на розгляд журі, а далі у виставковий простір «Українського дому», де з 30 травня до 14 червня їх можете побачити і ви.
 
Переможців визначали у трьох вікових категоріях: 5-8 років, 9-12 років, 13-16 років. У кожній категорії було обрано окрему роботу, яка отримала відзнаку глядацьких симпатій, та визначено малюнок на гран-прі конкурсу. Усім переможцям на урочистому нагородженні було вручено грамоти та призи. Для учасників конкурсу, їх родичів, вболівальників та гостей виставки було влаштовано святковий концерт.
Пишаємося та щиро вітаємо із призовими місцями наших талановитих деснянців Яцюк Вероніку, Проценко Давида і Мірошниченко Яну.
Виставка «Я і мій Київ» стала ще одним подарунком киянам до свята нашого міста. Приходьте на виставку аби побачити Київ таким, яким він віддзеркалений у оці дитини.  

 

 

19.05.2016

Прекрасний день аби похвастати! У бібліотеці відкрилася персональна виставка художніх робіт нашої чудової читачки Мірошниченко Яни.

Ми захоплюємося творчістю талановитої дитини і дякуємо Яні за те, що виставила свої роботи на задоволення читачів бібліотеки. Картини Яни ви можете побачити у залі абонементу молодшого відділу обслуговування читачів.

Куточок «Творчості пір’їни є у кожної дитини» відкритий для будь-якої маленької мисткині та митця. Приносьте витвори своєї фантазії і ми влаштуємо і вашу виставку.
 
 
 

5.05.2016

У годину сувору і грізну дорослими стали вони
(бесіда-спомин про дітей героїв Другої світової війни)

До Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у бібліотеці пройшла бесіда-спомин про маленьких великих героїв війни. Разом із школярами ЗОШ №251 ми говорили про дітей, які встали на захист рідної землі. Ми підібрали тему, яка є водночас і близькою, і вражаючою для аудиторії нашої бібліотеки, вона створює поле самоідентифікації для читача підліткового віку.

Діти-герої Другої світової – це дівчата та хлопчики від наймолодшого віку до 16 років, які під тиском обставин, або за власним бажанням, навіть, попри заборони і протести дорослих усіма правдами й неправдами приєднувались до військових частин та партизанських загонів, діти, які віддавали свої життя за мир. Усі вони подорослішали ще в дитинстві і крізь подальше життя пронесли невимовний досвід, який стримано і скупо передають воєнні хроніки й довідки.

Киянці санітарці та розвідниці Марії Бровиченко, яка потрапила на фронт у 14-річному віці, посмертно на 20ті роковини перемоги присвоєно звання Героїні Радянського Союзу. Юний розвідник Радік Руднев з перших днів війни разом з батьком ділив труднощі партизанської боротьби. Ці та інші історії розказала нашим читачам бібліотекарка Алла Олександрівна. У нашій бібліотеці ви знайдете багато спогадів та історичних праць про Другу світову війну, велика частина з яких представлена на книжкових виставках, влаштованих для вашої зручності: «Подвиг безсмертний – пам’ять нетлінна», «Діти-герої», «Спасибі вам солдати перемоги».

Історії цих дітей є свідченням жахів, які несе за собою війна і насильство, свідченням людської жорстокості та безглуздя. Краще жити в мирі, ніж боротися за нього.
 

 

3.05.2016

Третього травня три бібліотеки взяли участь у міській культурно-мистецькій акції на в центрі нашої столиці. В рамках акції «Малюємо мир!» усі охочі протягом 2 днів могли залишити свої найсвітліші фантазії у вигляді малюнків просто на асфальті Хрещатику.
 
Бібліотеки представили гостям святкові великодні книжкові виставки-інсталяції «Славимо Великдень!» та «Великодні мотиви». Для усіх, хто повільно снував центральною вулицею міста, насолоджуючись атмосферою свята, розвагою стало краєзнавче лото «Чи знаєш ти Київ?» та вікторина «Україно, моя Україно!». Ми дістали багато правильних відповідей від знавців та подарували нових знань тим, хто ще не відкрив для себе місто каштанів.
Для митців і мисткинь бібліотеками були влаштовані майстер-класи «Маки пам’яті», «Весняний віночок», «Великодня листівка». Творчу атмосферу активізував теплий травневий вітер.
Свята тривають! Бажаємо всім гарного настрою та теплого сонця!    
 
 

29.04.2016

Надмірності бароко
(засідання клубу «Дивовижний світ мистецтва»)

Сьогодні відбулася чергова зустріч бібліотечного клубу «Дивовижний світ мистецтва». З учнями 9 класу ЗОШ №249 ми вивчали мистецтво доби бароко. Під час обговорення ми торкнулися таких тем як: світоглядні тенденції 16-17 ст., етимологія терміну «бароко», переглянули основні архітектурні пам’ятки доби бароко, познайомилися із найбільшими новаторами та провокаторами художньої галузі періоду.
 
Методом порівняння із ренесансною архітектурою за допомогою добірки візуальних матеріалів ми визначили основні риси архітектури бароко. За браком часу, нажаль, нам не вдалося достатньо охопити живопис, але ми, все ж таки, встигли торкнутися затемнених полотен Караваджо.
У бібліотеці є багато книжок з історії мистецтва. Зокрема, запрошуємо ознайомитися із великою добіркою літератури по українському бароко.

Приходьте за самоосвітою до бібліотеки!

 

28.04.2016

Нарешті, травневі свята! Вітаємо усіх, хто так довго чекав Великодня, усіх, хто любить маївки й вже давно збирався вирватися на природу чи дачу, усіх, кому дуже потрібні тривалі вихідні, та тих, хто буде гучно відзначати першотравень. Свята вже на носі і погода нам сприятиме!
 
У бібліотеці передсвятковий тиждень відзначено низкою заходів, присвячених Великодню.
З понеділка на книжковій виставці «Славимо Великдень!», тематичній полиці «Свято Пасхи йде до хати, будемо Великдень зустрічати!» на вас чекають книжки про історію свята, про традиції, обряди та народні промисли, збірки традиційних та сучасних рецептів для найсмачнішого святкового столу.
Готуватися до свята ми почали з середи. Вихованці ОКЦ «Дивосвіт» завітали до нас на майстер-клас «Буде в мене писанка – про Вкраїну пісенька», на якому разом ми робили писанки у досить незвичайній техніці. Яскраві візерунки ми створювали з порізаних ниток, якими обклеювали кожен своє яєчко. У результаті, писанки вийшли кольоровими, м’якими та пухнастим, а у декого яєчко навіть перетворилося на жовте пірчасте курча.
Школярі 2 класу ЗОШ № 259 дізнавалися про історію та традиції свята у четвер на народознавчій мандрівці «Великодня писаночка». Бібліотекарка Пухно Алла розповіла дітям великодні легенди та біблійні оповідки, познайомила із традиціями святкування. Діти поділилися своїми планами та передчуттями до тривалих вихідних.

Вітаємо всіх та бажаємо гарного відпочинку!

Нагадуємо, що бібліотека також йде на вихідні, тому всім, хто ще не встиг взяти цікаву книжку для того аби прикрасити свій відпочинок, у вас ще є 2 дні.  
 
 

27.04.2016

Київ та кияни очима дітей

У бібліотеці для дітей успішно пройшов перший етап великого щорічного міського конкурсу дитячої творчості «Київ та кияни очима дітей», який цього року увінчує гасло «Я і мій Київ».

Ми отримали велику кількість робіт, у яких яскраво та насичено розкрито, досліджено та оспіване наше місто. Важко було відібрати 10, необхідних за умовами конкурсу, найкращих робіт, тому на наступний етап, який курує Центральна міська бібліотека імені Т. Г. Шевченка ми, попри правила, відправили 15 малюнків.

За результатами конкурсу будуть визначені переможці у 3-х вікових категоріях (5-8 років, 9-12 років, 13-16 років). Переможці будуть нагороджені почесними грамотами та призами на святковому концерті, який пройде в «Українському домі».

Усі роботи учасників будуть розміщені у виставкових залах «Українського дому». Очікуємо на відкриття 30 травня. Радимо усім відвідати майбутню виставку, адже дитяча оптика дає можливість побачити навколишню реальність трохи інакше та зрозуміти щось глибше про себе і світ.
 
 
 
До 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи у бібліотеці №115 протягом тижня проходять заходи пам’яті значної для світу події.

У холі бібліотеки на вас чекає фотовиставка «Хроніки Чорнобиля», на якій представлені сучасні фотографії зони відчуження. Поряд розташована добірка газет і статей на тему Чорнобильської катастрофи, які видавалися з 1986 по 2000-ні рр.

Важливу інформацію ви знайдете на стенді, присвяченому популяризації еко-освіти та еко-свідомої поведінки. Тут ви прочитаєте про забруднення довкілля в результаті безвідповідальної поведінки людини і про заходи, які за правило може взяти кожен, аби поліпшити ситуацію, про те як важливо сортувати сміття, та про пункти прийому втор-сировини.

Закликаємо також долучитися до акції «Живе дерево», яке пропонуємо виростити спільними зусиллями із листочків, на яких кожен має написати те, що варто зробити аби зберегти нашу планету. Високе і міцне, створене спільними зуcиллями, дерево має стати символом нашого прагнення і готовності діяти на користь того, шоб жити на здоровій планеті та у здоровому суспільстві.

На абонементі старшого відділу обслуговування читачів на вас чекає книжкова виставка-пам’ять «Чорнобиля гіркий полин на серце ліг незримо й тяжко…». Тут є чудова добірка аналітичних статей про катастрофу та її наслідки, історію катастрофи, спогади учасників та очевидців події.
 
Інформаційна довідка «Уроки Чорнобиля», яка була створена працівниками бібліотеки, розповідає  про хронологію тих сумних  подій та про  літературу, яку пропонують  бібліотеки району за цією тематикою.

Також в рамках днів пам’яті відбудеться заняття з екологічної грамотності «Уроки Чорнобиля», яке проведе представниця Національного музею України «Чорнобиль».

Усі заходи, присвячені 30-річчю Чорнобильської катастрофи, мають еко-захисний характер. Тож, запрошуємо усіх, хто хоче дихати свіжим повітрям, до бібліотеки за екологічною самоосвітою.
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter