ЦРБ ім. П.А. Загребельного

03.10.2023

 
До Дня захисників та захисниць України у ЦРБ ім. П. А. Загребельного відбулися авторські читання Олени Мокренчук.
У лавах ЗСУ є чимало талановитих людей і наша сьогоднішня гостя – яскравий тому приклад! Адже пані Олена не лише письменниця, а й майор Збройних Сил України, історик, прес офіцер. Сьогодні вона представила свою військову книгу для дітей «Аліска - фронтова лисичка». Через історію пухнастиків, авторка розповіла про бойові дії на Сході України, про трагедії та перемоги наших захисників, бійців 72-ої окремої механізованої бригади.  Говорила з дітьми про дружбу, відданість, самопожертву на війні, з особливою любов’ю згадувала своїх побратимів.
Олена Мокренчук також презентувала книжку-розмальовку «Україна –мрія» та попросила дітей написати чи намалювати в якій країні вони хочуть жити. Наприкінці зустрічі бібліотекарі разом з маленькими патріотами ЗЗСО №292 передали аплікації та обереги у жовто-синіх кольорах, тематичні малюнки та листи підтримки, які пані Олена люб’язно погодилася вручити нашим захисникам.
Дякуємо, пані Олені за подаровані книги для дітей «Україна –мрія» та книги для читачів бібліотеки!
 

27.09.2023

      До ЦРБ імені П. А. Загребельного вперше завітала сучасна українська письменниця, авторка короткої прози та дитячої літератури –  Ольга Швиденко!
 
 
 

     Літературна лекція-тренінг для юнацтва «Як стати письменником: щоденник у житті автора» минула в дружній атмосфері: відвідувачі із зацікавленням дослухалися до порад гості, ставили їй запитання й насолоджувалися літературною дискусією. Пані Ольга пояснила юним слухачам як щоденникові записи можуть стати відправним пунктом письменницької кар’єри. Адже творчий шлях таких всесвітньовідомих літераторів, як Ольга Кобилянська та Фредерік Стендаль, починався саме з написання мемуарів.
 
 

     З бібліотеки книголюби вийшли повними натхнення та маючи на думці головну настанову Ольги Швиденко: щоб стати письменником потрібно, писати, писати і ще раз писати!

 

19.09.2023

 
Багровіє листячко і темніє хмарка, бо до нас вже лине Осінь-золотавка! Саме тому ЦРБ ім. П. А. Загребельного влаштувала Осінні мовознавчі ігри для найменшеньких.
Наші ведучі перетворилися на мовознавчих гномиків й поринули з дітворою у вир осінніх розваг. Дітлахи обшукали всі закутки бібліотеки, переглянули найцікавіші книги та розгадали різноманітні ребуси. А ще – збагатили свій словниковий запас новими сезонними кольорами. Адже осінь і помаранчева, і багряна, і золота, і навіть цитринова!
Наприкінці захопливої мандрівки бібліотекою діти долучилися до осіннього майстер класу «Їжачок та його прикраси».
 

11.09.2023

 
До ЦРБ ім. П. А Загребельного завітала київська поетеса і просто чудова жінка – Віра Свистун, аби презентувати свою нову книжку «Жилибули».
Віршована казка про маленьких кумедних істот та їхні пригоди у великому світі припала до душі нашим юним відвідувачам. Діти насолоджувалися уривками з книжки та літературними забавками, які підготувала письменниця.
Від щирого серця ми дякуємо пані Вірі за співпрацю та подарований примірник «Жилибулів»!
 

08.09.2023

      Червоний, зелений і навіть білий! Яким тільки не буває смачнючий український борщ! До Дня борщу маленькі любителі попоїсти зібралися у ЦРБ ім. П. А. Загребельного аби віддати шану традиційній українській страві.
 
 
 

      Юним відвідувачам відкрилися усі тонкощі приготування класичного борщу, вони обговорили українські традиції й переглянули відео-легенду «Як українці борщ винайшли». Дітлахи пригадали історію виникнення цієї української страви та довідалися багато цікавих фактів про неї. Особливо дітям запам’яталося, що Тарас Шевченко любив борщ з карасями. Також дітвора дізналася про локальні спеціалітети борщу: він може бути з грибами, з вушками, з галушками, з імбирем, з пшоном, з вудженими грушками і навіть з вишнями!
 
 

    А ще діти спробували самостійно «приготувати» борщ за допомогою майстер-класу «Чарівний баняк»!

 
 

06.09.2023

 
У День читання книг ЦРБ імені П. А. Загребельного заполонили маленькі шанувальники Чудового Чудовиська: адже  у бібліотеці творча зустріч «Читаємо з #Сашком Дерманським».
Дітвора засипала письменника запитаннями, на які він із радістю відповідав. Юні книголюби дізналися з перших уст історії створення книг та оповідок, довідалися як автор втілював риси себе малого у персонажах та насолодилися голосним читанням авторської поезії.
А наприкінці зустрічі до Сашка Дерманського утворилася черга з бажаючих отримати автограф та зробити селфі.
 

01.09.2023

 
До ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітали школярі, щоб весело та гамірно зустріти День знань.
Зустріч маленьких книголюбів розпочалася з обговорення книг, які вони прочитали за літо, та знайомства з книжковими новинками бібліотеки. Далі дітлахи випробовували свою кмітливість у казкових змаганнях і тренували спритність під час літературних вікторин. Також юні відвідувачі проявляли навички командної роботи під час розгадування тематичних головоломок та ребусів.
Дітвора чудово впоралася з усіма книжковими випробуваннями і, наприкінці бібліотечних веселощів, всі отримали чудові призи!
 

31.08.2023

 
Нині до ЦРБ імені П. А. Загребельного завітала одна із найвідоміших та найтитулованіших українських письменниць – Ірен Роздобудько.

Ірен Роздобудько є авторкою майже сорока книг романів та повістей. Більше десятка з них стали бестселерами, ще з десяток – екранізовані. Вона також є авторкою кіносценаріїв багатьох успішних фільмів та міні-серіалів.
На творчій зустрічі письменниця представила свій новий біографічний роман про Олену Телігу «Неймовірна. Ода до радості» та поділилася унікальними фактами створення книг, цікавим історіями з життя та письменницькими лайфхаками. Зокрема розповіла історію «Хрестоматії сучасної української дитячої літератури», яку подарувала разом з іншими книжками бібліотеці. Її письменниця знайшла у зруйнованій російськими військами школі, у селі Богородичному, на сході України.
Наприкінці зустрічі натхненні виступом відвідувачі дарували Ірен Роздобудько квіти, щиро дякували за щире спілкування та проводжали гучними оплесками.
 

30.08.2023

 
Літо добігає кінця, наближається осінь, а разом з нею – новий навчальний рік! У лісову школу повертаються Кося Вухань та Колько Колючка, Ґрег Гелфі починає писати новий щоденника слабака, а Гаррі Поттер продовжує навчання у Гоґвортській школі чарів та чаклунства.
Але, от халепа! На шляху до Гоґвортсу його чекають різноманітні перешкоди, з якими він не впорається самотужки! Саме тому до ЦРБ ім. П. А. Загребельного завітали хоробрі дітлахи, аби взяти участь у фантастичній подорожі «Час магічних пригод з Гаррі Поттером» та допомогти улюбленому герою.
Юні відвідувачі розгадали чарівний кросворд й приборкали віртуальну магію  «Алея Діаґон». Також дітвора проявила свої знання у коментованій вікторині за книгою «Гаррі Поттер і філософський камінь» й допомогла юному чарівнику дістатися Гоґвортської школи чарів та чаклунства. А в знак вдячності Гаррі Поттер запропонував маленьким поціновувачам магії приєднатися до майстер-класу з виготовлення чарівних паличок!
 

29.08.2023

 
Людмила Старицька-Черняхівська….Яскрава постать  національного відродження кінця XIX — початку XX ст., українська письменниця, поетеса, драматургиня, перекладачка, мемуаристка, громадська діячка.
Сьогодні, у день її народження, в ЦРБ ім. П. А. Загребельного, на черговій зустрічі  у «Літературному кафе», згадували непростий життєвий шлях  та творчість цієї талановитої жінки.
Донька корифея українського театру Михайла Старицького гідно продовжила справу свого батька - як драматургиня, вона наполегливо шукала свій мистецький шлях, аналізувала нові стильові течії в тодішній драматургії, пробувала творити в тій чи тій художній манері, маючи на меті збагатити українську сцену. Саме вона започаткувала в Україні «сімейну драму» («Крила»), історичну хроніку («Аппій Клавдій»), фантастичну драму («Ноктурно») та інші твори, нові за структурою і жанром. Музику до них охоче писали М. Лисенко, К. Стеценко, П. Козицький, М. Леонтович.

Більш детально ознайомитися з творчістю Людмили Старицької-Черняхівської можна, переглянувши літературу у фондах  нашої бібліотеки.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter