Котик, Тетяна. Київ пам'ятає

Котик, Тетяна. Київ пам'ятає : [у столиці пом'янули жертв політичних репресій 1937-1938 років у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили"] // Хрещатик. - 2009. - 19 трав. (№ 62). - С. 2.
 
Київ пам’ятає

У столиці пом’янули жертв політичних репресій

У неділю Україна відзначила 71-ші роковини Великого терору. Вшановували пам'ять жертв політичних репресій 1937-1938 років у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" керівники держави та столиці. У рамках заходів відзначення Дня пам’яті жертв політичних репресій Міжнародний благодійний фонд "Україна 3000" презентував історико-документальну виставку "Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920—1950-х років".

Приспущені державні прапори та обмеження проведення розважальних заходів у неділю сповіщали про день жалоби в Україні. Традиційно третьої неділі травня вшанували пам’ять жертв політичних репресій 1937-1938 років. З цього приводу в столиці відбулися меморіальні заходи за участю представників державної та міської влади.

До монумента “Політв’язень” та Пам’ятного Хреста у Національному історико-культурному заповіднику “Биківнянські могили” поклали квіти Президент України Віктор Ющенко, міський голова Леонід Черновецький, секретар Київради Олесь Довгий, голова Київської облдержадміністрації Віра Ульянченко. Там же відбулася панахида за загиблими за участю духовенства українських церков. На завершення офіційної частини жалобного дійства його учасники вшанували пам’ять загиблих співвітчизників хвилиною мовчання.

“Ми прийшли сюди, щоб пом’янути всіх, всіх замучених у сталінських тюрмах і концтаборах. Ми прийшли, щоб ніхто й ніколи не забув катастрофи, яку пережив наш народ у ХХ столітті”,— сказав Президент.

Своєю чергою Міжнародний благодійний фонд “Україна 3000” презентував історико-документальну виставку “Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920—1950-х років”. Експозицію покажуть і в інших областях, щоб оглянути змогли усі. Крім того, представлені матеріали планують перекласти різними мовами та розповсюдити у дипломатичних представництвах України в різних країнах світу.
 
Тетяна КОТИК “Хрещатик”.

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter