Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

13.04.2017

Коли «земне перемогла тяжіння
людина-дітище землі»

Година спогадів

Космічний марафон у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей триває, приваблюючи всіх допитливих  цікавими заходами та незабутніми зустрічами.
Одна з таких зустрічей – з ветераном космодрому Байконур, відомим інженером - випробувальником Олександром Болтенко. Олександр Сергійович з захопленням та теплом розповів про роки своєї роботи на космодромі, а також торкнувся тем підкорення людиною Всесвіту. Зокрема пояснив дітям, яким чином вдалося здійснити перший політ Юрія Гагаріна, продемонстрував кадри документального фільму про цю подію, відповів на численні запитання дітей.
А найбільш захоплені розповіддю Олександра Болтенко вирішили ще й відвідати Політехнічний музей КПІ та покласти квіти до пам’ятника основоположника радянської космонавтики, геніального українського вченого-інженера Сергія Павловича Корольова.
 

12.04.2017

«Магія космосу»
День космонавтики

«Тихо запалює зорі -
Бакени інших світів»

(Л.Костенко)

Заходи у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, пов’язані зі святкуванням Всесвітнього дня космонавтики, завжди збирають багато прихильників космічних відкриттів. Дітям,  з їх надзвичайно активним бажанням «відкрити, зрозуміти, дослідити», це особливо цікаво.

Допитливих читачів привернула книжкова виставка «Перший космонавт планети Земля – Юрій Гагарін», яка була доповнена ще й яскравими фото - альбомами та книгами про зірки та Сонячну систему. Користуючись матеріалами виставки, учні жваво прийняли участь у вікторині “Три! Два! Один! Пуск!”.

Прихильники відео-подорожей з задоволенням здійснили онлайн - мандрівку просторами космосу, дізналися багато цікавого про виникнення Всесвіту. Дуже вразили кадри відеозйомки Землі з космосу, здійснені Космічним центром Джонсона НАСА.

А скільки ще у космосі залишилося таємниць! Бажаєте розгадати? Запрошуємо до бібліотеки!
 

07.04.2017

«Що шкідливе і корисне для природи?»
Заняття гуртка юних любителів природи
«Капітошка»

Чим тільки не цікавляться  діти дошкільного та молодшого шкільного віку! Іграшки і саморобки, малювання і музика, книги та мультики… Але особливу увагу привертають заняття гуртка юних любителів природи «Капітошка», що  діє у  бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, у рамках проекту «З природою живи в дружбі - буде вона тобі в службі».
Тема чергової зустрічі природолюбчиків виявилася більш ніж серйозною, але вихованці дитячого садочку № 519 впоралися з нею вдало.

І зробили багато відкриттів: чому треба доглядати за рослинами, як правильно відпочивати у лісі, як поводитися з водою та багато іншого. А допомогли їм у цьому і цікава розповідь бібліотекаря, і весела вікторина з елементами гри, і перегляд книг та журналів.
 

03.04.2017

«Книга запрошує на свято!»

«Всі читають урочисто –
І безвусі, й вусачі.
Скільки мешканців у місті,
Стільки в місті й читачів»
(О. Сенатович)

Всеукраїнський тиждень дитячого читання, канікули, весна… Яка щаслива пора! Нажаль, все швидко минає, але весняне сонечко не дає сумувати. Та й вражень у всіх залишилося так багато, що негайно треба поділитися з друзями.  Про те, які чудові книжки відкрили для себе завдяки виставкам.
«З багатьма невідомими», «Подорожі. Пригоди. Знахідки», про яскраві новинки українських дитячих письменників… А ще, – про те, як Інтернет - подорожі до країн Близького Сходу підштовхнули до знайомства з  книгами народознавчого характеру та довідниками. Виявилося, що вони дуже цікаві!
Особливо багато вражень було у дошкільнят. Вони були в захваті від подорожі до країни казок. Несподівано з'ясувавши, що потрапити туди можливо різними шляхами, вирішили випробувати усі. Голосні читання  швидко перетворювалися, за допомогою ляльок, у театралізовані. Перегляд малюнків улюблених книг та журналів - у фото-сесію з героєм багатьох казок, «Котофеєм». А ось улюблені мультимедійні «Канікули в Простоквашино» Успенського (пам’ятаєте про «фіг вам»?) – надихнули на літературну вікторину. А ще маленькі «чомусики» і «запитайлики» з задоволенням брали участь у хороводах, гралися у «струмочок», читали вірші….
Ось такі враження!  Подивіться наш фото - репортаж і ви зрозумієте, що бібліотека ім. Ю.Гагаріна для дітей – це класне місце не тільки у «Всеукраїнський тиждень дитячого читання».
Тут завжди чекають на вас!
 

16.03.2017

«Відновлювана та невідновлювана енергія»
Заняття гуртка «Капітошка»

У бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей відбулося чергове засідання  гуртка «Капітошка». Цю зустріч любителі природи провели в рамках впровадження проекту «Збережемо дивосвіт рідної країни» і присвятили енергозбереженню. Дізнатися про джерела енергії та їх використання, про проблеми змін клімату учасникам гуртка допомогли не тільки книги, а й зустріч з волонтером еко-клубу „Зелена хвиля” Дариною Кулагою.
За допомогою ігор та цікавих квестів еколог пояснила слухачам, як використання невідновлювальних природних ресурсів, таких як нафта, природний газ та камяне вугілля забруднює навколишнє середовище та призводить до глобального потепління. І чому людство повинне звернути увагу на альтернативні види енергії - сонце, воду і повітря, які ніколи не вичерпаються і не шкодять природі.
Сподіваємося, що ця інформація стане в нагоді учасникам зустрічі і дасть поштовх на зменшення споживання електроенергії та води.
 

09.03.2017

«Мої сімейні уявлення»   

«Діти починають з любові до батьків.
 Дорослішаючи, вони починають їх судити.
Іноді вони їх прощають»

(О. Уайльд)

Дітям інколи дуже складно знайти спільну мову з батьками. Особливо у підлітковому віці, коли з’являються власні інтереси та навіть секрети. Тому чергову зустріч, в рамках тренінг – класу «Гармонія», що діє у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, присвятили дитячо-батьківським стосункам.
Але за побажанням учасників та рекомендації психолога, захід провели у звичній обстановці класу. За допомогою досвідченого психолога «Центру у справах сім’ї та жінок» Наталії Федорівни Овсієнко учні намагалися зрозуміти, як знайти точки дотику в різноманітних конфліктних ситуаціях, чому юнацькі орієнтації в спілкуванні та оцінка вчинків проходять більш «максималістично» та емоційніше, ніж у дорослих та інше. А ще, завдяки бібліотекарям, зробили для себе корисне відкриття: відповіді на деякі питання є у книгах з психології та етики.
Сподіваємося, що поради психолога допоможуть учням ЗОШ №23 зробити головні висновки: «Повага – понад усе!», «Геть егоїзм!», «Більше спілкуйтеся!».
 

06.03.2017

«Подарунок для матусі»
Майстер-клас

Створити власними руками маленьке диво – завжди приємно і захоплююче. Тому діти і дорослі з задоволенням відвідують заняття творчої майстерні «Сонечко» у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей.
Напередодні Восьмого березня особливо актуальна тема подарунків, тому бажаючих було досить. Майстер – клас з вітражного розпису, спільно з Підлітковим клубом „Космос” освітньо - культурного центру „Дивосвіт”, зібрав багато прихильників цієї оригінальної техніки малювання. Ретельно переглянувши книги і альбоми юні  майстри зупинили свій вибір на традиційному символі  березня – квітах. Вийшло дуже яскраво і сонячно. Ось мами здивуються!
Зі святом вас, дороги жінки! Приємних подарунків, гарного настрою, а головне – уваги та любові!
 

24.02.2017

„Масляна, Масляна, яка  ти мала!”
Посиденьки

У бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей вже зустріли весну.  З піснями, танцями, веселою вікториною, чіплянням колодки, тим хто «завинив» та зимовою … Бабою.
Все відбувалось за народними звичаями, лише Бабу – символ зими,  пожаліли та вирішили не палити, як це зазвичай роблять.  Ну дуже вже сподобалась усім колоритна пані!!!

Не обійшлося і без частування. Яскраві, як сонце млинці зі смачним джемом прийшлись до смаку гостям.

Масляна відгомоніла, тож чекаємо весняного сонечка, тепла та пробудження природи після зимового відпочинку.

 

21.02.2017

«Оминаймо гострі кути!»   
Тренінг

«Коли вам здається, що у вашому
житті немає конфліктів,
перевірте, чи є у вас пульс»
Ч. Ліксон

Нажаль, повсякчас у нашому житті трапляються конфлікти. Але проблема не в їх наявності, а в тому, який характер вони носять і яким чином їх вирішити. 
За допомогою досвідченого психолога «Центру у справах сім’ї та жінок» Наталії Федорівни Овсієнко учасники тренінг-класу «Гармонія» намагалися набути практичних навичок конструктивної поведінки в конфліктній ситуації, виробити правильну лінію для запобігання конфлікту. Незвичайно цікава розповідь пані Наталії про природу, види конфліктів та асоціативні малюнки підштовхнула учнів до висловлювання власної позиції з виходу зі складної ситуації.  Доречними виявилися книги з психології, які допомогли виконати різноманітні  завдання у «рольової грі».

Сподіваємося, що отримані знання та поради, корисні і будуть використані. І обов’язково запам’ятається: «Врівноваженість та стриманість – ознака людей сильних».
 

20.02.2017

«Екологічний слід який ми залишаємо»
Бесіда – гра
(за проектом «Збережемо дивосвіт рідної країни»)

Чергове заняття гуртка юних любителів природи «Капітошка» перетворилось в захоплюючу та пізнавальну гру.Завдяки допомоги волонтерів екоклубу «Зелена хвиля» Олени Мельниченко та Анни Войтович діти відкрили для себе багато цікавого.



В ігровій формі, за допомогою тестів та анкетного опитування, екологи ознайомили дітей з поняттям екологічного сліду та розповіли, як особистий стиль життя кожної людини впливає на нашу екосистему.



 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter