ЦРБ ім. П.А. Загребельного

15.04.2024

    У ЦРБ ім. П. А. Загребельного розпочалися приготування до Великодня арт-годиною «Світ української писанки» із заслуженою майстринею народної творчости України – Тетяною Коновал.
 
 

   Гостя повідала учням школи  № 320 усі тонкощі мистецтва писанкарства: від способів користування інструментами до підбору символів. Наприклад, писанки з квітами дарують дітям, з дубочками – хлопцям, а з вишнями – дівчатам. Також діти познайомилися з літературою про мистецтво писанкарства. Особливо їхню увагу привернула «Писанкова абетка» Тетяни Коновал, де авторка розкриває таємниці знакової системи орнаментики та знайомить із найрізноманітнішими способами створення писанок.
 
 
 

   Під наглядом пані Тетяни школярі створили унікальні писанки, у яких індивідуальність кожного переплелася з традиціями українського народу та мудрістю наших пращурів.
 
 

    Ми щиро вдячні Тетяні Коновал за надзвичайний майстер-клас та чекаємо на наступну зустріч!

 
 

11.04.2024

 
Екологія – на часі! Саме тому у ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулася просвітницька екологічна година «Природа очима дітей».
Юні відвідувачі познайомилися з календарем екологічних дат та зробили свій перший крок до відповідального споживання. Під час перегляду навчальних відео та участі в інтерактивних іграх дітвора довідалася про важливість природних ресурсів для людини, їхнє раціональне використання у державних масштабах й побуті.
Коли екологічна година добігала кінця, школярі долучилися до екологічного майстер-класу. За допомогою ножиць та паперу вони створили невеличкі макети нашої планети, з густими лісами та чистими океанами. Адже саме такою вона буде, якщо кожен з нас докладе зусиль!
 

08.04.2024

 
Нарешті! У ЦРБ ім. П. А. Загребельного довгоочікуване книжкове поповнення!

У День нової книги близько сотні чудових видань поповнили полиці бібліотеки. Різножанрові та різнопланові, художні та наукові, з ілюстраціями та без – кожен зможе обрати щось на свій смак. Сама лише «Польська полиця» пропонує щедрий вибір сучасної польської літератури українською!
Тож хутчіше до нас! Поки не розібрали!
 

07.04.2024

 
У ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулося просвітницьке літературне знайомство «Українки: сміливі та незламні».

Під час зустрічі слухачки дізналися, як з давніх-давен українські жінки відігравали важливу роль у захисті батьківщини. Вони довідалися про войовничі звичаї амазонок та сарматок, походи козачок та подвиги співвітчизниць прогтягом світових воєн. Особливо відвідувачок зацікавила офіційна статистика сьогодення, згідно з якою, понад шістдесят тисяч жінок перебувають у лавах ЗСУ.
Наприкінці авдиторія познайомилася з книжками про українських воїнок: збірками «Жінки війни» Анни Шили та «Любов на лінії вогню» Васіліси Трофимович й романами «Маруся» Василя Шкляра та «Жанна батальйонерка» Ґео Шкурупія.
Літературне знайомство допомогло розвінчати стереотипи та дізнатися історичну правду жителькам Деснянського району. Тепер кожна з них знає, що для жінки також цілком природно бути воїтелькою. Адже це можуть підтвердити тисячі поколінь наших пращурок!
 

02.04.2024

 
Міжнародний день дитячої книги минув у ЦРБ ім. П. А. Загребельного весело та гамірно! Адже ціла юрба дітлахів прийшла до бібліотеки на зустріч із улюбленою письменницею та мовознавицею – Лесею Мовчун.
Пані Леся ближче познайомила школярів зі своєю творчістю та розповіла про її витоки. Особливо авдиторію зацікавив мовознавчий бік діяльності гості – дитячий словник фразеологізмів під назвою «Чому два чоботи – пара?». За допомогою невеличких історій учні дізналися про походження фразеологізмів та їхнє значення. Виявляється, мова не лише важлива, а й цікава!
Аби віддячити Лесі Мовчун за чудові літературні посиденьки, школярі влаштували голосні читання найкращих поезій авторки.
А ми щиро дякуємо пані Лесі за подаровані книги та з нетерпінням чекаємо наступних зустрічей!
 

01.04.2024

    Під час весняних канікул до ЦРБ ім. П. А. Загребельного  завітали діти на майстер-клас із бісероплетіння «Жабка-мандрівниця».
 
 
 

    Під час зустрічі юні відвідувачі пригадали в яких казках героїнями були жаби, а також дізналися чимало цікавих фактів про цих маленьких створінь. Наприклад, ви знали, що у світі існує близько 6000 видів жаб? Чимало з них занесено до Червоної книги України, тому важливо дотримуватися правил безпечної поведінки на природі. Разом з бібліотекарками діти пригадали, що для охорони земноводних потрібно оберігати та не засмічувати місце їхнього існування.
 
 

    А закріпила цей матеріал дітвора під час майстер-класу із бісероплетіння. Під наглядом майстрині лише з різнобарвних намистинок та дроту вони створили жабок, які навіть вміли стрибати!
      Дякуємо Кравчук Віті за творчий майстер-клас і чекаємо на наступну зустріч!

 
 

29.03.2024

    ЦРБ ім. П. А. Загребельного продовжує знайомити маленьких представників громади Деснянського району зі світом друкованих скарбів. Під час Всеукраїнчського тижня дитячого читання на весняних канікулах учні школи №238 завітали на літературний бліц «Я читаю – я живу», аби поринути у дивовижний світ книжкових історій.
 
 
 

     За допомогою тематичних вікторин, естафет та головоломок юні відвідувачі познайомилися з сучасною українською літературою для дітей. Особливо їхню увагу привернули книги, присвячені реаліям українського сьогодення. Серед них «Дім» Т. Руменко, «Котики-патріотики» З. Биндас, «Основи мінної безпеки» О. Ольховської та Ю. Єрьоменко та інші.
 
 
 
 

    Надихнувшись книжками, діти створили плакати «Як ти можеш наблизити перемогу?». Вони покликані допомогти зрозуміти кожному: навіть найменша добра справа наближає перемогу України!
 
 
 
 
 

 
 

29.03.2024

     Весняні канікули – чудова пора для магічних пригод! Маленьким поттероманам це відомо краще за всіх, тому вони завітали до ЦРБ ім. П. А. Загребельного на «Книжкову магію з Гаррі Поттером».
 
 
 
 

    Літературний гід допоміг дітям пригадати шлях юного чарівника у книзі «Гаррі Поттер і філософський камінь» й надихнув повторити його пригоди. Маленькі відвідувачі віднайшли листи з Гоґвортсу, розгадали чарівний кросворд та приборкали віртуальну магію  «Алея Діаґон».
 
 
 
 

    Працюючи в команді, вони проявили себе як відважні та кмітливі діти, чим заслужили на появу магічного дару! А проявити чаклунські здібності їм допоміг майстер-клас з виготовлення чарівних паличок. Експелаірмус!

 
 

21.03.2024

 
#тижденьпоезії2024

Національний тиждень читання поезії триває! Сьогодні школярі зібралися у ЦРБ ім. П. А. Загребельного на поетичний марафон «Поезія вільних та нескорених», присвячений боротьбі українців за свою свободу.
У Всесвітній день поезії діти влаштували голосні читання віршів сучасних українських поетів та поеток на тему війни сьогодення. Адже Катерина Бабкіна, Марко Терен, Ольга Киця та багато інших віднаходять натхнення у вболіванні за Батьківщину. Однак ці вірші не лише про біль: творці відображають незламність українського духу та єдність українського люду. А головне – героїчні вчинки звичайних людей, що надихають!
Також діти познайомилися з творами Володимира Вакуленка-К. та Максима Кривцова, які не лише захищали Україну, а й дарували світу свою творчість, та вшанували пам'ять про них.
А вже в укритті маленькі українці з вдячністю писали листи та малюнки військовим на передову. Нехай ці подарунки підтримають наших воїнів та стануть посильним внеском для наближення ПЕРЕМОГИ.

Тож попри всі труднощі та негаразди, українці вийдуть переможцями у цій битві. Адже наша сила -  в єдности!
 

20.03.2024

 
Ох і галас зчинився у ЦРБ ім. П. А. Загребельного! Та й не дивно, адже ціла юрба школярів завітала до бібліотеки, аби познайомитися з одним із найпопулярніших дитячих українських письменників – Сашком Дерманським.
Дітвора засипала письменника запитаннями, на які він із радістю відповів. З перших уст дізналися історії створення книг та оповідок, довідалися як автор втілював риси себе малого у персонажах. Вишенькою на торті став анонс нової книги – «Клуб врятованих. Непухнасті історії». В партнерстві з організацією UAnimals Сашко Дерманський створив оповідки про дружбу між тваринами й людьми, про віру в перемогу. А головне – про вірність, що долає всі перешкоди на шляху до тих, кого ми любимо.
Наприкінці зустрічі, традиційно, до Сашка Дерманського утворилася черга з охочих отримати автограф та зробити селфі!
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter