Бібліотека ім. Ю. Гагаріна

18.02.2016

«Не можна сказати, що вода необхідна
  для життя:  вона і є життя»  

(Антуан де Сент-Екзюпері)
 
Чергове заняття гуртка «Капітошка» юні любителі природи вирішили присвятити воді. Згадали про значення води в житті кожної людини, її кількість на земній кулі та проблему нестачі питної води, про необхідність її збереження та раціонального використання. А допомогли їм у цьому книги та журнали, ретельно підібрані бібліотекарями напередодні цієї зустрічі. І не тільки з природознавства, а й художні твори. А ще – цікава розповідь співробітника Центру дитячої та юнацької творчості  Билінської Світлани Омелянівни  з демонстрацією анімаційних короткометражних стрічок, які дуже вдало наочно показали, як стан довкілля, який нас оточує, залежить від відношення до нього кожного з нас.
 
 
 

11.01.2016

«Відчиняй, господарю, - Коляда!»
Різдвяні розваги

Різдвяні розваги збирають до бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей багато гостей. Серед них і діти дошкільного віку, яким ці свята особливо цікаві. Уважно роздивлялися вони «зимову» виставку малюнків, яка так і підштовхувала до негайного створення власного «шедевру». З задоволенням колядували, танцювали,  демонстрували свої здібності читців та співців. А як же по іншому, - для усіх свято!
 
 
 

5.01.2016

Різдвяні подарунки
Майстер-клас
 
Як приємно отримувати подарунки! А ще краще – їх дарувати. Зроблені своїми руками – це не тільки прикраси та іграшки, але й своєрідний оберег. Тому діти, разом з батьками, з задоволенням  виготовляли різдвяні сюрпризи для друзів та знайомих. А допомагали їм у цьому не тільки бібліотекарі, але й співробітник відділу екології ЦДЮТ Билінська Світлана Омелянівна.
 
 

12.01.2016

«І зимою розквітають…маки»
Майстер-клас

Що вам більш за все не вистачає зимою? Яскравих кольорів, тепла, сонечка… А де - кому – квітів. Чому ж не створити  власними руками це маленьке диво?! І приємно, і захоплююче, і корисно для здоров’я. Це – позитивні емоції, розвиток дрібної моторики та уваги. Тому творча майстерня «Сонечко», у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна, знов зібрала  молодших школярів Лісового масиву на черговий майстер-клас. Несподіванкою для присутніх став вибір теми заняття – «квіти». Але це виявилося  дуже захоплюючим і цікавим. А переконатися у цьому допомогла  співробітник відділу гуманітарної і екологічної роботи ЦДЮТ Деснянського району Шкапа Людмила Миколаївна. Переглянув багато книжок та журналів з малюнками квітів, вирішили зупинитися на маках. А як це вийшло, - подивиться наш фото репортаж.
 
 

22.12.2015

«Узорне ткацтво України»
Заочна подорож до музею декоративного мистецтва
 
Чи знаєте ви, що таке узорне ткацтво? Це дуже цікава сторінка народного мистецтва, яке поширене в Україні з давніх-давен. Протягом століть воно розвивалося, удосконалювалося і поступово склався своєрідний стиль українського художнього ткацтва.
 
Про це та багато іншого узнали учні завдяки зустрічі з науковим співробітником музею українського народного декоративного мистецтва Тихоновою Людмилою Олександрівною. Багата колекція художніх тканин, яку продемонструвала пані Людмила дала уявлення про високий розвиток цього виду мистецтва. Передусім це декоративні тканини, якими устатковували житла: рушники, настільники, рядна, наволочки, налавники та ін. І, звичайно, одяг. Плахта так зацікавила дівчаток, що не стрималися від примірок. А хлопці - намагалися освоїти «техніку одягання» поясів, бо завдяки їх довжині, це досить  непросто. 

Згадали і про відомого майстра ручного декоративного ткацтва - народного художника України Сергія Григоровича Нечипоренка. Творчо опрацювавши художню спадщину минулого, він створив принципово нові тканини, що широко застосовуються в інтер’єрах.

Заочні подорожі до музею декоративного мистецтва завжди збирають велику аудиторію, бо це – цікаво, інформаційно-насичено, а завдяки використанню книг, альбомів, відео - ряду – яскраво. А ще такі зустрічі дають поштовх і до книг, де можливо знайти усе, і до відвідування музею.
 

22.12.2015

«Ой хто, хто, Миколая любить?!»
Родинне свято

 
Взимку є чимало свят, яких з нетерпінням чекають дорослі та діти. А починається цей святковий зимовий час Днем Святого Миколая. Він завжди святкується весело і готуються до нього заздалегідь. Шукають не лише подарунки, а й запрошують гостей, замовляють музикантів.
Ось і до бібліотеки ім. Ю.Гагаріна для дітей завітали бажані гості. І не тільки постійні відвідувачі, а й вихованці центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями, їх батьки, вихователі. Завітав до нас і настоятель храму святих мучеників Адріана та Наталії, керівник духовних програм Центру у справах сім’і та жінок Деснянського району отець Роман.

Звичайно, приєднався до нашого родинного свята і головний гість – Святий Миколай. Сивовласий, у теплому кожусі, з великою зв'язкою дров, гарний. Але прийшов Миколай тільки після того, як діти розповіли, що знають про нього, заспівали веселі пісні, продемонстрували свої здібності. А отець Роман допоміг їм розширити ці знання про людину-легенду та святого.

Яскраві костюми, багато музики, талановиті актори та вдячні глядачі, багато подарунків, а головне – усмішки на обличчях дітей і батьків. Родинне свято вдалося!

Дякуємо отцю Роману за можливість допомогти Святому Миколаю донести "миколайчики" дітям, а усім учасникам – за їх старанність та відповідальність.

 

12.2015

Перша декада  грудня в бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей пройшла під знаком «Геть насильство над дітьми!», у рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Діти досить активно включилися в роботу. Протягом правової вікторини - обговорювали свої права на життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканість та безпеку. Дуже доречним були приклади з художніх творів, навіть казок.
 
Книжкова виставка «Права людини починаються з прав дитини» привернула увагу не тільки дітей, але і дорослих.
А виставка малюнків « Життя без насильства», спільно з Центром сім’ї та жінок, - продемонструвала не тільки знання своїх прав, але й вміння передати малюнком свої емоції та переживання. Заохочувальні подарунки стали виразним «дякую» за участь у такий складній справі.
 

10.12.2015

«Від зірниці до зірниці хай лунають вечорниці»
 
Вечорниці на Андрія - одне з улюбленіших свят молоді. Тут і шалені пустощі, за які ніхто не сварить, і різноманітні забави, і смачні страви.Ось і цього року на свято до бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей зібралося багато гостей. І як завжди не пошкодували. Було весело і цікаво. Радо зустрічали гостей та урочисто, високо під стелю підвішували "Калиту", танцювали з коцюбою та рогачом та, підстрибуючи, кусали Калиту. Був тут і дотепний хлопець — пан Калитинський, який старанно, як водиться, заважав учасникам дійства. А оскільки у ніч проти Андрія хлопці мають найбільші права, вони смішили дівчат, танцювали гопак, розповідали незвичайні веселі історії. І дівчата теж демонстрували свої здібності не тільки до співу та музицированню, але й стрибкам до Калити.
 
Веселе парубочо-дівоче гуляння ще раз нагадало усім, які мальовничі народні звичаї в Україне. Хіба  можна їх забути?!
 
 

24.11.2015

«Революція Гідності»
Відео-година
 
Кожен день віддаляє нас від героїчних і страшних подій на Майдані. Революція Гідності принесла багато смертей і горя, але разом з тим згуртувала український народ, навчивши його боротися за своє майбутнє і відстоювати свою свободу. Цю сторінку історії ще багато будуть вивчати. І не тільки хронологію подій, яку можна простежити до години, але й архів людських історій і спогадів.

У цьому нам допомагають документально-публіцистичні фільми. Серед них фільм виробництва телеканалу ICTV «Революція Гідності», який учні Лісового масиву змогли подивитися у бібліотеці ім. Ю.Гагаріна для дітей. Яке враження? Вразило, приголомшило, засмутило, допомогло поглянути на ці події під іншим кутом. А перегляд фото - альбому про Майдан ще більш закарбував у пам’яті цю сторінку нашої історії.

Оскільки вже цього року учні шкіл вивчатимуть додатковий параграф про Революцію Гідності, а частина питань передбачена і в цьогорічному зовнішньому незалежному тестуванні з історії України, перегляд фільму був дуже доречним.
 
 
 

19.11.2015

“Природа і фантазія”
Заняття гуртка любителів природи «Капітошка»

 
Головним завданням в роботі з дітьми молодшого шкільного віку є формування у них початкових уявлень про оточуючий світ. Але для цього потрібні фантазія і обов'язково зацікавленість. Тому майже у кожному занятті гуртка «Капітошка» використовуються ігрові та розважально-пізнавальні форми роботи. Ось і чергову зустріч з природознавцем, співробітником відділу гуманітарної і екологічної роботи ЦДЮТ Деснянського району Шкапою Людмилою Миколаївною вдало пожвавив майстер-клас. Після цікавої розповіді пані Людмили, з використанням фотографій, малюнків, яку бібліотекарі доповнили віршами та народними легендами про рослини, діти захопилися виготовленням власних різнокольорових квітів із … серветок. А головне, що ці квіточки допомогли краще запам’ятати де-які речі про рослини, про які так складно пишуть у підручниках.
 

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter