Бібліоміст через світову павутину

Бібліоміст через світову павутину : за 25 мільйонів доларів 100 бібліотек підключать до інтернету через чотири роки : [в т. ч. бібліотеки Деснянського р-ну] // Вечірній Київ. - 2009. - 13 жовт. (№ 132). - С. 7.
 
Бібліоміст через світову павутину

За 25 мільйонів доларів 100 бібліотек підключать до інтернету через чотири роки

В Україні стартувала програма «Бібліоміст», яку запроваджує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX у партнерстві з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерством культури і туризму України. У рамках програми протягом чотирьох років понад 100 публічних бібліотек України будуть обладнані комп'ютерами з безкоштовним доступом до інтернету. А місцеві бібліотекарі пройдуть навчання з інноваційних послуг. Для підтримки «Бібліомоста» Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант у 25 мільйонів доларів США. Наразі в Україні існують майже 18 тисяч публічних бібліотек, з яких менше ніж 10% надають публічний доступ до комп'ютерів та інтернету. За даними дослідження програми, лише в 2,5% публічних бібліотек України користувачам надають безкоштовний доступ до інтернету, тоді як у європейських країнах - це понад 75% книгозбірень. А доступ до Всесвітньої мережі - це нові можливості для навчання і спілкування, оперативна інформація з усього світу. «Бібліоміст» оголошує конкурс «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до інтернету». На першому етапі конкурсу в кожній області та АР Крим буде обрано по одній районній або міській бібліотечній централізованій системі з кількома філіями. Обов'язкові вимоги - відповідне приміщення (у гарному стані та необхідної площі для встановлення комп'ютерів), персонал та фінансова підтримка місцевої влади (кошти для підготовки приміщення, підключення і підтримки доступу до інтернету). Форми заявки на участь та докладні умови можна знайти на сайті http://bibliomist.org, а надіслати їх слід до 20 листопада.

У рамках програми планується створити і обласні навчальні центри у кожному регіоні (виняток становить Київщина, де навчання бібліотекарів області здійснюватиметься Головним тренувальним центром). Передбачається, що центри буде створено на базі обласних публічних бібліотек. Усього планується відкрити 24 навчальні центри. Головним їх завданням є розвиток регіональної бібліотечної інфраструктури шляхом підвищення кваліфікації працівників бібліотек області. Тобто бібліотекарі отримають можливість здобути навички використання сучасних інформаційних технологій. Крім того, центр покликаний проводити навчання різних груп користувачів та впровадження для населення нових послуг з використанням вільного доступу до інтернету. Як розповіла директор ініціативи «Глобальні бібліотеки» (частиною якої є «Бібліоміст») Дебора Джейкобе, цей проект започатковано в 1997 році в США, де тепер понад 95% бібліотек мають доступ до мережі. Далі програму почали впроваджувати в країнах, що розвиваються і потребують підтримки, - у В'єтнамі, Чилі, Мексиці, Румунії, Польщі, Болгарії, Латвії, Литві.

Київські бібліотеки як приклад для наслідування.

У столиці діють 138 бібліотек, серед них - бібліотека ім. Вернадського з книжковим фондом близько 15 мільйонів одиниць, Національна парламентська бібліотека, Державна історична, Державна науково-педагогічна, Державна науково-технічна, Бібліотека медицини, центральні та районні бібліотеки. Звісно, бібліотека, насамперед, сприймається як скарбниця знань і художньої творчості, книги якої можна взяти додому чи переглянути в читальні. Проте в бібліотек значно більше можливостей, що засвідчує досвід кількох столичних закладів.

Міська спеціалізована молодіжна бібліотека «Молода гвардія» позиціонує себе як сучасний ресурсний та творчий центр для молоді. Вона однією з перших стала використовувати новітні технології і вдалася до соціальної реклами. Банери саме «Молодої гвардії» із хлопцем, котрий тягнеться до книжкової полиці, кияни бачили в метрополітені. Тут надається безкоштовний доступ до інтернету, проводяться заняття для молоді. Це - «Школа відповідального батьківства», що її організовують бібліотека, благодійний фонд «Дар життя» та міський центр соціальних служб для майбутніх татусів і матусь. Школа готує до свідомого батьківства, дає теоретичну і практичну інформацію про вагітність, пологи, догляд за немовлям. Заняття проводять досвідчені консультанти, психологи, медики. А читачів-старшокласників бібліотека запрошує на тренінги з професійної орієнтації «Планування кар'єри». Молоді люди проходять тести з власних нахилів до тієї чи іншої спеціальності, презентувати професії до них запрошують студентів училищ та університетів.

Деснянська центральна районна бібліотека №141 сьогодні також надає доступ до мережі інтернет. Своїм користувачам бібліотека пропонує і корисні інноваційні сервіси. Зокрема, можливість знайти роботу, використовуючи інтернет та матеріали Державної служби зайнятості, які знаходяться поруч із комп'ютерами. Також працівники бібліотеки влаштовують навчання новітнім технологіям для пенсіонерів - похилі люди опановують роботу в мережі, користування поштовою скринькою та спілкування з рідними за допомогою різних програм. Разом з Університетом «КРОК» для учнів старших класів в бібліотеці організовано роботу з профорієнтації. Також викладачі університету беруть участь у заходах з питань внутрішньої та зовнішньої політики (як то круглі столи: «Україна-НАТО» чи «Україна-Євросоюз»), а бібліотека надає матеріали на відповідну тему.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter