Козловський, Олександр. "Не ламай свій дім!"

Козловський, Олександр. "Не ламай свій дім!" : [бесіда з Генеральним директором комунального об'єднання "Київзеленбуд" Олександром Козловським про те, як боротися з вандалізмом у столичних парках (в т. ч. в Деснянському р-ні)] / Олександр Козловський // Вечірній Київ. - 2010. - 26 лют. (№ 28). - С. 12.
 
«Не ламай свій дім!»
Генеральний директор комунального об'єднання «Київзеленбуд» поділився з «Вечірнім Києвом» думками про те, як боротися з вандалізмом у столичних парках.

- Олександре Володимировичу, невдовзі зійде сніг, і наші парки наповняться дитячими голосами, літніми людьми, які чинно прогулюються, а також громадянами із собаками. Не секрет, що існує певна катего¬рія киян, які ґрунтовно псують задоволення любителям сто¬личних парків. Ім'я їм - ван¬дали. Чи збирається «Київзе¬ленбуд» якось протистояти цьому злу?

- Звичайно. Нами цього року передбачена серйозна анти-вандальна програма. З берез-ня-квітня «Київзеленбуд» збирається за допомогою ЗМІ - телебачення, радіо, газет - розпочати антивандаль-ну соціальну акцію «Не ламай свій дім!», під час якої будемо порушувати питання вандалізму, аналізувати його пси¬хологічні витоки, спільно з киянами шукати вихід із ситуації, що склалася, і закликати громадян міста не займатися вандалізмом у парках самим і не дозволяти це робити ін¬шим. Акцію спрямовано на підвищення соціальної активності киян і на формування їхньої відповідальності перед рідним містом.

- У чому конкретно проявляється вандалізм у парках? Що ламають і псують ці несвідомі громадяни?

- Вандалізм у парках проявляється у тому, що підлітки ламають і розписують ненормативною лексикою лавочки, ур¬ни, пам'ятники, ламають вази для квітів і ліхтарі, б'ють пла¬фони. Любителі тварин, дре-суючи у парках собак, лама¬ють дерева і кущі, витоптують газони, чим завдають суттєвої шкоди бюджету міста, оскіль¬ки відновлення цих об'єктів коштує досить дорого.

- А чи підготував «Київзеленбуд» якісь попереджувальні або дисциплінарні заклики на цю тему?

-Так, зараз у нас у розробці серія попереджувальних табличок, які від весни буде розміщено у всіх парках міста. Вони містять заклики не смітити, не ламати дерев і кущів, не вигулювати в парках собак, і взагалі поводитись достойно. Така практика широко застосовується в європейських країнах, і ми дуже розраховуємо на свідомість наших громадян, адже якщо кожен буде свідомо ставитись до нашого спільного багатства - київських парків, то й ремонтувати та відновлювати нам буде нічого.

- В яких районах і які парки найбільше страждають від вандалізму?

- Проблемні зони є практично по всьому місту. Наприклад, 5 Голосіївському районі це сквер Якубовського, Голосіїв-ський парк, сквери на вулиця: Либідській та Васильківській. У Дарницькому районі - паркі Воїнів-інтернаціоналістів, Пар тизанськоїслави, «Позняки». У Печерському районі - Хрещатий парк та Міський сад. Марийський парк не дуже постраждав, проте лавочки у ньому пописані любовними історіями. На Подолі - Куре-нівський парк і Сирецький гаі У Шевченківському районі -сквери на бульварі Тараса Шевченка та вулиці 0. Гончара, а також районний парк. В Оболонському районі сильно списана графіті набережна річки Дніпро та пам'ятник Архангелу Михаїлу, в парку «Оболонь» зруйновано лавоч ки. Поодинокі випадки вандалізму зафіксовано в Деснянському районі - в парку Дружби народів та Деснянському парку. Найбільше потерпає від вандалів Солом'янський район, де в найгіршому стані перебувають парки Островського та Відрадний, а також сквер Сурикова. У Святошинському районі - парки Інтернаціональний та Юність, вандалами практично знищено парк Совки, який потребує серйозної реконструкції.

- Так, картина сумна, проте, сподіваюсь, усі разом ми впораємося з цією бідою. Та є ще одна проблема: практично в кожному парку і сквері вигулюють собак. Як організувати спільне перебування тварин і людей цивілізовано, аби собаки не заважали відпочивати дорослим і не лякали маленьких дітей?

- Ми зараз розробляємо соціальний проект, за яким у кожному парку міста буде організовано майданчики для вигулу і дресування собак. Ці зони буде огороджено і обладнано тренажерами для собак - різними гірками, спусками, смугами перешкод та іншими необхідними для цього атрибутами. Крім того, до роботи над цим проектом будуть залучені кращі київські кінологи, які консультуватимуть любителів домашніх тварин.

- Чи відомо, де конкретно будуть розташовані ці майданчики?

- Найближчим часом у Деснянському районі такий майданчик займе своє місце в парку «Деснянський», у Дніпровському районі майданчики для вигулу собак з'являться в Гідропарку та на Русанівській набережній, у Солом'янському районі можна буде вигуляти собак у парках «Уманський» та «Відрадний». З часом ми плануємо створити майданчики для вигулу і дре-сування собак майже в кожному парку міста. Передбачаємо, що така велика кількість майданчиків сприятиме чистоті і комфортності столичних парків, а також безпеці відпочивальників. Плани у нас.грандіозні, головне - щоб нам з міського бюджету виділили достатньо коштів на нові проекти. Також «Київзеленбуд» запрошує меценатів і зацікавлених у благоустрої міста осіб долучитися до наших нових проектів.

 

 

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter