Кузьменко, Олена. Медицина майбутнього [працює Центр малоінвазійної хірургії]

Кузьменко, Олена. Медицина майбутнього : [у Деснянському районі працює Центр малоінвазійної хірургії, де оперують без скалпеля] // Хрещатик. – 2005. – 25 січ. – С. 14.

 
Медицина майбутнього

У Деснянському районі працює Центр малоінвазійної хірургії, де оперують без скальпеля

Олена КУЗЬМЕНКО

"Хрещатик"

Уже двадцять п'ять хворих прооперували в Центрі малоінвазійної хірургії на вулиці Закревського, який відкрили місяць тому. Нині готують ще десятьох пацієнтів. За словами головного лікаря центральної поліклініки Деснянського району Віталія Мохорєва, створення цього відділення саме при амбулаторно-поліклінічному закладі — для столиці ноу-хау. Взагалі ж практика хірургічних втручань, як кажуть, без скальпеля в Києві вже не дивина. Віталій Андрійович стверджує, що малоінвазійна хірургія може на 90 відсотків замінити звичайну, скажімо, в гінекології. Як розповів завідувач центру Тарас Ярема, за такої технології не треба робити традиційний розтин тканин, маніпуляції виконують через невеликі проколи за допомогою двох зондів. Загалом процес триває 20—30 хвилин. Цей принцип можна використовувати і в урології, отоларингології... Пацієнт втрачає менше крові, лікар не торкається руками внутрішніх органів, не буває спайок, а також потрібна менша доза наркозу. Зазвичай після втручав ня хворий перебуває а лікарні не довше доби. Як зазначає Тарас Петрович, медики розповідають родичам, як доглядати недужого, чим годувати, які фізичні навантаження припустимі тощо. До слова, нині в центрі працюють два акушери-гінекологи, хірург та травматолог. З часом штат розширюватиметься.

Про все це в поліклініці розповіли Київському міському голові Олександрові Омельченку та головам районів, які вчора завітали до медичного закладу. Показали запис перебігу операції, палати, дороге обладнання. Столичний мер, уважно вислухавши лікарів, сказав, що такі центри треба відкривати і в інших районних поліклініках.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter