Ніколаєнко, Руслана. Нововведення доведеться доопрацювати [спрощення порядку призначення субсидій]

Ніколаєнко, Руслана. Нововведення доведеться доопрацювати : [до нового, спрощеного порядку призначення субсидій кияни звикають поступово (в т. ч. Деснянський р-н)] // Вечірній Київ. - 2010. - 12 серп. (№ 115). - С. 1, 3.

 
Нововведення доведеться доопрацювати

До нового, спрощеного порядку призначення субсидій кияни звикають поступово

Руслана Ніколаенко

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

У вчорашньому номері «Вечірка» писала, що Кабмін вимагає від місцевої влади поліпшення роботи з надання громадянам субсидій на оплату житлокомпослуг. Районні відділи соцзахисту населення цього тижня почали отримувати від пенсіонерів перші листи із заявами та деклараціями щодо субсидій. І майже одночасно від киян почали надходити скарги. Обов'язковою квартплатою, що зменшилася для працюючих з 20 до 15%, а для непрацездатних пенсіонерів, які зареєстровані та проживають самі, - з 15 до 10%, люди задоволені, а от щодо оформлення документації виникають суперечності. Начебто, пенсіонери тепер нікуди не повинні ходити по довідки, проте в кожному випадку виникають індивідуальні нюанси, і довідки, все ж таки, необхідні. Найлегше оформити субсидію тим пенсіонерам, які не працюють. Про хід оформлення субсидій кореспондент «Вечірнього Києва» вирішив дізнатися безпосередньо від працівників районних відділів соцзахисту населення.

........

Деснянське РУПСЗН:

Кияни зараз спантеличені. Вони як рухались накатаною доріжкою впродовж 15 років, так і звикли оформляти субсидії: приносили всі необхідні довідки, це було дуже зручно. Телефонують інваліди війни і запитують: «Нащо мені до вас іти, якщо в мене 100-процентна проплата», тобто люди похилого віку, які отримали з Пенсійного фонду листи щодо субсидій, вже за звичкою прагнуть якось відреагувати, нібито мають обов'язково кудись іти. Але ж їм не треба нікуди ходити. Ми радимо людям спокійно йти до нашої філії в жеку і оформляти все як було раніше. Дехто погоджуються, решта вирішили, що будуть відповідати управлінню соцзахисту лише за тими заявами і деклараціями, які отримали в листах. Це неправильно, тому що потім в управлінь соцзахисту буде лише більше роботи на триваліший час. За багатьма пунктами необхідно збирати додаткову інформацію. По-перше треба бачити паспорт. По-друге, - трудову книжку. По-третє, треба бачити, хто власник квартири, тому що субсидія призначається саме власнику. А багато бабусь та дідусів подарували ці квартири. Коли люди не бажають приносити необхідні документи, соцзахист надсилає запит паспортисткам, але й вони не можуть брати на себе відповідальність і давати довідки, не побачивши право на власність. Це вже йде врозріз із будь-якими нормами. Щовівторка відбувається нарада в міському управлінні із субсидій, і щовівторка головні спеціалісти філій відділів субсидій засідають в районних управліннях на нарадах. Іти проти Уряду ми не маємо права, адже повинні виконувати всі постанови. Але ж можна було, як на наш погляд управлінців, зробити добро для людей - змінити відсотки для працюючих з 20 на 15%, а для непрацездатних пенсіонерів, які зареєстровані та проживають самі,.з 15 на 10% і залишити ті самі принципи, які були апробовані впродовж 15 років, адже попередні постанови не відмінено. Ввели спрощений порядок, нібито люди не мають нікуди йти й щось оформляти, а лише листом відправляти дані, проте збільшилася паперова тяганина між соцзахистом та конторами, що видають необхідні довідки, через це уповільнився термін оформлення субсидій. Зрозуміло, якщо людина лежача - в неї є соціальний працівник, вона довіряє йому всі документи, а далі той приходить до районного управління соцзахисту і все оформляє на місці, лежачий підопічний лише підписує документи. І така була норма. Все було зроблено для людей. І, мабуть, краще годі було й вимислити. Сприйняти щось нове людям похилого віку важко. Якщо надіслано листа - то вважають за необхідне дати відповідь, хоч це не завжди потрібно. Надсилають до соцзахисту листи військові пенсіонери з пенсіями у 5000 гривень, ті, в кого 75% квартплати сплачує держава. На всі листи управління соцзахисту має реагувати. На думку управлінців, перш ніж впроваджувати спрощений порядок призначення субсидій, варто було порадитися зі спеціалістами на найнижчому рівні, які працюють з людьми, знають всі настрої і побажання киян.

 

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter