Бібліотека ім. В. Кучера

15.01.2016

Хай у вас святиться, веселиться святая йорданськая водиця
 
Хай свята водичка скропить ваші личка
і окропить ззовні, щоб були здорові!
Хай окропить хату, щоб в ній зла не знати!
Скропить всю родину, щоб жила щасливо!
Колись на світанні сам Христос хрестився в річці Йордані!


Днем Святого Водохреща закінчуються різдвяно-новорічні свята. 15 січня в  бібліотеці ім. В.Кучера на святкову зустріч «Хай у вас святиться, веселиться  святая йорданськая водиця» завітали учні 11 класу. Учасники заходу   зацікавлено слухали яскраву розповідь бібліотекаря Лисенко В.М., що Свято Водохреща відзначається 19 січня, має й іншу назву — Богоявлення.
 
Школярі під керівництвом Франчук Л.К. підготували і показали перед гостями уривки  з творів І. Котляревського «Наталка – Полтавка», І Нечуя-Левицького  «Кайдашева сім»я», М. Старицького «За двома зайцями». Їх із задоволенням подивилися люди літнього віку. А потім поділилися з учнями спогадами про те, як святкували свята зимового циклу за часів їх дитинства та юності.

 

20.12.2015

«Із неба в український край йде зимовий  Миколай»
 українські вечорниці в рамках проекту
«Два храми духовностю єдині».

Святий отче, Миколай!
Мою хату не минай!
Подаруй мені потіху
І торбину, повну сміху,
І здоров’я для родини,
Красну долю для Вкраїни!

Віра Багірова

Прихід Святого Миколая чекають не тільки діти, а й дорослі.

20 грудня він завітав у гості до  бібліотеки ім. В.Кучера на святкову зустріч «Із неба в український край йде зимовий Миколай». Підготувала і провела захід  бібліотекар Юрченко К.Л.
 
Протоієрей Ігор, священник храму святих мучеників Андріана і Наталії розповів про християнські свята грудня, народні звичаї, повір`я і обряди, про те,  як відзначали свята наші діди і прадіди і як гарно святкують  нині в Україні.Гості масового заходу, люди літнього віку від храму отримали подарунки.

В Україні жодне свято не обходиться без пісні,  тому на святкове дійство були запрошені  учасники народного хору «Гомін».  Гарні українські пісні у їхньому виконанні та вірші українських поетів додали святу чарівності, викликали у присутніх гордість за наш народ,  українську культуру і мистецтво.

Наостанок Святий Миколай побажав усім присутнім миру, здоров`я, достатку, гармонії у родинах і душі.
 

19.12.2015

“Весела майстерня”
майстер-клас
Зимонько чудова,
Зимонько завзята,
Ти щораз приносиш
Нам великі свята:
На Андрія — жарти,
Миколай — гостинці...
Ще й Різдво Христове —
Вогні на ялинці.

М. Баліцка  


Днем Святого Миколая розпочалися різдвяно-новорічні свята.  Скільки цікавих подарунків чекає на дітвору, різних солодощів, смакоти та блискучих прикрас? Кожна сім’я прикрашає свій будинок різнокольоровими кульками та пахучою ялинкою. А на ялинці чого тільки немає! В бібліотеці ім.В.Кучера готуються до свята по-особливому — для всіх бажаючих дітей з малозабезпечених сімей майстриня благодійної організації «Шлях до майбутнього» Ліннік Олена Володимирівна провела майстер-клас з виготовлення новорічних прикрас. Ними можна прикрасити ялинку,  зробити з них новорічну гірлянду подарувати рідними.
 
У читальному залі бібліотекарем Кулидою О.В. представлено яскраву святкову виставку „Різдво – новорічні передзвони”, яку діти з цікавістю переглядали та знайомилися з книжковими новинками.
 
 

28.10.2015

«Світова  слава  Соломії  Крушельницької»
 
Театр “Ла Скала” в тиші потонув —
Лилось зі сцени в зал “Аве, Марія!”:
Душевно так... Аж Сам Господь почув.
В Італії співала Соломія!

Народну пісню несла у світи —
Їй щедро Всесвіт благодаті сіяв...
Шляхетно Відень устеляв квітки, —
Як в Австрії співала Соломія.

                    Марія Баліцька

Згідно проекту «Українці в контексті розвитку Європейської інтеграції» 28 жовтня в бібліотеці ім. В.Кучера відбувся літературно-музичний вечір «Світова слава Соломії Крушельницької». Учасники заходу   зацікавлено слухали яскраву розповідь про  Соломію Амвросіївну Крушельницьку –  видатну українську оперну співачку. На початку XX століття на оперних сценах світу царювали четверо  чоловіків – Баттістіні, Карузо, Тітта Руффо, Шаляпін. І лише одна жінка спромоглася сягнути їхніх висот і стати на рівні з ними це - Соломія Крушельницька. У широкому світі, де вона тріумфально виступала на кращих оперних сценах, її називали «незабутньою Аїдою»,«ідеальною Брунгільдою» та ін. Створені нею образи були справді неповторними. Успіхи С. Крушельницької на оперних сценах світу були успіхами і визнанням української музики й мистецтва. Ще за життя Соломія  Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу.
 
Заключним акордом для  гостей масового заходу став перегляд: документального фільму «Соломія», прослуховування циклу українських пісень у виконанні співачки.
 
 
 

11.10.2015

«Козаку найперше - воля, козаку найперше – честь»

11 жовтня до Дня українського козацтва та Дня захисника України, до свята Покрови
в бібліотеці ім.. В.Кучера відбулася літературно-музична композиція «Козаку найперше воля, козаку  найперше – честь».
 
Згідно проекту «Два храми духовністю єдині» на масовий захід був запрошений настоятель Храму святих мучеників Андріана і Наталії отець Роман, який зазначив, що 14 жовтня в Україні також відзначається велике релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці. Завдяки шанобливому ставленню українського козацтва за цим святом закріпилася ще й друга назва - Козацька Покрова, а у свідомості народу воно стало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, доблесть, мужність і лицарство. Пізніше, вже в 20 столітті, козацькі традиції передалися борцям за незалежність України - Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії, а в роки Другої світової війни багато українців - солдатів радянської армії перед боєм з нацистами зверталися до Господа і Діви Марії з молитвою про спасіння і перемоги.
 
Гості масового заходу з цікавістю переглянули документальні фільми: «Історія українського козацтва», «Армія України.Відродження», «Армія України. Подих війни» та з  захопленням послухали віночок патріотичних пісень у виконанні учасників гурту «Гомін».
 
 
 

30.09.2015

ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ
„Цей дивосвіт – бібліотека”

(до Всеукраїнського Дня бібліотек)
 
Для мене книга – світло дня.
Для мене книга – зорі ночі...
Моя сім’я, моя рідня,
Мій розум, серце моє, очі...
Без книги я не проживу
Вже, як без вирію лелека...
Я і крізь вічність оживу
В отім святім: бібліотека... 
(П. Гоць)

Прохолодний осінній день 30 вересня ц.р. був зігрітий невимушеною атмосферою, святковим оформленням приміщення бібліотеки… Цей день в  бібліотеці оголошено Днем відкритих дверей, приурочений святкуванню Всеукраїнського дня бібліотек. В програмі: відео-година «Бібліотеки і бібліотекарі на кіноекрані», презентація виставки «Бібліотека надихає, дивує, розширює права і можливості» та флешмоб «Стань користувачем бібліотеки сьогодні». Запросили всіх любителів книги відзначити цей святковий день разом з нами
 
Жвавий інтерес визвала відео-година «Бібліотеки і бібліотекарі на кіноекрані», де користувачі переглянули відео – ролики: «Гімн бібліотеки», «Бібліотека майбутнього», «Самі красивіші бібліотеки світу», «Бібліотека – територія єдності», «Незвичайні приміщення бібліотек світу», «Бібліотекарі на кіноекрані», «7 причин відвідати бібліотеку» та «Вітання до Всеукраїнського дня бібліотек».

В рамках Дня відкритих дверей проведено акцію «Стань користувачем бібліотеки сьогодні».  Метою нашої акції є ознайомлення майбутніх читачів бібліотеки з роботою книгозбірні, правилами користування, фондами та вмінням використовувати її різноманітні ресурси для забезпечення інформаційних,  освітніх, культурних та інші потреб користувачів.
    
Протягом дня йшла мова про книгу, як про саму вірну подругу. Підбиваючи підсумок дня відкритих дверей всі присутні зазначили, що книга – це добрий порадник, джерело багатьох добрих думок, почуттів, знань. Й інколи важко сказати, яку книгу і за що любиш більше. Доречі, після заходу до бібліотеки записалися нові читачі, які виявили бажання стати постійними користувачами.

Читайте, нехай не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоч однієї сторінки з нової книги. Читайте і бережіть книги!
 

 
 

19.08.2015

«Шляхом людяності та милосердя»
 
«Я просила любові – і Бог послав нещасних,
які потребують моєї допомоги.
Я просила благ – і Бог дав мені можливості. 
Я не одержала нічого з того, що хотіла -
я одержала все, що мені було ПОТРІБНЕ!!!
Бог почув мої молитви.»
Мати  Тереза
 
19 серпня в бібліотеці ім. В. Кучера відбулася година пам’яті «Шляхом людяності та милосердя», присвячена  105-річниці від дня народження  матері Терези – громадського діяча, фундаторки Ордену милосердя, лауреата Нобелівської премії Миру(1979р.). Ця маленька скромна черниця стала  символом милосердя і любові до ближнього, прикладом  мужності і незламності для мільйонів людей. Мати Тереза в Бейруті зупинила бойові дії двох фронтів, щоб вивести дітей із зони обстрілу, створювала пересувні госпіталі, будувала притулки, заснувала першу клініку для хворих на СНІД. Її вважали святою ще при житті.
 
Учасники масового заходу з цікавістю і хвилюванням прослухали розповідь бібліотекаря Юрченко К. Л. про життя жінки-легенди ХХ ст. - матері Терези та переглянули  презентацію «20 заповідей Матері Терези» і документальний фільм: «Мати Тереза – свята у темряві», а також отримали флаєр  «Мати Тереза – посол миру та добра».
 
Мати Тереза  ніколи не прагнула бути  популярною, але її називають найвпливовішою жінкою світу, а її життя - найбільшою подією 20 століття.

Досягнення маленької тендітної черниці справді вражають, а її особистість  виняткова за значенням для всього людства.

 
В 2003 році Папа Іоанн Павло ІІ причислив її до лику блаженних.
 

16.07.2015

«Митрополит Андрей Шептицький в житті України»
 
 «Не потоком шумних і галасливих
фраз, а тихою невтомною працею
любіть Україну»

Митрополит Андрей Шептицький
 
До 150 років від дня народження Митрополита Андрея Шептицького в бібліотеці ім. В.Кучера відбулася інформаційна година «Митрополит Андрей Шептицький в житті України». Завідуюча бібліотекою Вергун В.П. розповіла про суперечливу постать митрополита Галицького, голову УГКЦ Андрея Шептицького. Він був єдиним митрополитом, який заступився за євреїв в часи геноциду. Серед найбільших дарів, якими Господь обдарував український народ, є світла постать Митрополита Андрея Шептицького. Він прийшов до нас у час великих випробувань, саме тоді, коли церква і нація потребували великих мужів. Його ім'я вже давно стало символом української Церкви, символом духовності нації, символом національного та духовного єднання народу. Для кожного українця ця незвичайна харизматична постать – святий приклад для наслідування. Адже його заповіти – вчення справжньої віри та любові до ближнього, свідомого християнства й національного патріотизму - заповіти на всі віки, на всі прийдешні покоління.
 
Гості масового заходу з  захопленням подивилися презентацію «Митрополит Андрей Шептицький» і документальний фільм «Богові і людям - Андрей Шептицький», також отримали флаєр « Андрей Шептицький -  духовний будівничий  української нації».
 
 

16.07.2015

«Права людини і права нації на шляху до суверенітету України»
 
Моя Україно! Ти сильна й багата,
У тебе мільйони найкращих синів,
І мова твоя, солов'їна й крилата,
Ще світу покаже величний мотив.

Ігор Калиниченко
 
До 25 років із часу прийняття Верховною Радою Української РСР Декларації про державний суверенітет України (1990) в бібліотеці ім. В. Кучера відбулася інформаційна година «Права людини і права нації на шляху до суверенітету України».

Бібліотекар Кулида О.В. змістовно розповіла, що 16 липня 1990 року Верховна рада Української Радянської Соціалістичної Республіки прийняла Декларацію про державний суверенітет України. При прийнятті Декларації про державний суверенітет України влітку 1990 року ВР УРСР керувалася волею народу України, прагненням створити демократичне суспільство, потребою всебічного забезпечення прав і свобод людини, пошаною до національних прав усіх народів, турботою про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнанням необхідності побудови правової держави, а також мала на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України.

Гостям масового заходу був представлений тематичний перегляд літератури «Доленосний документ України» та документальний фільм «Декларація про державний суверенітет України».
 

 

5.07.2015

«Як в тую ніч, що на Івана та й на Купала»
 
Гей, на Івана, гей, на Купала,
Красна дівчина долі шукала.
Квітки збирала, віночок вила,
Долі, водою його пустила.

                 
З нагоди свята Івана Купала, в  бібліотеці ім. В. Кучера відбулася святкова відео-композиція «Як в тую ніч, що на Івана та й на Купала». Усвоєму виступі зав. бібліотекою висвітлила особливості українських купальських обрядів і пов’язаних з ними символіки та атрибутики. Особливий інтерес у слухачів викликала розповідь про чарівне купальське зілля, традиційний дівочий вінок та його захисну силу, поетичні та чарівні легенди про свято Купала. До уваги користувачів  було представлено яскраву тематичну розкладку народознавчих видань «Зійди, сонце, на Купала, стогни, земле, на Івана» та віночок купальських пісень у виконанні учасників гурту «Гомін».
 
Наостанок гості масового заходу подивились відео-ролики: «В ніч на Івана, в ніч на Купала», «хор Жайвір» кліп На Івана,на Купала»  та отримали флаєр «Ой на Івана, ой та на Купала».


 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter