Бібліотека №115

6.11.2015

На варті безпеки!

Чи знаєте ви, що перший тиждень листопада маркується в Україні тижнем знань із основ безпеки життєдіяльності? Наші ж постійні читачі обізнані з цього питання. З 2-го по 6-те листопада відвідувачі бібліотеки мали змогу ознайомитися з літературою ОБЖ тематики, представленій на виставці «Розумна обережність – запорука безпеки», для наймолодших читачів бібліотекарки провели бесіду-попередження «Знати, - щоб уникнути» , протягом якої розповідали про правила обережної поведінки. Безпеку та способи її уникнути ми вивчали згадуючи казкових героїв, які через своє нехлюйство потрапили в халепу. Урок було засвоєно, усіх непутящих врятовано! 
 
 
 

5.11.2015

Сучасне мистецтво
(засідання клубу «Дивовижний світ мистецтва»)

В рамках зустрічей бібліотечного клубу «Дивовижний світ мистецтва» сьогодні для учнів 10 класу ЗОШ№ 270 відбувся семінар, присвячений темі сучасного мистецтва. Разом ми поставили питання про те, що таке мистецтво, що є мистецтвом, а що ні, хто чи що має привілей на визначення мистецтва, шукали межі, в яких перебуває мистецтво сучасності, досліджували області та предмети, з якими воно працює. Багато питань лишилися відкритими, адже відповідь у сфері творчості не може бути чіткою і однозначною. Будь-який твір мистецтва набуває різних значень залежно від контексту. Ми зрозуміли, що сучасне мистецтво представляє собою гру з образами та репрезентаціями, гру, яка знаходиться у безперервному процесі взаємодії із світом.

Відвідуйте виставки, музеї. Читайте. І ваш світ зростатиме і збагачуватиметься прямо пропорційно кожному вашому витраченому на навчання зусиллю.
 

 

26.10.2015

«Осінній карнавал»
(родинне свято)

Зараз, напевно, найкращий період осіннього сезону. Саме у жовтні осіння пора набуває свого апогею і виривається назовні різнобарв’ям і буйством.

І як можливо не піддатися на вихор цього невгамовного шалу. З давніх-давен у цей період проходили осінні святкування, присвячені зібраному врожаю, родючості та сімейному благополуччю.
 
У полоні традицій та осіннього настрою свято у нашій бібліотеці влаштували 26 жовтня школярі ЗОШ №312. Вихором пронеслися першачки, розряджені у яскраві костюми, порушуючи робочу атмосферу спокою та зосередженості бібліотечними залами та сповнили її святом, яке осіло у святково-прикрашеній бібліотекарками читальній залі молодшого відділу обслуговування.

Діти підготували 2 вистави «Ходить гарбуз по городу» та «Муха-Цокотуха», танці, вірші, співи. У святкуванні взяли участь і книжки нашої бібліотеки, які відправилися гуляти руками маленьких прибульців – гарбузів, кавунів, квасолі, груші, яблук. Усе це супроводжувалося гучним сміхом та вигуками задоволення.

Трохи веселощів ми залишили і для вас! Приходьте!
 
 

23.10.2015

Фантазії сеньйора Родарі
 
Усі багатства осіннього врожаю у нас у бібліотеці – чоботар Виноград, дівчинка  Редиска, кум Гарбуз, хлопчик Вишенька, хлопчик-цибуля, - усі вони зручно розташувались на книжковій виставці-натюрморт «Справжні італійські пристрасті на книжковій полиці».  Напевно, ви вже впізнали персонажів книжки «Пригоди Чіполліно», які зібралися у дитячій бібліотеці з нагоди 95-річчя з дня народження відомого італійського дитячого письменника Джанні Родарі. 

Твори Родарі цікаві і дорослим і малим, вони беззастережно пропагують і оспівують свободу, рівність, чесність. Загортаючи реальність у образи породжені фантазією Родарі критикував реальний устрій життя та намагався зробити його кращим. Він прагнув  у доступній дитячому сприйняттю формі розкрити, що є справжніми, а що ілюзорними цінностями дорослого життя, говорити про реальні проблеми, викривати їх у простих  і зрозумілих формах.
 На святкування річниці сьогодні пощастило потрапити учням першого класу ЗОШ №250, які завітали до нашої бібліотеки вперше. Окрім знайомства з творчістю італійського казкаря Родарі, бібліотечним новобранцям влаштували екскурсію усіма залами і зручностями бібліотеки, розказали про форми роботи, розклад. Кожен школяр і школярка засвідчили свою посвяту в почесних користувачів бібліотеки формуляром на власне ім’я, на якому вже сьогодні записали по кілька книжок.
 

21.10.2015

Всесвітній День Гідності
(урок-тренінг)

День Гідності – незалежний соціальний проект, започаткований у 2006 році, метою якого є навчити молодь, школярів та студентів, керуватися почуттям власної гідності у своїх повсякденних справах. Наразі День Гідності проводять більш, ніж у 50-ти країнах. Цього року бібліотека для дітей відзначала цей день разом із усім світом.

Сьогодні 21 жовтня День Гідності у бібліотеці №115 ми провели разом із школярами 10 класу ЗОШ №270. На запрошення бібліотеки модерувати розмову про гідність відгукнулася Придибайло Дар’я, культуролог, куратор мистецьких проектів, учасниця міжнародної організації  «Global Shapers Community».

Тренінг проходив у формі відвертої розмови про те, як саме кожен з учнів розуміє, що таке гідність в цілому, як відчуває почуття власної гідності, що таке гідність іншої людини, чи можна окреслити її межі, кожен з учасників обговорення намагався проілюструвати свої думки на прикладі історій з власного життя. Разом ми дійшли висновку про те, що почуття власної гідності важливе для самоусвідомлення кожної людини, гідність напряму залежить від поваги до гідності іншої людини, гідність це категорія, яку необхідно виховувати в собі, яка вимагає праці над собою. Кожен учень проговорив, що саме він може зробити найближчим часом для підвищення значення власної гідності та почуття гідності у суспільстві.

Давайте говорити про важливе разом!
 

16.10.2015

Витинанка-козачок
(майстер-клас)

У продовження святкування Дня українського козацтва у бібліотеці сьогодні пройшов майстер-клас, на якому діти власними руками робили листівки-привітання для бійців, які несуть службу в зоні АТО.

Майстриня з ОКЦ «Дивосвіт» Сокольчук Надія Василівна навчала учасниць майстер-класу техніці витинанки, у якій діти вирізували фігури козаків із кольорового паперу.

Бібліотекар розповіла дітям деякі факти з історії українського козацтва та презентувала виставку літератури, на якій представлені художні та історичні книжки про «вільних людей».

Техніка орнаментальних прикрас є видом декоративно-прикладного мистецтва широко розповсюдженим і традиційним в Україні. Витинанки служили прикрасою стін, фіранок, печей, витинанками зі шкіри прикрашали одяг. Напевно, багато хто з нас робить сніжинки у техніці витинанки готуючись до святкування Нового року.

Сьогоднішні витинанки також святкові. З докладанням кропітких старань на картонну основу розмістилися справжні козаки на конях із вусами і оселедцями, які поїдуть вітати тих, кому призначені.
 
 

13.10.2015

«…І це свято козаків»
 
Святкування Дня козацтва 14 жовтня у бібліотеці для дітей №115 проходило разом із учнями 2 класу ЗОШ № 259, які вперше завітали до нашої бібліотеки. Для них провели екскурсію бібліотечним простором, розповіли про можливості і зручності нашої бібліотеки.

Другою частиною зустрічі стала історична година, присвячена українському козацтву. Учні дізналися про те, хто такі козаки, де гуртувалися «вільні люди», устрій козацького війська, звичаї та норми козацького співмешкання. Тим, хто не потрапив на нашу історичну годину радимо прийти і ознайомитися із книжками на виставках літератури: «Як вогонь безсмертний у серцях не згас, так козацька слава у серцях у нас», «Козацька слава не вмре, не загине!», «Козаки – лицарський орден України».
 
 

 
 

13.10.2015

Моя професія – юрист
 
Юрист одна з найдавніших професій. Життя нашого соціуму побудоване на принципах верховенства закону. Врегулювання соціальних стосунків вимагає наявності знавців державної правової системи і охоронців дотримання правопорядку.

Юридичні спеціальності досить різноманітні за сферами діяльності, характером роботи і її умовами.  Сьогодні до нашої бібліотеки аби розказати про свою професію учням 9-го класу ЗОШ № 259 завітали представники юридичної справи різних галузей та сфер. 

Про особливості юридичної справи у відділах реєстрації актів цивільного стану розповідала Драгунова Ольга Костянтинівна, заступник начальника Деснянського ДРАЦС. Школярі дізналися, що людина стикається з юридичним діловодством протягом усього життя: народження, реєстрація шлюбу, його розірвання, зміна імені або прізвища, внесення змін або виправлень у документи, що засвідчують особу – усе це підлягає сфері юридичної справи. Вітюк Олена Володимирівна, головний спеціаліст Деснянського районного управління юстиції, описала специфіку роботи в органах юстиції. Дегтярева Юлія Сергіївна, старший державний виконавець виконавчої служби Деснянського району, розповіла про покарання та стягнення за порушення законодавства.

Юриспруденція, як виявилося, справа життєва, тому виступи наших гостей викликали багато питань та коментарів у школярів.

Для всіх майбутніх юристів бібліотекарки підготували спеціальну викладку правознавчої літератури «Моя професія юрист».
 
 
 

23.09.2015-30.09.2015

Скарбниця мудрості людської
(до Всеукраїнського дня бібліотек)


До Всеукраїнського дня бібліотек ми підготували для вас широку освітньо-розважальну програму. Дякуємо всім, хто прийшов привітати нашу бібліотеку та взяв участь у святкових заходах.

Святкові дні з 23.09 по 30.09 ми проводили під гаслом «Тижня позитиву», який супроводжувався циклом тематичних розкладок літератури, виставок, творчих зустрічей, екскурсій, вікторин, літературних ігор та багатьох інших пізнавальних розваг.
 
Виставка «Осінній книгопад» у читальній залі старшого відділу обслуговування відкрила для вас різнобарв’я літературних новинок, які прикрасять ваші холодні осінні вечори та спростять важкі шкільні будні.
 
Завдяки нашим старанним читачам у залі молодшого абонементу виросла і наразі представлена для вашого огляду виставка дитячих поробок «Розмаїття дитячої творчості». На першому поверсі на вас також чекає виставка-фотоколаж «Моя бібліотека», за допомогою якої можна згадати найяскравіші події і моменти проведені із вами у нашій бібліотеці.

Вдячність і шану юним талановитим читачам засвідчуємо виставкою портретів «Покоління NEXT обирає…», яка розміщена на абонементі старшого відділу обслуговування читачів. Маємо надію, що фотографії найших найактивніших користувачів спонукатиме вас читати ще більше та ще глибше освоювати наші літературні фонди.
Для дошкільнят дитячого садочку «Казка» та першачків освітньої ниви бібліотекарки провели кілька оглядових екскурсій бібліотекою «Скарбниця мудрості людської». 
Активні розваги, як завжди, викликали найголосніші емоції. У залі молодшого абонементу для найменших читачів пройшла розминка-розуминка «Казкова плутанина». Досвідчені читачі успішно долали бібліоквест «Подорож по книжкових полицях» у пошуках скрині гарного настрою та солодких призів у нагороду за відмінні літературні знання.
На День бібліотек, 30 вересня, на солодку і цікаву гостину до нас завітали діти 3 класу ЗОШ №270, які  взяли участь у майстер-класі по плетінню кошиків з газет. Завдання виявилося складним, але веселим та гамірним. У другій половині дня вихованці школи-дитячого садка  «Мрія» прийшли на зустріч із редакторкою відомого дитячого журналу «Пізнайко» пані Наталією. Спілкування із редакторкою тривало більше години і градус зацікавлення та уваги не спадав ні на мить. Протягом цього часу народилися нові літературні герої, які утворили кілька цікавих історій написаних дитячою фантазією.
Далі буде ще веселіше! Приходьте!
 

28.09.2015

Люди на полотнах
(Заняття клубу «Дивовижний світ мистецтва»)
 
Мистецтвознавчі зустрічі у бібліотеці для дітей №115 тривають. Ми продовжуємо знайомитися із творами світового мистецтва, разом вчимося розуміти і говорити про мистецтво.
 
Цього разу із учнями 7 класу ЗОШ № 259 ми знайомилися із жанром портрету, досліджували історію розвитку, вивчали різновиди цього жанру художнього мистецтва.
 
Школярі познайомилися із великою кількістю відомих особистостей та таємничих незнайомців із різних історичних епох та частин світу, зображених на полотнах видатними митцями. Разом ми дізналися про те, хто був замовником власних зображень та портретів особистостей своїх родичів та друзів, для чого їх малювали, якими бувають портрети, про що вони можуть розповісти та про що замовчують.
 
До уваги присутніх бібліотекарки підготували викладку літератури «Мистецтво… знак нескінченності», представлені у якій книжки стануть у нагоді кожному шанувальникові художньої творчості.
 
Дякуємо школярам за допитливість, зацікавленість та чудову годину проведену разом.  Приєднуйтесь і ви до наших мистецтвознавчих зустрічей!
 
 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter