Ланчак, К. Viva Akademia! Vivat profesores!

Ланчак, К. Viva Akademia! Vivat profesores! : [нещодавно у Деснянському р-ні відкрито філію Київського Славістичного університету] // Вісник. – 2004. - № 4. – С. 5.
 
VIVA AKADEMIA! VIVAT PROFESORES!

Нещодавно у Деснянському районі відкрився новий вищий навчальний заклад — філія Київського славістичного університету. Створено його як окремий структурний підрозділ на базі Світового Славістичного університету, який вже існує 10 років. Вже сама назва учбового закладу говорить за себе. Тому не дивно, що зайшовши сюди, крім української можна почути латинську, польську та чеську мови.

Орієнтовано його на світові стандарти освіти і створено як вищий навчальний заклад IV рівня акредитації.

Наш співрозмовник — директор Київського славістичного університету Тетяна Миколаївна Мінько.

—  Ми, українці, — слов'яни. Тому цілком закономірно, що славістичний університет, в основу створення якого покладено ідею вивчення слов'янської культури, з'явився в нашому місті — центрі стародавньої Русі.

Адже слов'янські народи, так історично склалося, мають багато спільного — звичаї, традиції, культуру, дуже схожі між собою слов'янські мови. Навіть добре не знаючи мови, нам набагато легше зрозуміти поляка, болгарина, ніж, скажімо, японця. Часто-густо маємо одно-корінні слова і таке інше.

Чому місцем розташування київського філіалу обрано саме Деснянський район?

— Це — не випадковість. Район, хоча й один з наймолодших у місті та села Вигурівщина, Троещина мають багату історію.

Відомо, що вперше їх назви згадуються в літописах ще за часів князя Юрія Долгорукова. Названі місця в XI—XII століттях були улюбленою заміською резиденцією київських князів. Троєщина вперше згадується в письменах як місце, що було подаровано Михайлівському Златоверхому монастирю заможнім землевласником Яном Вигурою.

Крім того. Деснянський район — один з найбільших районів міста за кількістю населення. Тут проживає і багато молоді. Більшість же вищих навчальних закладів знаходиться у центрі.

Щоб добратися до них, треба витратити багато часу. Для мешканців району, в якому немає метро, — це досить складно. Тому і було вирішено надати змогу молоді отримувати вищу освіту за місцем проживання. Це зручно для наших студентів.

Які спеціальності пропонує ваш університет?

— Університет готує фахівців з міжнародних відносин, фінансів іі менеджменту організацій, психології та історії, політичних технологій.

Маємо гарну технічну базу — комп'ютерні класи, сучасну техніку,   обладнання, забезпечуємо студентів необхідними підручниками. Це дає нам можливість відповідати світовим освітнім стандартам.

Які іспити треба скласти, щоб стати студентом університету? Чи існують якісь пільги?

— Наприклад, медалісти та переможці олімпіад проходять лише співбесіду з профілюючої дисципліни. Також на пільгових умовах зараховуються ті абітурієнти, які були слухачами підготовчих курсів, що організовано при університеті. Термін навчання на таких курсах — півроку або півтора місяці.

Для працюючої молоді існує заочна форма навчання. Поки що таких груп лише дві: з фінансів та менеджменту організацій, але в майбутньому плануємо розширити цей список.

Оплата за навчання в нашому вузі, в порівнянні з іншими вищими учбовими закладами — невелика і доступна широким колам населення. Крім нього, існують знижки для тих, хто навчається відмінно та бере активну участь в культурному житті університету. А воно у нас досить насичене. Маємо вчасні газету, команду КВК. на кожне свято обов'язково готуємо якусь цікаву розважальну програму. Ми намагаємося з різного боку визначити і розвинути талант та творчі здібності наших студентів.

Скільки студентів сьогодні отримують освіту в університеті?

— Нашому учбовому закладу всього два роки, тому зараз набрано лише два курси. А це — 300 чоловік. В майбутньому плануємо відкрити ще декілька філіалів та додати нові спеціальності.

Підготувала Ксенія Ланчак  
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter