Бібліотека №115

17.03.2016

У день народження Тараса візьму у руки я «Кобзар»
(літературна година)

До святкової річниці з дня народження значної для українців особистості поета Т. Г. Шевченка у рамках шевченківського березня у бібліотеці для дітей відбувся ряд заходів присвячених письменнику.

У читальній залі старшого відділу обслуговування читачів для вас на книжковій виставці-ілюстрації  «Геній наш Тарас» представлена добірка найкращих видань творів Кобзаря, праць із дослідженнями його біографії, критичних статей. Відділ абонементу підготував не менш цікаву викладку літератури  «Іду з дитинства до Тараса». Звертаємо увагу, що виставки працюватимуть до кінця березня. Приходьте, ми впевнені, що тут ви знайдете, щось цікаве і матимете можливість поглибити свої знання та порадувати свої літературні смаки.

Літературна вікторина по творах Шевченка «Тарасові слова – то правда жива» пройшла на абонементі старшого відділу обслуговування.

Сьогодні літературну годину «У день народження Тараса візьму у руки я «Кобзар» ми провели разом із вихованцями школи-дитячого садка «Мрія». Бібліотекарка Алла Олександрівна відкрила для дітей постать великого поета, познайомила з його літературними творами, продемонструвала репродукції його рисунків. На великому екрані учнів подивилися кліпи із піснями на вірші Шевченка.

Бібліотека не пропускає жодної значної літературної дати. Слідкуйте за нами та сміливо орієнтуйтеся на наш календар.
 
 
 

17.03.2016

Бібліотечний гурток англійської мови для дошкільнят «Talk to me» продовжує безстрашно та невтомно підкорювати лабіринти іноземної мови. 17 березня відбулося друге заняття гуртка за темою «A family».

Вчитися складно, але можливо і важливо. Ми у свою чергу намагаємося полегшити для дітей процес навчання. За темою «Сім’я» протягом заняття ми прослухали кілька пісеньок, подивилися маленьку мультиплікаційну історію, пограли в ігри, вивчили вірші.
В результаті, усі члени сім’ї встали на свої місця у нашому малому поки, дитячому словникові англійської мови.

На цьому ми не зупиняємося і скоро на нас чекає нова сторінка англомовного світу.
 
 
 

4.03.2016

8 Березня – свято всіх жінок

Щороку весну для нас відкриває Міжнародний жіночий день.
 
Міжнародний день боротьби за права жінок та міжнародний мир у дитячій бібліотеці ми відзначили великим родинним святом «8 Березня – свято всіх жінок», основною частиною якого став святковий концерт. Діти 1- А класу школи № 312 відіграли зі спеціальною програмою, присвяченою вічним цінностям любові, миру та злагоди. Маленькі артистки і артисти виступали перед мамами та бабусями із віршами, піснями, танцями, розігрували вистави та сміливо залучали глядачів до активності та участі у сценічній дії. Діти віддали цьому святу свої щирі та палкі серця, відправивши їх у весняне повітря та адресувавши їх усім вам.
Кінець, як водиться, має бути солодким. Усіх присутніх на святі вітали за святковим столом.
 
Вітаємо із прийдешнім святом!
 
 

25.02.2016

Леся надихає
(майстер-клас)

Вітаємо! 25 лютого ми святкуємо 145-річчя із дня народження українки, творчість якої посіла почесне місце у світовій літературі. Леся Українка – українська письменниця, перекладачка, культурна та громадянська діячка. Вона писала у жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики, також працювала в фольклористиці.

Воля і свобода є наскрізними мотивами її творчості. Винятково велике значення творчості Лесі Українки в історії української літератури полягає в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами й мотивам.

Відзначали прекрасну дату ми разом із постійними партнерами та друзями бібліотеки – ОКЦ «Дивосвіт». Бібліотекарка підготувала для гостей літературну годину, присвячену Лесі Українці. Ми говорили про життєвий шлях письменниці, її незламний характер, а також читали ліричні вірші великої поетеси.

Краса поетичного слова Лесі Українки розпустилася кольоровими квітами, які власноруч зробили на майстер-класі натхненні творчістю письменниці вихованці ОКЦ «Дивосвіт».
Зверніть увагу, що зараз у бібліотеці проходить виставка маленьких майстрів «Дивосвіту» присвячена творчості Лесі Українки.

Приходьте до бібліотеки! Ми не пропускаємо жодної події з життя літератури. 
 
 
 
 

18.02.2016

«Чи знайомі вам книжчині хороми?»
(бібліотечний урок)
 
Нарешті, остаточно покінчивши із домашнім ув’язненням карантину, набравши весняне повітря  повними здоров’я легенями, з наснагою та цікавістю діти 1 класу ЗОШ №270  відправилися у свою першу подорож бібліотечними просторами. Вишикуваний у стрункий ряд дитячий гучний і веселий потяг почав свої мандри із гардеробу і проїхав усіма бібліотечними залами, кімнатами і закутками.
 
Першочергово, кожен пасажир отримав квиток – формуляр читача у бібліотеці, який дав зелене світло на вільне і безлімітне користування бібліотекою. Проїздом оминувши абонемент і читальну залу старшого відділу обслуговування читачів, довгу зупинку потяг зробив у молодшій читальній, де його зустріла привітна бібліотекарка. Тут на дітей очікувало знайомство з усіма бібліотечними премудростями та інтеракціями, а також книжчиними буднями та побутом. Ця зупинка підготувала для свої гостей мозкову розминку – вікторину на знання героїв дитячих казок. На молодшому абонементі поїзд розпався на вагони, які побігли кожен своїм шляхом по полицях з яскраво ілюстрованими книжками. Врешті-решт, важкий, під кінець подорожі, навантажений книжками, які тепер також відправляться у манри до своїх любих читачів, поїзд вирушив далі пізнавати світ і досліджувати нове. А нам довелося прощатися.
 
До скорої зустрічі, любителю книги!
 
 
 

17.02.2016

Книжкова наука для дітей від Івана Франка
(літературна година)

2016 рік в Україні оголошений роком українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча, філософа Івана Яковича Франка. Цього року ми святкуємо 160-річчя від дня народження письменника.

Низку заходів із вшанування заслуг Івана Яковича ми разом із ОКЦ «Дивосвіт» розпочали із проведення літературної години, присвяченої письменнику.

Маленькі діти, поки ще не знайомі із творчістю письменника, спрагло вбирали нову інформацію. Разом ми познайомилися із біографічними подробицями творчості українського діяча. Серйозну літературну спадщину письменника, яку поки важко сприйняти і оцінити нашим юним гостям, бібліотекарки адаптували у доступну дитячому розумінню форму і поставили акценти на його дитячому літературному доробку, а також порадували дитячу фантазію показом мультфільму «Лис Микита» за мотивами казки письменника. 

У літературній спадщині Івана Франка помітне місце посідають казки для дітей. Протягом багатьох років він був активним співробітником українського дитячого журналу "Дзвінок", в якому опублікував цілий ряд казок, створених на основі відомих світових сюжетів.

Герої його творів – хитрі лиси, хижі вовки, дурні осли, мудрі їжаки, – очевидно, наділені людськими якостями і персоніфікують реальні людські стосунки, казки ж під личиною вигадки викривають реальне життя людського соціуму. У казках Івана Франка про тварин викривається державний лад "звірячого царства", в якому панують сильні й хижі Леви, Вовки, Ведмеді, що живуть за рахунок працьовитих Ослів, покірних Баранів, несміли¬вих Зайців.

Поема-казка Івана Франка "Лис Микита" - оповідка про хитрого лиса та його пригоди – набула широкої популярності. Ми показали відвідувачам кілька епізодів з першого українського багатосерійного мультиплікаційного серіалу, знятого за мотивами сатиричної поеми-казки. Діти щиро оцінили вигадливість автора поеми та якість української мультиплікації.

Серії заходів на честь Івана Франка у бібліотеці триватимуть. Не пропустіть!
 
 

 
 

15.02.2016

«Казки живуть у довкіллі…»
(галявина цікавинок)

Цьогоріч весна випереджає усі прийняті календарями терміни і вже лютий місяць, обігрітий завчасними весняними сонячними променями, обтрусив сніги і будить заспану природу. Саме цей період, так званого, пробудження природи, коли після холодів загрубіла земля оживає починає дихати і давати нове життя своїй порослі, не назвеш інакше, як диво.

Натхненні навколишнім ми влаштували у бібліотеці зустріч із учнями 3 класу ЗОШ № 301. Бібліотекарка підготувала для гостей інформацію про купу цікавинок, прихованих у навколишньому середовищі, природних чудес, які стали початком і натхненням чудесному світу казок. Усі разом ми згадували вражаючі дивовижі навколишнього реального і вигаданого казкового, часто плутаючи та змішуючи все докупи фантасмагорії, яка і є основою світу дитинства.

Дякуємо нашим маленьким гостям за чудово проведений час.

Усі, хто зацікавився темою приходьте і знайомтеся з книжковою виставкою «Кришталеве джерельце», яка допоможе вам відкрити очі, стати пильнішим і віднайти дива у знайомому і буденному.
 
 
 

11.02.2016

Whose name is this?
(знайомимось англійською)

Новий 2016 рік проходитиме у бібліотеці з англійським акцентом. У бібліотеці проходитимуть виставки та тематичні полиці з літературою англійською мовою, словників та підручників із вивчення мови, гуртки та практикуми розмовного клубу англійської.

Розпочали ми рік англійської мови з заняття із дошкільнятами за програмою мовознавчого асорті «Talk to me». На першому уроці ми навчилися знайомитися та презентувати себе англійською мовою. Після навчальних пісень, ігор та вправ, мети було досягнуто – всі перезнайомилися один з одним та із новими собою на англійський манер.

Усі, хто починає та вдосконалює свою англійськість приходьте до бібліотеки – ми маємо засоби, інструкції та знаряддя, які допоможуть вам перевтілитися у британця та головне – порозумітися із значною частиною нашого світу.
 
 
 

20.01.2016

Презентація національного культурологічного просвітницького проекту «Народознавство України: народи великої України»
 
Численна кількість гостей завітала до бібліотеки №115 у середу 20 січня. Для усіх директорів Централізованих  бібліотечних систем та завідувачів бібліотек м. Києва Західно-Українська Асоціація «Спадщина України» влаштувала презентацію національного культурологічного просвітницького проекту «Народознавство України: народи великої України».
 
У рамках заходу відбулася приємна подія заохочення дитячих бібліотек Деснянського району, які підтримали та приєднались до започаткованої Асоціацією «Спадщина України» гуманітарно-просвітницької місії «Україна: заради миру та процвітання», у рамках якої у грудні місяці пройшла акція – «Надійшли різдвяного листа сусіду». Маленькі читачі наших бібліотек писали листівки із новорічними привітаннями людям усіх країн світу в особі їх президентів та очільників, які підтримують Україну у прагненні зберегти територіальну цілісність та незалежність Української держави. У листівках діти висловили свої найщиріші та найдобріші побажання, які проілюстрували яскравими картинами прийдешнього свята. Щирі листівки-саморобки були відзначені та нагороджені солодкими подарунками для усіх маленьких адресантів від ініціаторів акції.
Увінчало захід свято влаштоване фольклорним колективом школи мистецтв №3 та підлітковим клубом «Космос» ОКЦ «Дивосвіт». Артисти порадували гостей бібліотек народними танцями та співами, виконанням різдвяних обрядових пісень та дійств, за що у вдячність отримали книжки за видавництвом «Спадщина України».
 
 

16.01.2016

Середина січня – ви вже працюєте? А ми ще святкуємо! На 16-тому дні нового року у бібліотеці для дітей №115 відгриміли українські вечорниці за усіма традиціями вечірок, веселощів і розваг в атмосфері народного колориту та за законами, правилами та регламентом української зимової святкової обрядовості. Тільки-но у бібліотеці зійшла різдвяна зірка у наші гостинні двері увірвалася численна ватага колядників. Ряджені гості закрутили справжній вертеп із Маланкою, «дідом», «козою», «лікарями», «козаками», «гончарами», піснями, танцями, музикою та новорічною магією. Задоволена карнавальним дійством, за яке окрему подяку висловлюємо фольклорному колективу (керівник Рибкіна Лідія Антонівна) школи мистецтв № 3, господиня вечорниць запросила дорогих гостей пройти до щедрого святкового столу, де на них вже чекали вареники у сметані, млинці, цукерки, пряники та інші гостинці. Та розпочати трапезу вимагала традиційна обрядова хлібина – калита. Калиту – круглий за формою сонця корж, що символізую добробут, як заведено, охороняв пан Калитинський. Підвішений до палиці, яку тримав Калитинський, хлібець вкусити міг лише найспритніший, рухливий, вмілий учасник/учасниця свята.

Жодне свято не має проходити без доброї справи. Бібліотекарки провели майстер-клас із виготовлення годівничок для птахів, які цієї сніжної та холодної пори зимують із нами. Підгодувати один одного допоміг майстер-клас із прикрашання різдвяного печива. Кожен учасник майстер-класу забрав додому святкову мереживну шоколадну зірку.
 
Відомо, що новорічні святкування – це той час, коли усі світи та часи, істоти та духи сходяться разом у одному ритмі свята. Саме цей період наповнений магією, дивами та містеріями. Коли б ще, як не у цей час, нам вдалося ловити чорта за хвіст? У окремій темній кімнаті, риси реальних присутніх та тіней, що завітали цього вечора в гості, ловило світло свічок. Тут ми поселили магію вечора. Чарівна ворожка Мар’яна стала провідником між минулим, майбутнім і сьогоденням, вона допомагала усім відвідувачам кімнати-містерій відшукати відповіді, які ховає від них час.
Жодна вечірка не може пройти без палких танців, які і завершили чудовий вечір. За підтримку в організації свята та надання у наше задоволення PlayStation Move дякуємо друзям бібліотеки ігровому простору Чекпоінт.
Такий початок нового року є запорукою його веселого і активного проведення. Тож, ми впевнені, що у 2016 у бібліотеці сумно не буде. Приходьте!
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter