Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

13.05.2016

«Сім'я- це те первинне середовище,
де людина повинна вчитися творити добро»
(В. Сухомлинський)
 
Свято

Міжнародний день сім’ї у Деснянському районі, на Лісовому масиві,  відсвяткували голосно та весело: з сонечком та дощиком, з піснями та танцями, з демонстрацією вправності у бойових мистецтвах …
 
І, звичайно, - з книжками, іграми, вікторинами, представленими бібліотекою ім. Ю. Гагаріна для дітей – завжди активним учасником районних та міських заходів. Cтворити чудовий настрій, як дітям, так і дорослим, допоміг і майстер-клас по виготовленню яскравих квіточок з паперу та стрічок. «Ось ця квітка - мамі подарунок, а ця – Катрусі у косу». І навіть маленькі артисти, незважаючи на хвилювання перед виступом, не утрималися від перегляду книг.
 


 


Як приємно, коли друзі збираються разом, коли діти з батьками із задоволенням відпочивають і розважаються! Це було варте об’єднання зусиль творчих партнерів: бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей, Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, Центру у справах сім’і та жінок, Центру дитячої та юнацької творчості та інших.

 

12.05.2016

«Я – не товар!»
Тренінг

Чи існує рабство в ХХІ столітті? Нажаль, так. Примусова, безоплатна праця – це реальність, навіть для найрозвиненіших країн світу. Та й потрапити у злочинні тенета не так вже і складно.
 
А оскільки тема ця дуже актуальна, у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей відбулася зустріч учнів десятих  класів з соціальним педагогом «Центру у справах сім’ї та жінок Деснянського району», міжнародним  тренером з питань «Торгівлі людьми» Овсієнко Наталією Федорівною. Під час тренінгу лектор розповіла старшокласникам, які види рабства існують в сучасному світі та хто потрапляє в зону ризику, про справжні історії постраждалих від торгівлі людьми, що більшість постраждалих від дій работорговців, є чоловіки, що Україна є одним з найбільших  «постачальників» підневільної робочої сили в Європі ....  «Сучасні раби» - це, як правило, звичайні люди, які через різні обставини, в пошуках заробітку, добровільно ідуть за кордон, навіть не уявляючи, яка «робота» на них там чекає. Присутні змоделювали ситуації в які може потрапити потенційна жертва вербувальників, як можна врятуватись з неволі в чужій країні, що робити, коли немає документів та інші.  
 
Сподіваємося, що цій захід спрямував не тільки підвищенню рівня поінформованості учнів та обізнаності про загрози сучасного рабства, але й - умінь адекватного прийняття рішень у різноманітних, у т. ч. складних життєвих ситуаціях.
 
 
 

6.05.2016

 «…Моє дитинство, вбите на війні»
Зустріч з цікавою людиною

Чи можете ви уявити Київ у червні 1941? Горять заводи, палають мости, вулиці здригаються від бомбардування… В дім кожного прийшла війна - нікого не оминула, навіть дітей.

Зберегти у скарбниці пам 'яті «сороковые, роковые» завжди допомагають книги, фотоальбоми, репродукції картин. Тому велика книжкова виставка про воєнний Київ привернула увагу читачів бібліотеці різного віку. 
 
Перегорнути сторінки реальних історій «з перших вуст» допомагають і спогади учасників тих подій. Тому зустріч з «дитиною війни», журналісткою Батуриною Лілією Бальтазарівною зібрала велику аудиторію у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей. Коли почалась війна, маленькій Лілії було лише дев'ять років і ці часи дуже закарбувалися в її пам'яті.
 
Через призму власних переживань письменниця оповіла слухачам про перші дні війни, про евакуацію на схід, про голодне життя на чужині… А на згадку про зустріч Лілія Бальтазарівна подарувала книгу «Чёрное лето или украденное детство», яку видала під літературним псевдонімом «Гордейчук».
Школярі виявилися дуже вдячними слухачами: довго не відпускали Лілію Бальтазарівну –  розпитували про її життя , цікавились післявоєнною долею героїв книги, ділились історіями власних родин.
 

28.04.2016

Великодня листівочка – наче весняна ластівочка
Майстер-клас
 
Які приємні клопоти напередодні великодніх свят! Як фарбувати яйця, яку спекти паску, чим пригощати гостей, що їм подарувати …  Над подарунками все-таки варто поміркувати, але не надто довго - адже їх цілком можна зробити своїми руками. Тому майстер-класи бібліотекаря-майстрині Анісімової Тетяни Вікторівни, по створенню саморобних шедеврів в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей стали дуже популярні.      
 
Виготовлення сувенірів — не тільки захоплююче заняття, але й чудовий спосіб створити святковий настрій і можливість проявити свої творчі здібності. У цьому ще раз переконалися юні умільці на черговій зустрічі. А надихнути їх на творчі проекти у цій справі допомогли, звичайно, книги та зразки деяких робіт, створених бібліотекарями. З паперових заготовок, тасьми і стрічок вдалося зробити досить милі листівочки до Великодня. Це не зайняло багато часу, але скільки приємних емоцій!
 
 
 

22.04.2016

«Великодні подарунки»
Майстер-клас

Як приємно отримувати подарунки! А ще краще – їх дарувати, особливо зроблені своїми руками.

А що може бути краще на Великдень, як не символ Пасхи – яйце або різноманітні варіації на тему святкових атрибутів?  Так, наприклад, - великодній кошик, який вирішили створити юні саморобними.

Черговий майстер-клас, у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей, як завжди, з уроку творчості та майстерності, перетворився у свято друзів. З голосним читаннями улюблених книжок, яскравою виставкою, навіть - танцями та «солодким столом». Але головне, звичайно, – створенні «шедеври» чудовий настрій та спілкування з друзями.
 
 
 

22.04.2016

 «Природа — це єдина книга
з великим змістом на кожній сторінці»

(Й.В. Ґете)
 
Сьогодні питання охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів набуває першорядного значення. Ставлення до природи є не тільки важливим показником екологічної культури, але й головним питанням  життя та здоров’я сучасної людини. Тому багато заходів бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей, спрямовані на формування у учнів екологічного мислення. А хто це може зробити краще, як не професіонали-екологи?!
 
Ось і до Всесвітнього дня Землі, на зустріч з учнями 8-10 класів, завітав Голова громадської організації «Сучасний світ молоді» Владислав Шелоков. Особливо цікаво учням було дізнатися про відкриття в історії екології вчення про нерозривність зв’язку людини з природним середовищем. Справжнім відкриттям було те, що зробив це всесвітньо відомий український вчений В. І. Вернадський, бо ім’я це звичайно пов'язують з мінералогією. Але творча спадщина його виявилася різноплановою.

Пан Владислав торкнувся і питання використання природної енергії, і негативних наслідків виробничої діяльності підприємств. І, звичайно, - найбільшої техногенної катастрофи - аварії на Чорнобильській АЕС. До де - яких матеріалів бібліотекарі додали інформацію про книги та Інтернет –ресурси за даною темою, документальну стрічку «Чорнобиль. Загублений світ».
 
А інформація про діяльність екологічних організацій так зацікавила учнів, що усі вирішили: потрібні конкретні дії. Треба негайно зустрітися знов та провести акцію «Посади дерево». Сподіваємося, що ці задумки реалізуються у житті!
 
 

 

11-15.04.2016

«Приділи час для мрії - це шлях до зірок»
(З «Ірландського вірша» Франсуа де Ларошфуко)
 
День космонавтики у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей завжди особливе свято. Ось  і цього року увесь тиждень був насичений цікавими подіями.
 
Вже напередодні свята зали бібліотеки прикрасили незвичайні експозиції виставок «Україна і космос» (за сторінками історії космічної галузі України) та «Перший космонавт планети Земля», яки привернули увагу (як ретро, так і сучасними виданнями) багатьох відвідувачів бібліотеки.
 
Традиційні гагарінські читання (цього року - за книгою Нагибіна Ю. «Розповіді про Гагаріна») так зацікавили молодших школярів, що підштовхнули до космічних фантазій з … бісеру.  А реалізувати їх допомогла майстриня підліткового клубу «Космос» освітньо-культурного центру «Дивосвіт» Галина Мишко. Уявляєте, що вони зробили на черговому майстер-класі? Бісерні зірочки, яки так схожі на метеликів! 
 
Особливо цікаві заходи відбулися у рамках проекту «Українці в контексті розвитку світової  цивілізації».

Так, презентація «Засекречений  конструктор» - про видатного українського вченого, механіка, генерального конструктора ракетно-космічної техніки Челомея Володимира Миколайовича була вдало доповнена однойменною вебліографічною довідкою, створеною до цього свята співробітниками бібліотеки.
 
Але найбільш «аншлаговим» виявилася зустріч, у рамках лекторію «Музеї Києва», з ветераном Байконуру, інженером – випробувачем Олександром Болтенко. Олександр Сергійович незвичайно цікаво розповів про перший політ Гагаріна, про підготовку космонавтів, продемонстрував фрагменти документальних фільмів про цю подію, про вклад українських дослідників в освоєнні космосу… , про «Державний політехнічний музей». Звичайно, такий обсяг інформації викликав у присутніх багато питань і про розвиток сучасної космонавтики, і про умови польотів та життя космонавтів, і про
інопланетян.
 
На згадку про знакову зустріч наш гість подарував бібліотеці збірку споминів ветеранів космодрому Байконур «Берег Вселенной». Олександр Сергійович не тільки редактор – укладач цього видання, але й співавтор.
 
Сподіваємося, що зацікавившись темою космосу та шукаючі відповіді на багато питань, діти та юнацтво відкриють для себе не тільки цікаві сайти Інтернету, але й надійніші джерела інформації -книги. Вони чекають на вас!
 

 

5.04.2016

«Українська вишиванка - етнічний бренд, перевірений історією»
Заняття лекторію «Музеї Києва»

Здавна повелось на нашій землі, що в кожній хаті вишивали. Годі й шукати дівчину, яка б не вміла вправлятися голкою: створити оберіг, вишити весільний рушник чи ошатну сорочку на свято. Сьогодні українське суспільство все частіше звертається до витоків, пригадує своє коріння. Тому інтерес до народного мистецтва зростає.
 
Так, в рамках лекторію «Музеї Києва», у бібліотеці ім. Ю. Гагаріна для дітей відбулася зустріч учнів школи №218 з майстром народної вишивки Тетяною Протчевою. Пані Тетяна обожнює справу, якою займається  з дитинства. Повна ентузіазму та захоплення, майстриня познайомила  допитливих школярів зі своїми роботами. Це картини-ілюзії з певним оптичним ефектом, вишитий одяг та аксесуари. Школярі змогли навіть приміряти вишиті краватки та метелики для чоловіків, молодіжні сумки та гаманці, оздоблені сучасними модними принтами. Адже пані Тетяна довела, що народне мистецтво не стоїть на місті, а голка та нитка можуть творити дива. Особливо коли нитка не звичайна, а створена із планктону, матеріалу що світиться. Техніка вишивання спеціальними світляними нитками «glow art» вже занесена до „Книги рекордів України”. Також майстриня розповіла про метод QR-кодів, завдяки якому можна не тільки роздивлятись вишиту картину, а й насолоджуватись звучанням, наприклад, вальсу Штрауса.
 
Представлена в гостинному залі бібліотеки експозиція - це лише маленька частина з всього творчого надбання Тетяни Протчевої. Більше можна побачити в «Музеї вишивки» (вулиця Академіка Курчатова,  23-А). Тут можна переглянути не тільки інноваційні роботи , але й збережені шедеври української культурної спадщини, дбайливо створені руками наших прабабусь. В музеї також можна поміряти автентичні вишиванки, яким понад 100 років. Завітайте – не пожалкуєте! Бо вишивання - такий доступний спосіб творити красу своїми руками.
 
 
 

17.03.2016

«Стежками Квіткової країни»
Заняття гуртка любителів природи «Капітошка»

«Стояла я і слухала весну…»
 (Л. Українка)

Юні природолюбчики гуртка «Капітошка» завжди уважно слідкують за усіма явищами природи, особливо весною. Як тільки посеред острівців білого снігу, у лютому, з’явилися ранньовесняні квіти, вони негайно зібралися, щоб обговорити цю подію. Але весна дивує щодня, тільки встигай підмічати, в який день розквітла нова рослина.
 
Тому, чергова зустріч з екологом, співробітником відділу гуманітарної і екологічної роботи ЦДЮТ Деснянського району Герасименко Ларисою Григорівною була знов присвячена квітам. Розмаїття весняних квітів велике, але усі погодилися, що перше місце серед них по праву займає тюльпан. Але є дикі тюльпани, яким загрожує  винищення. Нагадали і про нарциси, де - які стародавні перекази і легенди, з ним пов'язані. А ще - відкрили для себе квітку з незвичайною назвою: «Шафран Гейфеля» - вид крокусів, які цвітуть всього два тижні в Карпатах. Пані Лариса розповіла, що купувати можна тільки садові рослини. Так, наприклад, садові крокуси - великі квіти, мають контрастні жилки на пелюстках, а карпатські – однотонні. А щоб краще усе засвоїти, юні любителі квітів вирішили їх намалювати, щоб добре запам’ятати: «Не треба знищувати квіти! Не треба купувати букети  диких квітів! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель».

 

15.03.2016

«Тарасова шкільна наука»

Заочна подорож до Київського літературно-меморіального будинку-музею Т.Г. Шевченка, у рамках лекторію «Музеї Києва»,  стала одним з найцікавіших заходів з нагоди 202-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. І це не випадково, бо до бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей завітала старший науковий працівник музею Карпенко Ольга Василівна. Пані Ольга розповіла не тільки про музей, про де-які сторінки життя Шевченка, але й провела незвичайно цікавий майстер-клас з оволодіння письма пером, як це було у часи Шевченка. З захопленням учні слухали про те, яким був правопис, що таке «чорнильні горішки», «пісочниця», з чого і як виготовляли пера і чорнило… І відчули себе школярами і однокашниками малого Тараса, освоюючи ази письма чорнилом із бузини та справжнім гусячим пером, за зразками правопису 19 століття.
 
Сподіваємося, що ця зустріч дала великий поштовх до відвідування будинку-музею Тараса Шевченка. Це ж так цікаво - зануритися в минувшину, побачити тогочасні «канцтовари»,  зокрема приладдя для письма, що належало поетові, погортати створений ним буквар для народних шкіл…
 
Відвідайте – не пожалкуєте!
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter