Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

19.12.2017

«Хто, хто Миколая любить?»
Свято в Музеї літератури

19 грудня, бібліотека ім. Ю. Гагаріна для дітей взяла участь в чудовому заході до Дня Святого Миколая, яке ініціювала голова ТО дитячих письменників Спілки письменників України Марія Морозенко. В Музеї літератури, ніби в родинному колі, зібралися бібліотекарі, юні читачі та дитячі письменники. Зокрема,  Леся Вороніна, Сашко Дерманський, Лариса Ніцой, Іван Андрюсяк, Оксана Кротюк, Наталка Поклад та багато інших.

Помічником Святого Миколая став наш активний читач Єгорка. Саме він зміг привітати свою улюблену письменницю Оксану Кротюк зі Святом та вручив авторці власноруч створений подарунок. А пані Оксана подарувала своєму читачеві книжку з власним автографом.


Дякуємо всім присутнім та організаторам за чудове Свято, теплі слова, щирі посмішки та незабутню атмосферу добра!
 

19.12.2017

«Через поле, через гай
прийшов до нас Миколай»
Погостини

Ось і діждалися ми зими! Зі снігом, морозом та новорічним мереживом на деревах. І ще – зі святом Миколая, яке зібрало до бібліотеки для дітей багато гостей : вихованців Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, представників ГО «Всеукраїнської асоціації захисту прав та інтересів хворих на ДЦП», служителя Храму святих мучеників Адріана та Наталії протодиякон Василь, співробітників Патрульної поліції та сам Святий Миколай. Дітьми були підготовлені вірші та пісні для гостей.
Передзвін бандури, веселий сміх, листи-бажання  не залишили  нікого байдужим...

А ще – подарунки й для Миколая, які діти разом з бібліотекарями і батьками зробили власноруч.

Але не зважаючи на пануючі веселощі, протодиякон Василь та патрульна поліція не забували про свої обов’язки. А ось – фото на згадку про це чудове свято.
Хай Вам щастить! Веселих свят та виконання бажань!
 

13.12.2017

«У небо, наша Калита, у небо,   
  А ти, Сонечко, підіймись - нас подивись»    
Андріївські вечорниці

На Андріївські вечорниці до бібліотеки ім. Ю. Гагаріна зібралося багато гостей. Це і учні 152 школи, і волонтери, і вихованці підліткового клубу «Космос», і батьки.

Після розповіді господинь про звичаї і обряди цього свята, вирішили погратися в Калиту.
Ця весела гра дуже захопила усіх присутніх. Місце вартового - "Пана Калитинського " вільним не було ні на хвилину. Тай на роль  "Пана Коцюбинського"  бажаючих було багато. Як же не пострибати на коцюбі?!
Та ще відкусити смачної Калити! Ну а кому це не вдалося – отримав «нагороду» від «Писарчука»: від вуха до вуха розмальоване обличчя.
Андріївські вечорниці – це чудова нагода для молоді зібратись, поспілкуватися, погратися. А ще -  згадати одну з цікавих сторінок народних традицій, бо це - наша історія.

Всіх, кого зацікавило, що таке «коцюба» і хто такі "Пан Калитинський", "Пан Коцюбинський", «Писарчук», - запрошуємо до бібліотеки.

Ми вас чекаємо!
 

07.12.2017

«Мої права та обов’язки»
Тренінг-клас

В бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей, у рамках «Тижня правових знань», відбулася чергова зустріч учасників тренінг – класу «Гармонія» з соціальним педагогом «Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району  Овсієнко Наталією Федорівною.

Пані Наталя нагадала присутнім, які права гарантуються кожній дитині. Оскільки усіх цікавило питання  соціально - правового захисту, то згадали різні державні інституції та громадські організації, які працюють на терені захисту прав дитини. А ще з’ясовували, що треба робити, коли твої права порушені. Учні із захопленням, за «підказкою» книг, вирішували  цікаві задачі та розв’язували різні правові ситуації.

Присутні так захопилися темою «мої права», що на «обов'язки» просто не вистачило часу. Але, як казав Ж.-Ж. Руссо: «Давайте менше говорити про обов’язки дітей, а більше про їхні права».
Сподіваємося, що учні запам’ятали: незнання не звільняє від відповідальності, а знання, навпаки, перетворюється на силу, якою можна захистити себе від усього шкідливого та небезпечного.
 

04.12.2017

«Лялькова феєрія»
Театральна вистава
 
3 грудня у світі щороку відзначають «Міжнародний День людей з інвалідністю». Бібліотека запросила до себе вихованців Деснянського районного центру соціально психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями та влаштувала для них неповторне свято.

Тут їх чекали гостинні бібліотекарі, незвичайні артисти, музика … Але більш за все дітям сподобалися ляльки, які розповідали цікаві історії, співали, гралися. Цікавий сюжет про дружбу, веселих героїв, оригінальні костюми – ось рецепт позитивних емоцій та незабутніх вражень.
Бібліотекарі, вихователі та вихованці центру соціально психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями дякують волонтерам Українського місіонерського товариства «Світло на Сході» за чудову виставу, книжки та «солодкі подарунки».
 

30.11.2017

«17 кроків, щоб врятувати планету»
Урок  за проектом «Збережемо дивосвіт рідної країни»
 
Юні любителі природи взяли активну участь у «Найбільшому уроці у світі» - проекту, який ініціював Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).
 
Враховуючі тривалість заходу, проводили його не тільки в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей (у рамках гуртка «Капітошка»), але й у середній школі № 152.

Тема уроку «Глобальні цілі сталого розвитку та права дітей» виявилася дуже складною. Але завдяки модератору, члену Молодіжної консультативної групи ООН в Україні, Дарини Кулаги, учні 5 – 8 класів відкрили для себе багато цікавого і корисного.

Використовуючи книги, наочні матеріали, відеоряд мультиків, пані Дарина продемонструвала приклади змін, які зараз відбуваються в природі та суспільстві. Виявилося, що мало хто замислювався, які неминучі, катастрофічні наслідки тягне за собою бездіяльність.
І друге, дуже важливе питання – захист дітьми своїх прав: на безпечне для життя і здоров'я довкілля, на якісну питну воду, право вільного доступу до екологічної інформації. А ще були оголошені 17 головних цілей ООН, які потрібно втілити до 2030 року, щоб зробить наш світ кращим місцем для життя.
Залишилися питання – а це головне! Сподіваємося, що на деякі з них діти  шукатимуть відповідь вже самі, а у 2018 році відбудеться розширення проекту. Стежте за новинами!
 

23.11.2017

«Подарунок – оберіг»
Майстер клас
«Сама робила
чи хто допомагав?»
Домовичок Кузя

Хенд мейд ідеї учасників творчої майстерні «Сонечко», що у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, просто зашкалюють. Напередодні низки свят, які нас очікують, вони вирішили зробити…
Хтось раптом згадав цитату з мультику: «Хочеться чевой-то, сам не знаю чево». Пам’ятаєте? Домовичок Кузя! Це і прикраса будинку, і оберіг.
Подивіться, як старанно вони працювали і який гарний та веселий подарунок вийшов!
А ви так вмієте? Приходьте до бібліотеки – ми навчимо!
 

23.11.2017

«Планета дитинства Оксани Кротюк»
Творча зустріч з українською письменницею

«Про автора говорить
 і автора означає виключно те,
що він створив…»  

     Оксана Кротюк

У бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей відбулася зустріч учнів молодшого шкільного віку та їх батьків з сучасною дитячою письменницею Оксаною Кротюк.

Пані Оксана - член Національної спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, літературний редактор журналу «Малятко»… Але дітям вона більш за все відома як «письменник з підручника» та автор веселих та повчальних віршів в журналах «Малятко», «Зернятко» та «Пізнайко». А батькам – за популярною радіо - програмою «Великий світ малого читача».
Діти з захопленням слухали улюблені твори у виконанні автора, гралися, з задоволенням розповідали вірші.
Оскільки в деяких творах письменниці згадуються народні свята, пані Оксана розповіла багато цікавого про птахів – своєрідних  автентичних символів українського народу. А ще й показала, який вони мають вигляд (з глини, з тіста, з соломи…) та провела майстер клас по виготовленню паперових пташок.
Скільки вражень, емоцій!  Такі зустрічі вкотре доводять, що спілкування автора та читача має особливе значення. Адже після розмови з письменницею дехто з наших юних читачів вирішив надіслати свої власні вірші на конкурс в літературний журнал «Малятко». Тож,  можливо, з легкої руки пані Оксани, в українській літературі з’являться нові, яскраві імена. 
 

17.11.2017

«У мріях і пошуках нових пригод»
Конкурс ілюстрацій

«Коли навкруги все дивно,
ніщо не викликає здивування»
Антуан де Рівароль

До 110-річчя від дня народження Астрід Ліндгрен юні читачі бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей вирішили створити ілюстрації до книг улюбленої письменниці. Але спочатку усім учасникам конкурсу довелося перечитати деякі її книги та згадати і переглянути фільми та мультики за відомими творами. Найпопулярнішими персонажами виявилися Карлсон, який живе на даху та Пеппі Довгапанчоха. А які вони веселі, вигадливі, розбишакуваті та непосидючі  продемонстрували малюнки юних художників.
Участь у конкурсі ілюстрацій взяли  діти різного віку, але самими активними були вихованці підліткового клубу «Космос» освітньо - культурного центру «Дивосвіт». Кращий подарунок для учасників - побачити свій малюнок на виставці у бібліотеці. І, звичайно, - книги та альбоми для малювання, які діти отримали за свою майстерність і фантазію, можливо, це підштовхне до більш уважного читання книг та створення нових ілюстрацій.

Вкотре переконуємось, що бібліотека - місце зустрічі творчих та талановитих людей. Запрошуємо! Приєднуйтесь до нас!!!
 

16.11.2017

«Я»- це я, а «Ти» – це ти»
Тренінг-клас

«…людина повинна бути Людиною…»
Довженко О.

Чергова зустріч, у рамках тренінг-класу «Гармонія», що відбулася у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, до Міжнародного дня толерантності.

За допомогою пояснень досвідченого психолога з «Центру у справах сім’ї та жінок» Наталії Федорівни Овсієнко та книг, представлених на виставці, учні намагалися з'ясувати, які якості притаманні толерантній людині, яке значення має толерантна поведінка у взаємодії з людьми та багато іншого.

Учасники тренінг-класу спільно зробили такий висновок: потрібно виховувати в собі ті якості, які будуть наповнювати буття тільки позитивними емоціями і ставитися до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе.

Ось такі, по-життєвому, серйозні теми піднімаються на наших зустрічах в бібліотеці. Тож приєднуйтесь. Чекаємо на вас!
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter