Касаткін, Кирило. У будівництво Центру серця вклали душу

Касаткін, Кирило. У будівництво Центру серця вклали душу : [«Київміськбуд» звів знакову для себе і столиці унікальну споруду на рік раніше терміну] // Вечірній Київ. – 2007. – 26 груд. (№ 231). – 3.
 
У будівництво Центру серця вклали душу

«Київміськбуд» звів знакову для себе і столиці унікальну споруду на рік раніше терміну

Кирило Касаткін

kasatkin @ vechirnij.kiev.ua

Днями «Вечірка» розповідала про відкриття Київського міського центру серця. Учора наш кореспондент знову побував у цій унікальній споруді, аби пересвідчитись, що будівельники попрацювали тут на совість, і в Центрі серця не розпочалися звичні після здачі об'єкта ремонт і доробки. Та й нагода для відвідин була слушною: у новобудові, як знаковій споруді, відбулася рада директорів холдингової компанії «Київміськбуд» - головного «винуватця» появи будинку-красеня.

Чи були якісь особливості будівництва саме цієї споруди?», - запитав кореспондент «Вечірки» першого віце-президента компанії Василя Мажара. «Будівництво цього об'єкта, - відповів пан Можар, від початку грунтувалося на принципі колективного виконання замовлення. Після того, як було визначено генпідрядну організацію - «Київміськбуд» і головного підрядника - «Київмісь-кбуд-2», ми, проаналізувавши технологію майбутнього будівництва, дійшли висновку, що об'єкт орієнтовно можна буде здати в експлуатацію наприкінці 2008 року. Проте міська влада наполягала на прискоренні робіт. Тож ми розробили такий план: окремі корпуси Центру серця мали зводити різні підприємства - ДБК-3, ДБК-4, МЖХ-1, «Солбуд» та інші. Холдинг відрядив сюди найкращих організаторів, виконробів, будівельників, і вони звели споруду дуже швидко і якісно. Замість запланованих раніше 38,5 місяця нам вдалося збудувати 35 тис. кв. м за 26 місяців. Коштувало це 644,42 млн. грн. Після нас до робіт підключилися інші субпідрядники, які відповідали за «начиння». Усього над об'єктом працювали 112(!) організацій - проектанти, підрядники, постачальники. Застосовували найсучасніші технології: монолітний каркас, найкращі ліфти, унікальну систему вентиляції тощо. А найбільша цінність об'єкта полягає в тому, що він дуже високотехнологічний, начинений електронною апаратурою за найвищими світовими стандартами, це ставить його на рівень найкращих кардіологічних центрів. А для мене особисто унікальність Центру серця полягає в якості і завершеності будівельних робіт. Лише кілька днів тому перерізали стрічку на честь відкриття, а вже сьогодні можна здійснювати операції. Цього поки що не сталося через медичні вимоги: треба провести стерилізацію, переконатися у повній готовності апаратури».

Головного інженера «Київміськбуду» Олександра Галицького наш кореспондент попросив розповісти про новітні технології, що застосовували при будівництві Центру серця.

- Система вентиляції дозволяє очищувати повітря до молекулярного

рівня, що дуже важливо при проведенні складних операцій на серці, - розповів пан Олександр. - У Центрі працює унікальна система диспетчеризації. Нікому не треба, приміром, бігти на 10 поверх, аби подивитися, чи ввімкнено вентиляційне обладнання або освітлення - все це та багато іншого контролюється і керується з однієї кімнати - диспетчерського пункту. Встановлено найсучасніші системи охоронно-пожежної сигналізації та пожежогасіння, досконалу систему відеоспостереження. Облаштовано потужні локальні комп'ютерні системи. Виконуючи операції, хірурги можуть консультуватися on-line з провідними європейськими фахівцями. Тут змонтовано найсучаснішу енергозберігаючу систему опалення «Рехау». Застосовано енергозберігаючі зовнішні стіни і прозорі елементи фасадів. Не зайвим буде додати, що довжина внутрішніх сантехнічних мереж центру становить 25,6 кілометра, а електромереж - 261 кілометр

ДО РЕЧІ

Скориставшись нагодою, кореспондент «Вечірки» запитав президента «Київміськбуду» Петра Шилюка, з якими показниками холдинг завершує 2007 рік?

- Усе, що планували, буде виконано, - відповів пан Петро. - За всіма показниками маємо зростання. Маю на увазі і квадратні метри, і заробітну плату, позитивне зростання виробництва тощо. Зведення житла порівняно з минулим роком -102%. Щодо зростання цін на житло, то втримати їх нам, на жаль, не вдається. Це і наше горе, як замовника, та й інвесторам погано від цього, адже ріст цін на матеріали, врешті-решт, впливає на вартість квадратного метра. У 2006 році ми ціни якось притримували: якщо загалом no-Києву вони зросли майже на 50%, то в нас лише на 20%. Цього року вони виросли на 22%. Що буде наступного року, невідомо - це залежить від вартості матеріалів. Я не хотів би прогнозувати зростання їх вартості, адже не ми займаємось випуском будівельних матеріалів. Але, як правило, щороку вони дорожчають на 30%. Звичайно, я хотів би, щоб ціни не зростали, адже їм вже, здається, немає куди збільшуватись. Сьогодні у Києві ціна квадратного метра житла вища, ніж у Празі, Варшаві та інших європейських столицях. Якщо взяти середню зарплату по Україні -1450 гривень і по Києву - 2600 гривень, то 2500 доларів за квадратний метр житла - це фантастика. Перспектив для стабілізації цін я не бачу, але ми в першому кварталі наступного року піднімати ціни на житло не плануємо.

- Які споруди у Києві ви вважаєте для «Київміськбуду» знаковими?

- Передусім, Центр серця, аналогів якому в Україні і країнах СНД немає. Ми ввели в експлуатацію п'ять шкіл, дитячий садок, завершуємо будівництво Апеляційного суду України на Солом'янській площі - провели реконструкцію «довгобуду», що простояв років 15. Введемо його в експлуатацію в першому кварталі наступного року. Звели гуртожиток для Академії прокуратури. Зараз тривають роботи на 71 житловому будинку.

- Чи стоїть зараз питання приватизації «Київміськбуду»?

- Якщо бути точним, то, як ви і сказали, це питання стоїть, тобто жодних рухів у цьому напрямі немає.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter