Гімназія «Троєщина» впевнено крокує в майбутнє

Гімназія «Троєщина» впевне крокує в майбутнє : [10-річний ювілей] // Вісник. – 2002. - № 6 (трав.). – С. 3.
 
Гімназія «Троєщина» впевнено крокує в майбутнє

Восени цього року гімназія відзначить свій 10-річний ювілей. Серед багатьох шкіл Києва — старих і нових, державних і приватних, великих і малих — вона має власне обличчя, з притаманними рисами сучасного навчально-виховного закладу нового типу для здібних та обдарованих дітей.

Гімназія одна з перших у столиці, створених «з чистого листа», а тому повністю відповідає нормативним, інструктивно-методичним, організаційно-науковим вимогам. Створили її однодумці, які глибоко пройнялися життєдайною ідеєю відродження держави, формування глибокоосвіченої, культурно-збагаченої, національно свідомої молоді.

Наша назва повністю відтворює назву рідного нам усім, величезного за територією та чисельністю населення житлового масиву, що має славні історичні традиції часів Київської Русі, де живуть переважно прості, роботящі й талановиті люди, що в значній мірі зберегли любов до рідного народу, рідної мови, його культури та традицій.

Головною запорукою того, що учні гімназії «Троєщина» отримують ґрунтовні знання з усіх навчальних дисциплін, є високий професійний рівень педагогічного колективу. У гімназії працюють 80 учителів, 50 із них — спеціалісти вищої категорії, 15 викладачів мають звання «старший учитель», 28 педагогів — «учитель-методист». Указом Президента нашої держави В. І. Гатальській присвоєно звання Заслуженого вчителя України.

Педагоги гімназії «Троєщина» розробляють авторські методики, працюють за самостійно укладеними програмами, беруть участь у написанні підручників, видають власні посібники. 1999 року вийшла друком колективна монографія «Гімназія на порозі XXI століття», невдовзі побачить світ наступна праця.

Завдяки творчій атмосфері, що панує в нашому навчальному закладі, педагоги беруть активну участь у конкурсі «Вчитель року». У різний час переможцями районного туру стали 17 наставників молоді у гімназії «Троєщина». Грамотами переможців і лауреатів міського туру нагороджені Г. К Дмитренко, В. І. Гатальська, А. М. Скок, Н. В. Ілясевич, Н. Ю. Курочкіна, С. Ю. Ткаченко, Т Ю. Зубарук, Н. П Клименко. Дипломи лауреатів всеукраїнського туру отримали Ю. Б. Малієнко та Л. А. Покась. Переможцем Міжнародного конкурсу серед викладачів англійської мови, проведеного під егідою уряду США стала В. І. Гатальська.

Навчальний процес у гімназії здійснюють 8 кафедр: української мови, літератури і мистецтв, російської мови і зарубіжної літератури, іноземних мов, точних наук, історії і права, природничих дисциплін, трудового навчання, фізичного та художньо-естетичного виховання.

Кращому засвоєнню знань сприяють понад 50 спеціально обладнаних кабінетів.

XXI століття — вік інформаційних технологій. Комп'ютер стає для учнів інструментом для надбання нових знань і навичок. Розроблено багато навчальних програм з різних предметів. За допомогою мережі Інтернет учителі мають змогу знаходити і використовувати на уроці цікавий і корисний матеріал, спілкуватися з колегами з інших країн світу.

Гімназисти вивчають інформатику, користуючись сучасною комп'ютерною технікою. «Розумні машини» допомагають учням опановувати не тільки точні науки, але й іноземні мови.

У гімназії «Троєщина» навчаються учні, для яких життєвим пріоритетом є здобуття міцних знань, духовне збагачення. Про високий рівень навчальних досягнень гімназистів свідчать щорічні зрізи знань, що проводяться районним управлінням освіти. Учні не обмежуються підручником і поясненнями вчителя, а й намагаються самостійно здобувати знання. Доказом цьому є велика кількість переможців предметних олімпіад та дипломантів Малої академії наук

Щороку 40-50% випускників гімназії нагороджуються золотими та срібними медалями. Практично всі випускники гімназії продовжують навчання у вищих навчальних закладах. В значній мірі цьому сприяє тісне співробітництво між гімназією та рядом університетів столиці.

Призерами Всеукраїнського туру шкільних олімпіад стали Б. Шкода (1992), О. Горіна (1994, 1995), І. Бруханська (1995, 1996), Ю. Дмитренко (1996, 1977), Ю. Когут (1997, 1998), К Корчака (2000).

Дипломи Всеукраїнського етапу захисту робіт МАН отримали Т Погорєлова, Т. Ткаченко, С. Гулик, С Нестеренко.

У 2000 році С Нестеренко став переможцем Міжнародної олімпіади з інформатики, що проходила в Празі.

У гімназії панує атмосфера творчості Багато учнів відкривають у собі літературні обдарування, пи-

шуть поезію, прозу. Першим кроком до читачів і визнання стають публікації в гімназійній газеті «Grata novitas», київських часописах. Випускниці Руслана Пісоцька (псевдонім Руслана Орлик) і Юлія Дмитренко видали поетичні збірки.

Особливою гордістю гімназистів є зразковий театр «Гаудеамус» — неодноразовий лауреат всеукраїнських конкурсів і оглядів.

«Не можна втрачати часу. Дитинство — миттєве», — запевнює керівник колективу Л. Г. Шабаєва, цитуючи слова з п'єси «Синій птах» — останньої постановки юних театралів.

Багато учнів входять до зразкового хорового колективу «Лелеченьки», яким керує Г. І. Красікова, учитель-методист.

У гімназію часто приходять гості, адже тут систематично відбуваються науково-методичні конференції, семінари. Уже проведено близько 100 таких заходів (міжнародних – 7, Всеукраїнських — 6, міських — 28, районних — 51).

Зрозуміло, що без допомоги державної адміністрації, активної участі батьків, громадськості ми не створили б навчальний заклад, що відповідає сучасним вимогам.

Користуючись нагодою, запрошую учнів середніх шкіл району взяти участь у конкурсному відборі до 5,7,8 та 10 класів на 2002-2003 навчальний рік. Прийом заяв вже розпочався з 20 березня і продовжиться до 20 травня цього року. Термін іспитів: 5 класи – 27-29 травня, 7-8 класи – 3-6 червня, а до 10 класу – в середині серпня.

Іспити проводяться письмово з математики та української мови.

Наша адреса: вул. М.Цветаєвої, 14 в, телефон: 530-99-46.

Ми сподіваємося, що нове гімназійне поповнення дозволить нам впевнено дивитися у майбутнє.

В.І.Сафіулін, директор гімназії «Троєщина», кандидат педагогічних наук Відмінник освіти України

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter