Козловський, Олександр. У столиці з'явиться 18 буферних парків

Козловський, Олександр. У столиці з'явиться 18 буферних парків : [бесіда з Головним директором КО "Київзеленбуд" Олександром Козловським про впорядкування зон відпочинку для киян : (в т. ч. в Деснянському р-ні)] / Олександр Козловський, Сидір Петренко ; записав Сидір Петренко // Хрещатик. - 2010. - 10 лют. (№ 18). - С. 2.

 

Олександр КОЗЛОВСЬКИЙ: “У столиці з’явиться 18 буферних парків”

Генеральний директор КО “Київзеленбуд” розповів про впорядкування зон відпочинку для киян

— Що це за новинка для киян — буферні парки?
— Буферний парк — це впорядкована частина території лісу населеного пункту, розташована на межі міста з лісом, призначена для вільного короткочасного відпочинку. Такий лісопарк організовується шляхом поступової реконструкції певного ландшафту, що максимально зберігає існуюче природне середовище. Це комплекс, який поєднує рекреаційні, архітектурно-художні, санітарно-гігієнічні, пізнавальні та лісогосподарські функції.

— Яке головне призначення цих територій?
— Вони мають бути місцем для туризму у вихідний день, для прогулянок, для тихого і активного відпочинку на пляжі або водних станціях, для рибальства, лижного спорту, збору ягід та грибів і так далі. З часом території буферних парків обладнають спортивними майданчиками, водними станціями, закладами громадського харчування, туалетами, стежками та дорогами, архітектурними формами для підвищення комфорту відпочинку.

— Чому виникла потреба в створенні їх?
— Потреба в організації буферних парків на території лісів населених пунктів виникає у зв’язку з великим рекреаційним навантаженням приміських лісів, які межують із забудованою частиною міста.

— Чи регулює держава створення парків такого типу?
— Так, буферні парки, так само, як і будь-який міський ліс, є складовою частиною лісового фонду України. Їх створюють у рамках проектів, розроблених відповідно до чинного законодавства. Проекти про створення буферних парків підлягають обов’язковій державній екологічній експертизі.


— У яких районах Києва планується створення таких парків найближчим часом?
— Насамперед це парк відпочинку “Біличі”, “Святошин”, “Мир”, “Катеринівка” у Святошинському районі; парк “Виноградар” — у Подільському; “Голосіївська балка” та “Урочище Володарське” — у Голосіївському; “Парк дружби народів”, “Здоров’я” та “Перемога” — у Деснянському; парк на вулиці Олекси Довбуша; парки “Берізка”, “Веселка” — у Дніпровському; парки “Пуща-Водиця”, “Берізка Шевченка”, “Каланчевський” — на Оболоні, та “Харківський”, що у Дарниці.

— Скільки їх має бути?
— Наразі маємо постанову КМДА про створення 18 буферних парків. Земля для цих парків є в розпорядженні лісопаркових господарств. “Київзеленбуд” робить проекти землеустрою чотирьох із цих парків — “Виноградаря”, “Партизанської слави”, на вулиці Довбуша та парку-відпочину “Біличі”.

— Що конкретно потрібно для створення такого парку?
— Наша організація “Київзеленбуд” визначає кордони цих парків, замовляє виготовлення проектної документації, оголошуємо тендер на виконання цієї роботи. Потім випускаємо міське розпорядження на виготовлення проектно-кошторисної документації для виконання цього проекту і реконструкції території. Після визначення замовника проекту, його мають внести до програми соціально-економічного розвитку Києва. Проект буде здійснено, як тільки з міського бюджету на нього виділять кошти. Документи ми вже подали.

Спілкувався Сидір ПЕТРЕНКО, “Хрещатик”. Фото Миколи ТИМЧЕНКА

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter