Михайленко, Т. СТАНЦІЇ БУДУЮТЬСЯ, ЦІНИ ЗРОСТАЮТЬ : [про телефонні станції на Троєщині]

Михайленко, Т. Станції будують, ціни зростають : [про телефонні станції на Троєщині] // Вечірній Київ. - 1996. - 6 трав. - С. 4.
 

СТАНЦІЇ БУДУЮТЬСЯ, ЦІНИ ЗРОСТАЮТЬ

Тетяна МИХАЙЛЕНКО

Телефон — річ необхідна. Але без перебільшення можна сказати, що для багатьох нині це предмет розкоші. Державний тариф на встановлення телефону сьогодні становить 25 мільйонів карбованців. Але існує ще й . коефіцієнт збільшення тарифів. Для міста з кількістю населення більшою ніж 2 мільйони, застосовують коефіцієнт 1,2. Тож державний тариф для населення Києва буде вже ЗО млн. крб. Сума не така вже й незначна для багатьох, але й не "скажена". Та розраховувати на неї можуть далеко не всі бажаючі абоненти, оскільки більшу частину номерів у першу чергу отримають пільговики і невеличка група людей, які вже "з давніх-давен" стоять на черзі. Все інше — за договірними тарифами. Про них вже давно відомо. Ці тарифи випливають з вартості комутаційного обладнання тієї чи іншої АТС і складають приблизно одну другу частину вартості одного абонентського номера. Хоч можна, за великим бажанням, сплатити й повну вартість номера. Але це вже в разі створення міні-АТС за рахунок самих же абонентів про що й розмова окрема.

Сьогодні ж ми навідаємось до відділу капітального будівництва підприємства "Київелектрозв'язок". Цього року тут планують розпочати будівництво чималої кількості об'єктів та продовжити розширення деяких вже збудованих АТС.

— У найближчі кілька років ми могли б забезпечити стопроцентну телефонізацію міста, — сказав заступник генерального директора підприємства Олександр Руденко. — Але для цього потрібні немалі кошти.

І їх знаходять, вишукуючи інвесторів, отримуючи дещо з галузевого фонду Міністерства зв'язку тощо. А відомий вже контракт з французькою фірмою "Алкатель", який здійснюється за рахунок міжурядового кредиту, дає й відчутні результати: АТС на Харківському масиві (ЗО тисяч номерів). Взагалі ж, завдяки" цифровому обладнанню фірми "Алкатель" на 100% буде телефонізовано Харківський масив (АТС 566/567/568, 570, 572/573, 563/564/565). І третя черга робіт за контрактом з фірмою "Алкатель" — Нова Дарниця   (вул. Російська), де буде введено 20 тисяч номерів. Але це скоріше в наступному році.

— Контракт із французькою фірмою "Алкатель" економічно вигідний, — розповів Олександр Андрійович. — Адже на його погашення дається сім з половиною років після завершення будівництва та ще й під 9% відрахувань (зважте, що іноземні фірми менше, ніж під 10% кредитів не дають). , .

Знову ж таки за цим контрактом на листопад планують будівництво станції в мікрорайоні Позняки (ЗО тисяч номерів). Вже налагоджується проектно-кошторисна документація. Але роботу гальмує відсутність приміщення для виносних концентраторів, яке має бути на Осокорках. Головне управління капітального будівництва Київської держадміністрації поки що не виділяє, його, посилаючись на відсутність коштів.

Вже не за попередньо зазначеним контрактом, а за власні кошти підприємства споруджуватиметься АТС 540/542 (Воскресенка). А от до будівництва АТС 457/458 (вул. Лебедева) інвесторів поки що не залучили.

Щодо розширення, то його чекає АТС-530, що на Троєщині. Причому частину із запланованих 25 тисяч номерів буде винесено ще й на Воскресенку. АТС 460/462 поповниться ще на 17 тисяч номерів. Вони розподіляться на Оболоні, Подолі та Виноградарі. Раніше встановлене комутаційне обладнання на цих  станціях  від  фірми

"Сіменс", отже і розширювати їх доведеться аналогічним обладнанням. А цифрове обладнання фірми "Сіменс" дорожче від станцій фірми "Алкатель". Отож і договірний тариф для абонентів цих АТС буде вищим.

АТС 246 (вул. Горького, вул. Тургенєвська) розшириться на 4 тисячі номерів. Дочекаються встановлення телефонів і на Лівобережжі (АТС 555, 616).

Деякі морально застарілі станції доведеться замінити на нову електричну систему. Приміром АТС 224/225. На виборі обладнання поки що не зійшлися, а от фінансуватиме роботи "Утел".

Будівництво вузла відомчих телефонних станцій 577/578/579 (11 тисяч номерів комутаційної ємкості) здійснюватиметься за рахунок бюджету.

І ще один "подарунок" для абонентів. Це вже, щоб ми з вами не розслаблялися і не займали подовгу телефони. Цього року буде введено 185 тисяч номерів апаратури почасового обліку розмов (АПОР). І за прогнозами фахівців, підключення АПОР до кожного телефонного номера не за горами — в найближчі два роки.

Отож, доведеться вчитися розмовляти коротко, по-діловому.

А дехто вже давно почав думати, чи потрібен йому телефон. Встановити — дорого, абонплата щоразу зростає. Тож навіщо зайвий клопіт?

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter