Троєщинський схимник [знайдено лист настоятеля Свято-Духівського чоловічого скиту]

Троєщинський схимник : [знайдено лист настоятеля Свято-Духівського чоловічого скиту отця Серафима, який він за життя адресував столичному мерові Олександру Омельченку] // Хрещатик. – 2005. – 17 трав. – С. 3.

 

Троєщинський схимник

Знайдено лист настоятеля Свято-Духівського чоловічого скиту отця Серафима, який він за життя адресував столичному мерові Олександру Омельченку
alt
Перебираючи папери фронтового друга Леоніда Соболєва, полковник у відставці Антін Скульбашевський знайшов його лист п’ятирічної давнини, адресований Київському міському голові Олександрові Омельченку. Схиархімандрита Серафима (таке ім’я Леонід Аркадійович обрав собі, вирішивши присвятити після війни власне життя служінню Богові) добре знали не лише в Києві. Не стало його в 2000-му. Помер у 83 роки. За особливі заслуги перед православною церквою прах достойника дозволили поховати на території Свято-Духівського скиту Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в селі Троєщині. В останньому посланні, яке, на жаль, не потрапило до адресата, святий отець просив посприяти у відбудові храму Георгія Змієборця та дзвіниці, зруйнованих під час Великої Вітчизняної війни. Сам отець Серафим у роки лихоліття служив у 590-му окремому саперному батальйоні 289-ї стрілецької дивізії і дістав поранення, що призвело до інвалідності. Втім, не варто переказувати його біографію. Фрагменти листа про життя ченця розповідають ліпше... Його брат Володимир загинув у перші дні війни, під час боїв за Київ, а священик боровся за відродження його святинь.

“... Раніше я захищав Батьківщину власною кров’ю, а тепер мушу боронити православну віру. Перед фронтом мене благословили мати Євдокія (схимонахиня Єлисавета) та батько. Напутнє слово завершувалося так: “Ліпше загинути, ніж потрапити в полон”. Милістю Божою залишився жити, але став інвалідом.

1941-го ми, сорок студентів гідромеліоративного інституту, добровільно пішли на фронт. Повернулися з війни я і мій бойовий друг Антін Скульбашевський. Інвалід II групи Великої Вітчизняної війни, він п’ять років служив разом із маршалом Костянтином Рокоссовським. Я ж під час одного з боїв поклявся: якщо виживу — служитиму Всевишньому й людям. І ось уже 58 років несу слово Господа.

Шановний Олександре Олександровичу! Разом із киянами та керівниками столиці ми збудували три православних храми. Божою милістю, за згодою віруючих з миром і любов’ю звертаємося до Вас з проханням надати нам духовну підтримку стосовно реконструкції Свято-Духівського чоловічого скиту Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та відбудови дзвіниці.

На базі малого Свято-Троїцького храму в селі Троєщині було створено Свято-Духівський чоловічий скит Києво-Печерської лаври. З братами й парафіянами ми молилися, щоб було в цьому місці засновано монастир — майбутню твердиню православ’я на Лівобережній Україні. Адже скит є духовним спадкоємцем тих стародавніх обителей, які колись були на цій землі. Дай Боже, щоб Свято-Духівська обитель і надалі була для всіх взірцем істинної віри, доброти, любові й духовності”.

Лист світлої пам’яті отця Серафима Антін Скульбашевський передав до редакції, доповнивши власним зверненням до Олександра Олександровича. Полковник у відставці підтримує клопотання бойового товариша: “Дайте змогу коштом віруючих закінчити спорудження дзвіниці й збудувати церкву Георгія Змієборця, спалену фашистами в 1943 році”.

 
 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter