Коваленко, Аліса. Міська електричка набрала швидкість

Коваленко, Аліса. Міська електричка набрала швидкість : [2 вересня 2009 року відбулося урочисте відкриття нового альтернативного маршруту – міської електрички сполученням «Троєщина» - «Київ-Петрівка»] // Вечірній Київ. – 2009. – 3 верес. (№ 110). – С. 2.
 
Міська електричка набрала швидкість

Тепер з Лівого берега на Правий можна дістатися лише за 7 хвилин

Аліса Коваленко

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Учора, 2 вересня відбулося урочисте відкриття нового альтернативного маршруту - міської електрички сполученням «Троєщина» - «Київ-Петрівка». Присутній на церемонії мер Києва Леонід Черновецький привітав усіх присутніх із появою нового виду громадського транспорту. Головні переваги міської електрички, за словами мера міста, - це значна економія часу пасажирів на подолання маршруту та зменшення навантаження на рухомий склад громадського транспорту у напрямку станції метро «Петрівка» через Московський міст.

Я буду звертатися безпосередньо до киян, для яких усе це і було організовано, сподіваюсь їм сподобається. Передусім, хочу сказати, що місто Київ за останні 10 років дуже змінилося, зведено багато будинків. Коли повставали нові райони столиці, ніхто з колишніх представників міської влади не замислювався, як жителі цих районів, фактично мегаполісів, будуть діставатися на роботу і додому, наскільки їм буде комфортно. Тож ми поставили перед собою багато амбітних завдань, хоча багато з них не будуть реалізовані оскільки з бюджету Києва вилучено 7,5 мільярдів грн., а це - половина бюджету за 2008 рік, до того ж у країні панує і політична, і економічна криза, що значною мірою позначається на столиці. Тим не менше, ми робимо все можливе, щоб киянам жилося комфортно в їхньому рідному місті, і сьогоднішня подія це підтверджує. Сьогодні ми пропонуємо всім бажаючим жителям Райдужного масиву і Троєщини за 7 хвилин дістатися Правого берега, - заявив на відкритті електрички Леонід Черновецький.

У планах мерії - поступово розширити мережу маршрутів міської електрички і зв'язати їх в єдину структуру. На першому етапі впровадження проекту міської електрички планується створення так званого «Північного півкільця», що з часом поєднає у собі станції та платформи: «Дарниця», «Київська Русанівка», «Київ-Дніпровський», «Троєщина», «Оболонь», «Київ-Петрівка», «Зеніт», «Вишгородська», «Сирець», «Рубежівська», «Святошин», «Борщагівка». На другому етапі планується обладнати «Південне півкільце» і продовжити маршрут від Дарниці до Борщагівки через станції «Караваєві дачі», «Протасів Яр» та «Видубичі». У такий спосіб, на думку міського голови, можна вирішити практично всі проблеми сполучення лівого та правого берегів Дніпра для багатьох киян, котрі живуть далеко від метро.

До реалізації проекту багато зусиль доклала ДТГО «Південно-Захід-на залізниця», яка забезпечила безперешкодне швидке курсування міського електропоїзду. «Сьогодні у нас велике свято. Дійсно, багато робіт було виконано. Для успішного функціонування електрички були реконструйовані всі залізничні шляхи, проведено капітальний ремонт поїздів. Велику роботу також провели щодо звільнення колій від вантажних поїздів у ранкові та вечірні часи. Врешті, ми досягли оптимальної швидкості, і це ще не межа, ведуться роботи для прискорення електропоїзду. Сьогодні ми проїхали цей маршрут за 5 хвилин»,- відмітив начальник Південно-Західної залізниці Олексій Кривопішин.

Перші пасажири переважно схвально відгукнулися про новий маршрут. «Людям буде зручно, гадаю. Тим більше, всього 2 гривні, куди входить і автобус, і електричка, - люди мають бути вдячними. Раніше я пішки до електрички діставалась від Райдужного, 20 хвилин іти, а бувало що й по темряві страшно було, тут у дачників собак багато. Зараз, звичайно, полегшає. Вагони такі широкі, що й уся Троєщина влізе. Хотілося б, щоб справді той міст розгрузився, бо як ідеш чи стоїш на тому мосту, то жах просто. Будемо сподіватися тільки на краще», - сказала кореспондентові «Вечірки» Зінаїда Денисівна. Поділилася позитивними враженнями із журналістом також пенсіонерка Валентина Миколаївна: «Усе так гарно і принадно. Дуже зручно їхати, тихо, швидко і м'яко, знаєте, немає цих струсів дорожніх. Дуже ми задоволені. Будемо часто їздити тепер на ринки - речовий та книжковий».

Довідка

Міська електричка курсуватиме в години пік - від 6-ої до 9-ої ранку та з 17:00 до 20:00. Інтервал руху становитиме 12 хвилин. В електричці - 6 вагонів. Для під'їзду до платформи електрички для жителів Лівого берега введено додаткові автобусні маршрути (№№ 59,60,61), які будуть забирати пасажирів із зупинок «Радужна» та «Сабурова». Інтервал руху автобусів не перевищуватиме 2-3 хвилини. Вартість проїзду - 1,70 грн, а для тих, хто скористається спеціальними автобусними маршрутами, створено єдиний соціальний квиток, що коштує 2 грн. Пільговики зможуть їздити автобусами та електричками безкоштовно.

 

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter