Виховання в кращих традиціях [про школу №294]

Виховання в кращих традиціях : у школі № 294 діють літературний салон та етнографічний музей : [Деснянський р-н] // Вечірній Київ. - 2009. - 27 жовт. (№ 140). - С. 6.

 
Виховання в кращих традиціях

У школі № 294 діють літературний салон та етнографічний музей

Середня школа № 294, що розташувалася на Троєщині в оточенні гімназій та ліцеїв, вирізняється своїм естетичним спрямуванням. Головний пріоритет, який визначила директор школи Діна Щербак, 10 років тому обійнявши цю посаду, - культура. Першим проектом став етнографічний музей «Українська світлиця». Тут школярі відзначають народні свята, дотримуючись національних традицій. Учні, батьки та друзі школи допомогли з експонатами - в музеї красується дерев'яна ікона кінця XVII - початку XVIII століття, ткацький верстат із Закарпаття, численні атрибути українських помешкань - горщики, глечики, вишиванки. На уроках трудового навчання хлопчики пошили шаровари, а дівчата - сорочки, які самостійно вишили. Під час літньої практики екскурсійні програми організовуються прямо в школі: готуються екскурсоводи зі школярів та вчителів, обирається тематична програма.

У грудні виповниться два роки з відкриття ще одного шкільного музею, аналогів якому не існує. До 20-річчя Деснянського району школа презентувала літературний салон «Імена літераторів на мапі району». Сам навчальний заклад розташовано на вулиці Марини Цвєтаєвої, головний проспект названо на честь Маяковського, ще в районі є вулиці Бальзака, Драйзера, Шолом-Алейхема і Висоцького. Цим шести діячам світової літератури, які мають власні стенди і експонати, і присвячено літературний салон. Кожен клас займався пошуковою роботою - діти та вчителі школи їздили до Москви, листувалися з посольствами, готували реферати, збирали експонати. Літературні постаті перегукуються і з програмою 10-11 класів із зарубіжної літератури. До співпраці школа запросила представників Спілки письменників України. На відкритті салону проводилися конференції за творами і біографіями кожного автора. На день народження Марини Цвєтаєвої для всіх класів організували читання. Спеціально до свята запросили поетесу Валерію Богуславську, яка переклала Марину Цвєтаєву українською для шкільних хрестоматій. Цього місяця в школі відзначатиметься 175-річчя від дня народження Лєрмонтова з презентацією збірки віршів поета у перекладі Богуславської.

Замість дзвоника в школі грає музика: таке нововведення, на думку пані директорки, краще сприймається дітьми. Вона впевнена, що школа має давати знання всім, а справжнім учителем є той, хто може навчити будь-яку дитину, перш за все - навчить учитися. З першого класу для школярів існує гуманітарно-естетична програма. Це викладання двох іноземних мов - англійської та російської, які батьки обрали за тестуванням,експериментальна програма з християнської етики та курс «Сходинки до інформатики». Змалку діти активні і залюбки беруть участь у всіх святах школи. «Навіть доводиться проводити кастинг, бо бажаючих занадто багато», - посміхається пані Щербак. Гарний приклад подають і педагоги, які до Дня вчителя підготували шкільному колективу сюрприз - справжню виставу. Прем'єру оцінили, насамперед, учні, які побачили своїх вчителів у зовсім іншому ракурсі. Важко повірити, що 10 років тому, ще до приходу нинішнього директора, школа була чи не проблемною: засилля сектантів, учні, які ходили на заняття в спортивних костюмах, курили прямо в холі... Нові порядки кардинально змінили ситуацію.

Школа для багатьох стала невід'ємною частиною життя. Мати випускниці філологічного класу Оксана Тітаренко, яка очолювала батьківський комітет, після 10 років навчання дитини не могла уявити собі життя без школи. Вона здружилася з педагогами і сама вирішила працювати в навчальному закладі. Педагог за фахом, Оксана нині - педагог-організатор у школі, одна з активістів колективу і автор гімну СШ № 294.

Має школа і власний прапор, на якому зображено книги (знання) і футбольний м'яч. «Людина повноцінна, коли розвинена духовно і фізично, - вважає директор Діна Щербак. - Тож ми розпочали розвивати і спортивний напрям». При школі створено футбольний клуб «Парма» - на честь італійської «Парми», де грав наш перший тренер. Нинішнього тренера-фахівця спеціально запросили з Донецька. «Парма» бере участь у численних матчах. Минулого року 10-річні школярі вибороли перше місце серед дитячих клубів, тоді як друге і третє посіли вихованці школи «Динамо». В школі працює тренажерний зал та облаштовано танцювальний зал із дзеркалами і станками. Малеча, що відвідує позашкільні заняття з танців, уже виступає і на шкільних концертах.

Власне, виховання та творча атмосфера школи впливають і на навчання. «Результати тестування показали, що у нас з низки предметів - математики, англійської - немає незадовільних оцінок, - продовжує розповідь директор. - Хоча це загальноосвітня школа, до якої приймаємо всіх дітей мікрорайону». Високі результати школярі показали з української мови - майже 30% написали тест на «відмінно». Серед 40 шкіл району, де й гімназії та ліцеї, СШ № 294 входить до десятки найкращих закладів і за якістю знань, які отримують діти.  
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter