Свачій, Ігор. Зростання у борг : [новий енергоблок ТЕЦ-6 "Київенерго " покриє енергодефіцит столиці]

alt

Свачій, Ігор. Зростання у борг : [новий енергоблок ТЕЦ-6 "Київенерго " покриє енергодефіцит столиці] // Хрещатик. - 2007. - 1 берез. - С. 3.

 

Зростання у борг


 Новий енергоблок ТЕЦ-6 “Київенерго” покриє енергодефіцит столиціalt

  Учора колектив теплоелектроцентралі № 6 Київенерго відзначив свій 25-річний ювілей. Микола Даниленко — генеральний директор ТЕЦ-6 — розповів, що потужна станція з високим корисним коефіцієнтом виробництва уже чверть сторіччя забезпечує практично чверть потреби столиці у теплі й електроенергії, постачаючи їх для Деснянського, Оболонського, частин Дарницького та Подільського районів столиці.

 Сьогодні на електростанції працюють два енергоблоки і триває будівництво третього,— розповів пан Даниленко. Робота цього блоку дасть змогу не тільки повністю покрити дефіцит електроенергії в пікові години, а й забезпечить виробництво цієї електроенергії з меншою собівартістю. Сьогодні на ТЕЦ-6 запускають новий, потужніший водонагрівальний котел виробництва Чехії, на спорудження якого витрачено майже 5 млн доларів кредиту Світового банку для Київенерго за програмою реабілітації міської енергосистеми. Разом з тим на станції є і проблеми. Це борги споживачів ТЕЦ, а отже, борг ТЕЦ перед постачальником палива. Крім того, бракує коштів для добудови третього блоку, орієнтовно потрібна сума 469 млн грн. За нормального фінансування блок може бути запущений до кінця 2009 року. Гендиректор ТЕЦ-6 каже, що доволі гострою проблемою є нестача коштів для відповідної зарплати кваліфікованим фахівцям, адже із 675 штатних працівників станції 214 мають вищу освіту, і вони не одержують гідної платні. Виділяти гроші з бюджету для “Київенерго” не поспішають, та й отримати кредити від банків теж важко, адже останні вимагають під заставу майно чи інше на суму подвійного розміру кредиту,— розповів Юрій Борзилов, заступник керівника апарату “Київенерго”. Все ж “Київенерго” вдалося отримати два кредити на суму 80 і 100 млн грн, які будуть використані для погашення боргу за постачання палива. Він наразі становить близько 300 млн грн, в той час як споживачі Києва загалом винні за тепло і електроенергію 354 млн грн, із них 52 млн — борг населення. “Київенерго” закликає киян сплатити борги, а хронічним боржникам погрожує відключенням.

За словами Юрія Борзилова, позавчора від мережі електропостачання відключили 150 квартир у столиці.

Ігор СВАЧІЙ “Хрещатик”

 

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter