Козак, О. Меморіальний парк заклали на Троєщині Президент України і мер Києва

Козак, О. Меморіальний парк заклали на Троєщині Президент України і мер Києва : [Парк пам’яті борців за свободу] // Хрещатик. - 2001. - 23 серп. - С. 2.
 
Меморіальний парк заклали на Троєщині Президент України і мер Києва


Напередодні святкування 10-ї річниці Незалежності України на троєщинських луках між річкою Чорториєм та озером Гнилуша, що у Ватутінському районі, заклали Парк пам'яті борців за свободу. Про це свідчить шеститонний пам'ятний камінець із сірого граніту, встановлений на насипному майданчику - парадному під'їзді майбутнього парку. Тут уже висадили 52 молоденькі туї. Цікаво, що парк відкривали нібито двічі: у понеділок - Київський міський голова Олександр Омельченко разом із Головою Верховної Ради Іваном Плющем (Президент України у цей час перебував на донецькій шахті, де загинули люди). А наступного дня Леонід Кучма приїхав посадити своє дерево: впорався з цією справою за хвилину і пішов у народ. Президент розпитав у робітниць "Київзеленбуду", яка у них зарплата, як їм працюється. Потім сфотографувався з троєщанами, які забрели поглянути на новий парк... Жінки-"зеленбудівки", які не могли отямитися від того, що потиснули руку аж самому Президентові, потім розповіли нам, що частину землі для насипу носили верейками, працювали по 12-13 годин, зарплата 200-250 гривень. Окрім облаштування майданчика, робітниці висадили чорнобривці біля сусідньої автозаправки, позбирали навкруг сухе листя та сміття, скосили траву...

Для парадного плацика майже у гектар усього за тиждень насипано близько 10 тисяч кубометрів грунту, зроблено ФЕМове мощення на 910 квадратних метрів, сюди залито 500 кубометрів бетону й покладено 20 тонн арматури. Курганчик замостили двома з половиною тисячами квадратних метрів дерну, поставили ліхтарі, провели стічні канави (місцина чудова, проте, за словами проектантів парку, підтоплюється під час паводків). Усі роботи фінансувалися із міської казни - витрачено близько 250 тисяч гривень.

Відкриття "розбитого" й облаштованого парку заплановано уже на наступний рік. Спершу новітній зеленій оазі виділили 70 гектарів - від Чорторию до житлового масиву. Та тепер йдеться про площу у 150 гектарів (отже, парк на Троєщині має шанси стати чи не найбільшим у Європі). На місце події під'їхав і начальник столичного управління охорони пам'яток історії Руслан Кухаренко, який розвинув перед нами власну концепцію нового парку:

- Київські архітектори уже давно розмірковували, де влаштувати парк, присвячений борцям за незалежність України,- думали розбити його, наприклад, біля Аскольдової могили. Але вирішили, що у столичному мегаполісі доста районів, які мають чудові території на берегах річок,- наприклад, величезні троєщинські левади понад Десенкою. Тут можна створити своєрідний ландшафтний парк, "склеєний" із куточків усієї України: степ, ліс, поліська природа, гірський край! І меморіальні елементи - скульптури наших героїв - гадаю, будуть доречними! Проте слід врахувати, що парки будуються сотнями років багатьма поколіннями, тож не слід сподіватися побачити результати, скажімо, за рік чи два. От, може, на сто десяту річницю Незалежності наші нащадки й матимуть розвинутий прекрасний парк, який уславить Україну на увесь світ...

Оксана КОЗАК, Микола УШУЛЬНИЙ "Хрещатик"

 
Знайшли помилку у тексті?
Будь ласка, виділіть її  та натисніть Ctrl + Enter