Марків, Наталка. У столиці заграють нові фонтани

Марків, Наталка. У столиці заграють нові фонтани : міська влада оголосила конкурс на реконструкцію старих та побудову нових водограїв : [в т. ч. в Деснянському р-ні у парку "Молодіжному"] // Хрещатик. - 2010. - 13 лип. (№ 97). - С. 2.
 

У столиці заграють нові фонтани
Міська влада оголосила конкурс на реконструкцію старих та побудову нових водограїв

З 8 по 23 липня в Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища (Хрещатик, 32), усі охочі можуть ознайомитися з проектами реконструкції старих та побудови нових фонтанів у Києві. Свої побажання та пропозиції можна записувати в книгу відгуків. У журі пообіцяли врахувати думки киян під час підбиття результатів конкурсу, які буде офіційно повідомлені 27 липня.
У конкурсі взяли участь десять авторських колективів. Як розповів радник Київського міського голови Ігор Добруцький, заплановано реконструювати водограї на вулиці Хрещатик, 25 (навпроти кінотеатру “Дружба”), на вулиці Хрещатик, 15 (біля Пасажу), у Наводницькому парку (в комплексі пам’ятника засновникам Києва) та відновити два фонтани в парку імені Тараса Шевченка. Для реконструкції виділять із міського бюджету 3,5 млн грн. А для зведення нових фонтанів у сквері на вулиці генерала Тимошенка (Оболонський район), у парку “Молодіжний” в Деснянському районі, та в парку “Позняки” шукатимуть спонсорів.
“Серед представлених проектів багато музично-світлових водограїв. У Європі таких багато, а в Києві поки що немає,— розповів перший заступник начальника комунального об’єднання “Центр містобудування та архітектури Києва” Василь Присяжнюк.— Фонтани з підсвіткою у нас безумовно приживуться, вони дуже ефектні. А ось музичні водограї найкраще розташовувати в парках, де шум від транспортних розв’язок не заважатиме насолоджуватися поєднанням води і музики. Насамперед світло-музичні фонтани доцільно встановлювати на Троєщині та Позняках”.
Також на конкурс подано кілька проектів фонтанів з так званим кінетичним ефектом — поєднанням рухомих фігур із потоками води. Наприклад, один з авторських колективів пропонує звести на Хрещатику, 15 водяний годинник. Дуже цікавий проект музично-кінетичного фонтану “Попелюшка”, представлений поза конкурсом і розроблений спеціально для скверу біля філармонії. На думку членів журі, цей фонтан чудово вписався б у довкілля філармонії, проте потрібно знайти інвесторів, які втілять задум архітекторів у життя.
На думку Василя Присяжнюка, в Києві бракує фонтанів, і розміщувати їх можна не лише на центральних вулицях, а й на подвір’ях будинків. “Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків можуть самостійно облаштовувати на своїй території зони відпочинку з невеличкими фонтанами,— зауважив Василь Присяжнюк.
До слова, за результатами конкурсу буде відібрано три найкращі проектні пропозиції. Для відзначення авторів встановлено премії: перша — 20 тисяч, друга — 15 тисяч, третя — 10 тисяч гривень.

Наталка МАРКІВ “Хрещатик”

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter